Forum  bruli.pl v3.5  Nowy kocioł i kilka pytań. Subskrybuj
2016-07-08 11:09
  piotrek83 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0

Witam Wszystkich.

Jako, że mojego ponad 30-to letniego śmieciucha trzeba było zutylizować wraz z hektolitrami wody płynącymi w starym układzie z grubymi rurami i żeberkowymi grzejnikami kupiłem kociołek Kamen Multi KG 20kw z brulim 3.5.

Kocioł został już zamontowany i teraz potrzebowałbym kilka porad co do ustawień i ogólnego sprawdzenia poprawności instalacji.

Zestaw to ww. Kamen, grzejniki kermi V z zaworami termostatycznymi, w łazience podłogówka na RTL-u + grzejnik alu., układ otwarty, 2 pompki: 1. CO - Grundfos Alpha2 25-60 (z funk. autoadapt) 2. CWU - Pomka "solarna" 25-60 - taka mi została z poprzedniej instalacji. Jest też zawór 3d do ochrony powrotu umieszczony za pompa CO.

Zamontowałem przewodowy czujnik temp. wew. w salonie i w najbliższym czasie chcę dokupić bezp. czujnik temp. zew. z modułem bezp. na ścianę północną.

Interesuje mnie zasada działania pompki w trybie pompa CO + reg. pokojowy.

Jako że moja pompa jest z funkcją autoadapt nie chciałbym żeby sterownik wyłączał ją po osiągnięciu danej temperatury tylko aby sama zjechała z mocą po zamknięciu się zaworów termostatycznych. Czy jest możliwość takiego ustawienia, żeby to kocioł schodził z temperaturą zadaną na niższą po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu z czujnikiem, a pompa dalej działała w trybie ciągłym?

Sterownik udostępniłem, aktualnie chodzi w trybie lato na fabrycznych ustawieniach i ogrzewa tylko bojler 120l z podwójną wężownicą.

Bardzo proszę o wszelkie uwagi i propozycje zmian.

Pozdrawiam Piotrek


2016-07-08 13:30
  karoka65 Posts: 3121 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Proponuję zajrzeć na stronę 26
https://esterownik.pl/_files/Instrukcja%20Bruli%20v3.5.pdf
2016-07-08 13:44
  piotrek83 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Hmmmm... odpowiedzi na moje pytanie nie widzę, chyba że już z oczami mam coś nie tak
Nigdzie nie ma napisane czy po osiągnięciu zadanej temp. w pomieszczeniu ta pompa pracuje na stałe czy się wyłącza czy chodzi cyklicznie.



"Pompa CO + regulator pokojowy – praca pompy P1/P2
w oparciu o temperaturę wewnętrzną z
programatora/termostatu zewnętrznego. Wymagane
jest podłączenie czujnika wewnętrznego przewodowego
lub bezprzewodowego BT1"


"Programator temp. wew.
Parametr służy do ustalania temperatury dla każdego dnia
tygodnia. Wymagane jest podłączenie czujnika wewnętrznego
przewodowego lub bezprzewodowego BT1. Osiągnięcie
żądanej temperatury w pomieszczeniu przestawia sterownik w
tryb chłodzenia – możliwość zatrzymania pracy pompy P1/P2."


No i teraz tak, sterownik w trybie chłodzenia to:
a) wyłączenie pompy
b) obniżenie temp. kotła????





2016-07-08 15:13
  karoka65 Posts: 3121 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
No to może jeszcze od 27 do 30.
Kiedyś jeden pan "Technik" bardzo cenił drugiego pana że on naprowadza a nie podaje na tacy
Co według Ciebie jest bardziej wkur....ce ? to naprowadzanie czy odpowiedź na pytanie?
2016-07-08 18:45
  kubanos Posts: 942 Ostrzeżenie: 0
Naprowadzanie na stronę w instrukcji 
2016-07-08 19:19
  karoka65 Posts: 3121 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Hmmm ? pan "Technik" nie będzie Cię lubił
Masz czytać i pogłębiać swoją wiedzę
Ale wiesz jak "uczony" naprowadza to naprowadza a taki karoka to już nie to
2016-07-08 19:40
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
Hmm, ale to przeciez nie reaktor jadrowy , bez obawy o kolejny czarnobyl mozna sie pobwic samemu, a nawet jesli sie zbytnio namiesza, zawsze mozna bez problemu wczytac ustawienia fabryczne. 
2016-07-11 09:45
  minertu Posts: 1975 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
piotrek83 
jeżeli chcesz aby pompa pracowała musisz ustawić zadaną wewn. wyższą niż pozwolą na to głowice termostatyczne.Wtedy przy pracy pompy CO+reg.pokojowy pompa będzie cały czas pracować.
dodane 2016-07-11 09:45Ja mam podobnie ustawione tyle,że z zaworem 4D
2016-07-12 10:17
  mnich Posts: 223 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Aby pompa pracowała w trybie ciągłej pracy należy ustawić w obwodzie CO1  czas pracy pompy na maksymalny, a czas postoju na minimalny. Osiągnięcie temperatury wewnętrznej nie ma wpływu na obniżenie temperatury zadanej kotła, o przejściu w obniżoną decyduje Programator temperatury kotła.
2016-07-12 12:08
  RFAJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Czy nie lepiej wpiąć pompkę na ,,sztywno i po kłopocie ?
2016-07-12 17:29
  karoka65 Posts: 3121 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Przecież ze sterownika też można ustawić na sztywno.
Users on-line: