Forum eCoal.pl Typ pracy "retorowy-ecoal" Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
kgrabowski
![]() |
Witam
Mam problem z tym, że na trybie automatycznym piec nie wchodzi w stan podtrzymania. Z tego co wiem, żeby wszedł musi osiągnąć temp. o 5 stopni wyższą od zadanej. Jakieś sugestie co do korekt? Poniżej link do mojego kotła: https://esterownik.pl/device/12825 |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
To nie jest problem, tylko pożądany stan sterownika.
|
|||
|
||||
kgrabowski
![]() |
A sorry gdzieś takie głupoty przeczytałem i wziąłem je za pewną informacje.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
To nie głupoty. Po przekroczeniu zadanej o 5st, przejdzie w podtrzymanie, ale to dla tego trybu stan wyjątkowy. Oznacza, że niższe jest zapotrzebowanie na moc minimalną, z jaką automat potrafi prowadzić kocioł ciągle.
|
|||
|
||||
lex154
![]() |
Witam. Mam podobną sytuację jak autor wątku z tym, że w kotle 25kw. Aktualnie temperatura spadła o 4st poniżej zadanej a algorytm dmucha coraz więcej. Czy to jest normalny stan?
https://esterownik.pl/device/11051 |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
To co? ma przestać dmuchać i podkładać jak temperatura spada?
|
|||
|
||||
Pearce
![]() |
karoka65 napisał » 2016-12-14 16:08 To co? ma przestać dmuchać i podkładać jak temperatura spada? Strasznie bucowaty się stałeś , nie u miesz normalnie wyjaśnić pracy sterownika koledze? |
|||
|
||||
mamut
![]() |
karoka65, spokojnie, nie denerwuj się...
![]() lex154 miśkowy automat startuje od dołu, czyli małej mocy i jeśli "widzi", że temperatura nie bardzo zbiera się w górę, to zwiększa częstotliwość podawania i obroty dmuchawy - zwiększa moc kociołka. Podłącz sobie czujnik zewnętrzny to na wykresie (temp kotła) będziesz widział jak domek ciągnie ciepło w zależności od temp. zewnętrznej. |
|||
|
||||
lex154
![]() |
Ok, dziekuję za podpowiedź
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Może i bucowaty ale chyba nie trzeba geniusza żeby wydedukować to że jak temperatura spada to trzeba podłożyć węgla a jak się podłoży węgla to trzeba dostarczyć do tego tlenu żeby go spalić. Chociaż czytałem tu i takich którzy chcąc zaoszczędzić chcieli grzać dmuchawą, zamiast podłożyć węgla zwiększali moc wentylatora ![]() Tak kolago lex154 to normalne zachowanie że przy spadku temperatury na kotle sterownik zaczniew automacie skracać przerwy między podaniami i podnosić wydajność wentylatora żeby zwiększyć moc palnika i żeby temperatura zaczęła rosnąć. Teraz dobrze? nie bucowato? ![]() Za co Ci instalatorzy biorą kasę tak się zastanawiam. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
mamut napisał » 2016-12-14 16:29 karoka65, spokojnie, nie denerwuj się... ![]() lex154 miśkowy automat startuje od dołu, czyli małej mocy i jeśli "widzi", że temperatura nie bardzo zbiera się w górę, to zwiększa częstotliwość podawania i obroty dmuchawy - zwiększa moc kociołka. Podłącz sobie czujnik zewnętrzny to na wykresie (temp kotła) będziesz widział jak domek ciągnie ciepło w zależności od temp. zewnętrznej. A to lex154 mieszka w domku z kart że to można tak połączyć tu i teraz? dodane 2016-12-14 17:04Może wyjaśnisz zależności, bo Lexowi będzie ciężko to na początku ogarnąć |
|||
|
||||
lex154
![]() |
Nie trzeba, dziękuję za pomoc
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
Energotop chyba dobrze wyjaśniłem jak działa ecoal i dlaczego dmuchawa się rozkręca.
Z czujnikiem zewnętrznym to taka dodatkowa porada, zazwyczaj ten z kotłowni jest najłatwiej pociągnąć. A można powiedzieć, że i patrzenie na wykresy z zewnętrzną powie dużo więcej dlaczego kociołek zachował się tak a nie inaczej. |
|||
|
||||
cycek49
![]() |
Ja mam trochę inny problem. OEP 25kw ustawiony na retorta ecoal, temp. CO 50 stopni Temperatura rosnie do 53-54 i powoli spada do 50. Ale ponizej 50 momentalnie leci do 46 i znów bardzo powoli podbija do 53-54. Czemu jest taki nagły spadek i czy to normalne ze temp spada do 46 ? Dom okolo 180m2, 50m2 podlogówki, nie zamieszkany ale ogrzewany od 3 miesiecy. Piec jest w garazu oddalonym od domu o jakies 25m
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
cycek49 napisał » 2017-01-01 21:05 Ja mam trochę inny problem. OEP 25kw ustawiony na retorta ecoal, temp. CO 50 stopni Temperatura rosnie do 53-54 i powoli spada do 50. Ale ponizej 50 momentalnie leci do 46 i znów bardzo powoli podbija do 53-54. Czemu jest taki nagły spadek i czy to normalne ze temp spada do 46 ? Dom okolo 180m2, 50m2 podlogówki, nie zamieszkany ale ogrzewany od 3 miesiecy. Piec jest w garazu oddalonym od domu o jakies 25m Ecoal zawsze przebija o 5* , a jeśli jest odbiór minimalnej mocy przez instalacje z jaką ecoal potrafi prowadzi palnik wtedy kocioł się nie odstawia ( zatrzymuje ) , ale jeśli instalacja nie odbierze tej mocy sterownik zatrzymuje prace kotla . Dlaczego temp rośnie a później gwałtownie spada , wynika to z bezwładności palnika i kotła , a wiec jak kocioł działa i grzeje do tych 55* na palniku jest duzy płomień i duzo żaru , dobija do tych 55* wyłącza dmuchawę ale palnik i sam kocioł jest jeszcze na tyle rozgrzany że temp rośnie , dopiero po pewnym czasie zaczyna spadać ( w zależności od instalacji) , temp spada kocioł sie wychładza , na palniku zanika żar , temp spadła do 50* sterownik włacza dmuchawę , ale zanim powietrze z dmuchawy znów rozpali palnik ( tutaj zalezy ile kocioł stał ) , to wcześniej wystudza zawsze delikatnie kocioł , stąd miedzy innymi nagły spadek temp do tych 46 * Ja to sobie tak tłumacze . |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ale jemu kociol sie nie odstawia skoro dochodzi do 53-54 st.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie ma podglądu na kocioł , nie wiadomo co sie tam dzieje
dodane 2017-01-02 11:08Może ma załączanie pomp od 54* dodane 2017-01-02 11:09Cykliczna praca pomp |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Moze być związane z ustawieniem pomp. Ruszają w pewnym momencie dlatego temperatura gwałtownie spada. Zobacz czy w tym czasie powrót też spada. Nie odstawi się jak ma taki spadek temperatury. Coś pewnie działa. Musi poszukać albo udostępnić piec.
|
|||
|
||||
cycek49
![]() |
pompa mieszajaca zalacza sie przy 40 stopniach. Pompa CWU jest odlączona , pompa CO i podłogowa nie są podłączone do pieca tylko do gniazdka i chodza caly czas. Powrót też spada w tym momencie
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||