Forum  Sklep esterownik.pl  Zestawy urządzeń radiowych wspólpracujących z modulem radiowym RM1 Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2017-09-18 21:07
  minertu Posts: 1966 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Musisz utworzyć pokoje i skonfigurować parowanie. 
2017-09-22 11:31
  dartante Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Czujnik BT1 ma dobry zasięg nawet przez ściany? Otóż mam cztery ściany po drodze w tym dwie zewnętrzne dość grube i mam dylemat czy zamawiać, bo się boje że może nie działać. Kotłownia znajduje się 20 metrów od budynku mieszkalnego.

2017-09-22 11:39
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,gdyby był problem z zasięgiem podeślemy dłuższą antenę. Pozdrawiam
2017-09-22 12:37
  ven Posts: 607 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
dartante napisał » 2017-09-22 11:31
Witam,
Czujnik BT1 ma dobry zasięg nawet przez ściany? Otóż mam cztery ściany po drodze w tym dwie zewnętrzne dość grube i mam dylemat czy zamawiać, bo się boje że może nie działać. Kotłownia znajduje się 20 metrów od budynku mieszkalnego.

Zamawiając przez internet masz prawo do zwrotu. Więc zamów sprawdź i jakby coś nie działało możesz odesłać.
2017-12-01 09:32
  piotrser Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
witam po co jest w zestawie czujnik temp.wewnetrznej
2017-12-01 22:15
  pawel3 Posts: 367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Czujnik temperatury wew Bt1 może służyć jako termostat wewnętrzny, który będzie sterował pracą pompy lub zaworem N-drogowym.  Montując ten czujnik można w łatwy i prosty sposób zarządzać temp. w pomieszczeniu i to bez zbędnego okablowania. Dodatkową zaletą tego czujnika jest to ze rejestruje temp dzięki czemu możemy odczytać rozkład temperatury w czasie oraz to że można go swobodnie przenosić po naszym mieszkaniu bez obaw że zgubimy zasięg. 
2018-12-30 15:12
  bolo1512 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam.Wiem że wątek już lekko spleśniał ,ale może ktoś poradzi jak wyposażyć starego ecoala chociażby w bezprzewodowy czujnik temperatury.Wiem że moduły radiowe proponowane przez ES są dla mojego sterownika za nowoczesne.Może ktoś się orientuje czy gdybym kupił termometr bezprzewodowy i wpiął jego odbiornik w zaciski "czujnik temperatury" czy to by zadziałało,po remontach nie mam gdzie i jak zamontować  czujników na kablu.Będę wdzięczny za wskazówki.
2018-12-30 18:04
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Termostat bezprzewodowy, jakiś Euroster czy cuś.
2018-12-31 00:23
  bolo1512 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Mam termostat Auraton i niby sterownik go wykrywa bo jak na panelu termostatu załącza się lub wyłącza program grzania to na schemacie sterownika dioda termostat zmienia kolor na czerwony lub zielony,ale piec na to nie reaguje i to na wszystkich ustawieniach tak samo,dodam że odbiornik termostatu wpiąłem pod zaciski termostat.No i jak wpinałem pod zaciski czujnik temp. to temp,na schemacie nie pokaże,pisze--uszkodzony czujnik temp.
2018-12-31 07:25
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,czujnikami wewnętrznymi ew termostatami sterujemy pompą CO. 
u Ciebie bolo cięzko stwierdzić jak to działa ponieważ pompy uruchamiają się dopiero przy 58 deg temp kotła. patrząc po wykresach ostatnich dni zimna woda wróci z instalacji schłodzi kocioł temp kotła spadnie poniżej minimalnej temp CO i pompy znów się wyłączą. Skąd takie ustawienie ? masz również problem ze zbyt niską temp powrotu. 
2018-12-31 16:58
  bolo1512 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Sam się zastanawiam czemu pompa co. uruchamia się przy tej temp.,niedawno przeszedłem z automatu na retortę ręczną bo nie wiem czemu, ale nie mogłem opanować podajnika, przesypywało mi żar do popielnika, jeżeli patrzyłeś na moje wykresy to pewnie widziałeś ile razy zmieniałem ustawienia i myślę że te są w miarę najlepsze sądząc po jakości popiołu i ilości spalanego węgla .Też widzę że z" powrotem" coś jest nie tak, może coś z czujnikiem? Od jakiegoś czasu widzę że piec bardzo długo łapie temp. zadaną a właściwie to jej nie osiąga ,przy 58 włącza się pompa i po chwili piec schłodzony ,może to słaby węgiel. Kiedyś na owsie i pellecie lepiej to działało ,może na drugi rok to opanuję.ES_Serwis a co do mojego pierwszego pytania o bezprzewodowe czujniki to coś byś poradził? Pomyśl coś ,oczywiście na drugi rok. Jak by nie patrzeć już ponad osiem lat się z Wami" męczę".Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego 2019 Roku.
2018-12-31 18:22
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Piszesz że masz Auratona, to co jeszcze chcesz podłaczyć, więcej się nie da na starym sterowniku. Wejdź jeszcze w ustawienia zaawansowane i masz tam parametr o nazwie: Tryb pracy pompy CO dla regulatora pokojowego.
Wybierz tam "WYŁĄCZONA" i będzie wszystko banglać.
Masz tam jeszcze parametr: minimalna temp. CO daj tam ze 42 stopnie bo nigdy tego domu nie nagrzejesz i zwiększ histerezę na CWU bo opłuczesz ręce i pompa będzie znowu się włączać i dogrzewać baniak.
2018-12-31 18:57
  bolo1512 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Mam Auratona ,ale piec nie reaguje na jego komendy,tyle że go wykrywa.A zamiast termostatu chciałbym podłączyć jakiś termometr bezprzewodowy [tylko jaki] i myślę że wtedy by to zadziałało ,bo ten termostat to nawet mi nie przesyła temp.wewn.do sterownika i myśle że tu coś jest.Pompę dałem tak jak mówiłeś zobaczymy co się zmieni ,a temp.zadanej co. nie da się bardziej obniżyć nie wiem o co chodzi mogę tylko podnieść.
2018-12-31 19:12
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem o ustawieniach.
Pisałem o zadanej CO czy minimalnej temp. CO?
Jak termostat tak i żaden inny czujnik poza tym które daje ES ze sterownikiem w komplecie nie wyświetli Ci temp. na wizualizacji.
Nie wspomnę już o parametrach spalania, teraz zerknąłem.
3 podawanie, przerwa chyba 38 a wiatr 62?
Nie wiem jak Ci sie to w ogóle pali, chyba na ślimaku. 
Dlaczego wyłaczyłeś termostat jako regulator wewnętrzny?
2018-12-31 19:44
  bolo1512 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za uwagę nie czytałem ze zrozumieniem, już zmieniłem.A ustawienia? cały czas testuję i uwierz mi że na palniku jest kopczyk, jak skracam czas postoju lub wydłużam podawanie to po kilku godzinach mi przesypuje nie wypalony węgiel.Ja myślę że to słaby węgiel bo też różny próbuję.Ale przy takich ustawieniach jak mam, popiół jest wypalony i bez spieków a na wymienniku nie ma kożucha z sadzy.Termostat wyłączyłem bo próbuję jak będzie bez niego ,widzę że on włączony nic nie daje ani nie steruje pompami ani temp wewn. ani pracą pieca. Myślę że czujnik by zadziałał
2018-12-31 19:46
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Nie sterował bo miałeś źle ustawione.
2019-01-04 10:43
  bolo1512 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Miałeś rację karoka65, miałem żle poustawiane . Powoli zaczynam opanowywać  termostat i ustawienia w trybie retorta ręczna,po odrobince dodaję wiatru i skracam czas postoju podajnika i myślę że do wiosny to opanuję.Wiem że moje ustawienia nie są takie jak u innych,ale to jest RBR i on ma swoje "wymagania". Przydałaby się jeszcze wizualizacja temp. wewn. na schemacie.Dzięki.
2019-02-21 23:22
  minertu Posts: 1966 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Jeżeli masz ustawioną funkcję termostatu to wizualizacji nie bedzie.
2019-10-29 11:08
  ogniwoTad Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Odnośnie czujnika BT1 (temp. i wilgotność). Pytanie gdzie na schemacie są informacje odnośnie wilgotności z podłączonego czujnika. Może ktoś wyjaśnić?
2019-10-29 11:14
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam. Wchodzimy w zakładkę POKOJE następnie pokój do którego sparowany jest czujnik. Tam mamy wykresy dotyczące temp oraz wilgotności danego czujnika. 
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: anek, batigol, etna1, mencinas, miedziusian, Rafratek, rastawielki

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more