Forum eSterownik.pl Algorytm retortowy-Proporcjonalny - na podstawie pomyslu Janusza - python Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
|
Zmieniłem na:
poprzednia_co = c.getTempCO() opoznienie = int(nowe_postoj+nowe_podawanie+2) if (opoznienie <= 0): opoznienie = 1 time.sleep(opoznienie) ale niestety nie ma efektu obniżenia czasu postoju. root@raspberrypi:~# /4/ret1.py reload NOWE Delta:2 dmuchanie:33.0 podawanie:3.0 postoj:180 Nowa moc: 1% NOWE Delta:2 dmuchanie:33.0 podawanie:3.0 postoj:180 |
|||
|
||||
janusz
|
Robisz błąd wyliczasz
opoznienie = int(nowe_postoj+nowe_podawanie+2) a po if (opoznienie <= 0): ponownie ustawiasz opoznienie = 1 wywal to time.sleep(opoznienie) lub zapisz od razu tak if (opoznienie <= 0): time.sleep( int(nowe_postoj+nowe_podawanie+2)) |
|||
|
||||
mark3k
|
Ok. Ja tego nie pisałem. Skrypt w oryginale uzi18.
Zaraz to zmienię i zobaczymy. |
|||
|
||||
janusz
|
Nie wiem też dokładnie jaką wartość wraca
int(nowe_postoj+nowe_podawanie+2) u mnie int zamienia wynik do liczby całkowitej a jak to jest u was nie mam pojęcia trzeba by printnąć to int(nowe_postoj+nowe_podawanie+2) i też nie mam pojęcia jakie u was time.sleep potrzebuje dane u mnie podaję w wartość w milisekundach Declare Sub Sleep Lib "kernel32" (ByVal milliseconds As Long) pause for 5 seconds Sleep 5000 |
|||
|
||||
mark3k
|
Tutaj jest w sekundach ( przy taki zapisie). a int() także daje wartość liczby całkowitej.
dodane 2015-10-27 20:42Acha. po zmianie nadal nie działa korekta postoju. Chyba poczekam na pomysł uziego. Brakło mi już własnych pomysłów |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz z opoznieniem jest ok, jest wystarczajaco dlugie, dzielone jest przez 2 po to aby zareagowac zanim sie skonczy cykl poprzednich komend ...
|
|||
|
||||
janusz
|
A nowe_postoj jak podajecie w jakich wartościach
|
|||
|
||||
mark3k
|
Z zapisu "kropkowego" na www wynika, że w tym samym czasie następuje zmiana czasu z 180 na 150s i natychmiast powrót do wartości 180s.
|
|||
|
||||
janusz
|
Ok ty wiesz dokładnie nie wcinam się wiecej
|
|||
|
||||
mark3k
|
Także w sekundach.
|
|||
|
||||
uzi18
|
mark3k: ok to jakis trop, czyli 2x sie zmiania wartosc ... hmm
|
|||
|
||||
mark3k
|
Dobrze, że podpowiadasz, bo coś zawsze z tego wyniknie.
W skrypcie jest jakiś błąd, który powoduje taką sytuację "Z zapisu "kropkowego" na www wynika, że w tym samym czasie następuje zmiana czasu z 180 na 150s i natychmiast powrót do wartości 180s." W konsoli PuTTY nawet tego nie widać. Zmiana jest zbyt szybka. dodane 2015-10-27 20:48Zmieniłem na 5plus. bo mi tempCO spada. dodane 2015-10-27 20:49 uzi18 napisał » 2015-10-27 20:46 mark3k: ok to jakis trop, czyli 2x sie zmiania wartosc ... hmm Zobacz na ster na stroniw WWW. W jednej kropce i tym samym czasie mam 4 zmiany. |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: kazda uwaga jest cenna, narazie nie chce grzebac z tym czasem,musze znalezc czemu 2x zmieniaja sie wartosci mimo ze cykl trwa 183/2=91s
dodane 2015-10-27 20:54warunek opoznienie <= 0 zabezpiecza przed nienormalnymi wartosciami, tak gdyby cos |
|||
|
||||
janusz
|
Pracujecie na kopach z Winzgrozą i czy macie pakiet Office Ms
chodzi o excela ? |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: ok widze w czym problem, w python jesli zapiszesz cos tak:
if costam: costam2 to costam2 sie wykona tylko jesli warunek jest spelniony dodane 2015-10-27 20:57Uzywam linuxa mam libreoffice radzi sobie z excelowymi plikami |
|||
|
||||
janusz
|
To się zgadza warunek przy if musi być spełniony
chyba ze jest jeszcze else to wykona jak niespełniony dodane 2015-10-27 21:02 uzi napisał :Uzywam linuxa mam libreoffice radzi sobie z excelowymi plikami Ale nie zadziałają makra napisane w Vba |
|||
|
||||
mark3k
|
janusz napisał » 2015-10-27 20:56 Pracujecie na kopach z Winzgrozą i czy macie pakiet Office Ms chodzi o excela ? W pracy ma MS Office, w domy tylko openOffice. W hacie na dwóch kompach winda, na jedny Debian i na RPi Raspbian. |
|||
|
||||
janusz
|
Jak byś miał w domu i piec w sieci to bym dał narzędzie do odczytu zmian dokonanych w sterowniku
moje zdjęcie przedstawia fragment arkusza klikam w przycisk i już po sek mam co sie zmieniało |
|||
|
||||
uzi18
|
mark3k: ustaw to na 0 i zobacz czy tak samo sie zachowuje:
podawanie_min = 3 podawanie_max = 3 dodane 2015-10-27 21:16libreoffice obsluguje chyba wlasnie VBA |
|||
|
||||
janusz
|
Ale to inna składnia nie zaskoczy
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||