Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona16 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
janusz napisał » 2015-11-13 18:00 Jak zwykle, jak zwykle....Ooo VERB po uszach sie nam dostanie uzi18 napisał » 2015-11-13 17:56 Przeczytaj wątek, ale tak jakbyś był zupełnie nowy.VERB: przykłady, gdzie ten chaos? uzi18 napisał » 2015-11-13 18:05 OK, przyjęto do wiadomości
Naprawde nie zmuszam do zabawy we wlasny sterownik. |
|||
|
||||
janusz
|
Co do grafiki to mam zamysł łączenia sie ze stroną pogodynki i w zależności od pogody zmieniać rysunek nieba
dodać zachmurzenia i co tam będzie tego dnia w pogodzie i drzewko też zimą śniegiem obsypać a wiosną kwiatami ozdobić ale to już chyba nie w temacie sorry za za zamieszanie dodane 2015-11-13 18:40a drzewko jak mnie wkurzy to piłą wytnę bo nuda to rzecz najgorsza |
|||
|
||||
konto usunięte
|
janusz napisał » 2015-11-13 18:40 Co do grafiki to mam zamysł łączenia sie ze stroną pogodynki i w zależności od pogody zmieniać rysunek nieba, dodać zachmurzenia i co tam będzie tego dnia w pogodzie Świetny pomysł, a drzewko zostaw. |
|||
|
||||
uzi18
|
Janusz: o sprzet niech Cie glowa nie boli
dodane 2015-11-13 19:02Piłe zostaw przy drzewie, lepiej sie pali pociete ... |
|||
|
||||
janusz
|
uzi18 napisał » 2015-11-13 18:56 Janusz: o sprzet niech Cie glowa nie boli Tu spako wiem ze ty sobie z tym dasz radę a ja ewentualnie coś tam z tego ....... Co do rysunku nieba to mam zamiar dane z pogodynki archiwizować i na koniec sezonu przeanalizować i sprawdzić co tak naprawdę to wszystko mi daje czy jest to tylko sztuka dla sztuki czy rzecz przydatna obecnie chęci jeszcze są i wiedza w miarę dostępna to może może cosik z tego wyjdzie |
|||
|
||||
uzi18
|
Niestety tutaj tez jak i w innych tematach na forum 50-90% wiadomosci jest nie na temat, dlatego panuje chaos, niestety nie jest to ode mnie zalezne. Ludzie myla watki,odpisuja nie czytajac o co chodzi (MariuszK), co wprowadza zamieszanie i niepotrzebna dyskusje. Wydzielilem watek o sterowniku do oddzielnego, aby nie mieszac ze skryptami ale sie nie da ... dodane 2015-11-13 19:14Forum laczy tez wiadomosci w 1 post co powoduje czasem sporo zamieszania, a nawet problemy z odpisywaniem. Standardem jest pisanie pytan nie zwiazanych z tematem zamiast w nowym temacie, to w temacie ktory "zyje" dodane 2015-11-13 19:27 janusz napisał » 2015-11-13 19:08 uzi18 napisał » 2015-11-13 18:56 Janusz: o sprzet niech Cie glowa nie boli Tu spako wiem ze ty sobie z tym dasz radę a ja ewentualnie coś tam z tego ....... Co do rysunku nieba to mam zamiar dane z pogodynki archiwizować i na koniec sezonu przeanalizować i sprawdzić co tak naprawdę to wszystko mi daje czy jest to tylko sztuka dla sztuki czy rzecz przydatna obecnie chęci jeszcze są i wiedza w miarę dostępna to może może cosik z tego wyjdzie Co do sprzetu to chyba ustalilismy ze kiedys Ci sie zlozy cos takiego. Cos takiego proponowal juz ktos, uzywac pogodynki, do sterowania zadana zaworu 4D/ trybem lato. |
|||
|
||||
janusz
|
No i wyciąłem to drzewo w to miejsce dodam informację o działaniu dotyczącym poczynań co do obsługi pieca
tz. analizując trendy temp spalin , CO i zewnętrznej co widać po dokładnym odczycie wykresów wzrasta temp spalin i temp zewnętrzna a CO bez zmian przy tym rośnie zużycie opału to może być sygnał dla wyświetlenia komunikatu " Bujaj sie czyścić kociołek " jak to zrobię graficzne nie mam pojęcia może tak jak sugerował Uzi18 wstawię ptaszka np białego lub czarnego bociana dodane 2015-11-13 21:06Jeżeli wsteczne wykresy mają coś wnieść to myślę że nie tylko to by pocieszyć oko ładnym rysunkiem |
|||
|
||||
mark3k
|
VERB napisał » 2015-11-13 16:59 Mógłbyś spróbować wrzucić pompę CWU na pierwszy bieg, i zmusić do ciągłej pracy. Zobaczylibyśmy, czy będzie lepiej. Wg mnie, soft będzie miał mniej roboty. Co o tym myślisz ? Pompa CWU zrobi ze zbiornika "Mini Bufor" i na 100% wyrówna pracę układu grzewczego. W ubiegłym sezonie taki układ pracy testowałem. CWU jest ogrzewana grawitacyjnie, a pompa włącza się jedynie przy dużym spadku temp.CWU - szybciej ją dogrzewając. Być może kupię pompę energooszczędną i załączę z min. mocą (ok. 5W) i wtedy załączenie pompy CWU non-stop będzie miało sens. Moja pompa CWU nie należy do kategorii oszczędnych . dodane 2015-11-13 21:11 janusz napisał » 2015-11-13 21:06 No i wyciąłem to drzewo w to miejsce dodam informację o działaniu dotyczącym poczynań co do obsługi pieca tz. analizując trendy temp spalin , CO i zewnętrznej co widać po dokładnym odczycie wykresów wzrasta temp spalin i temp zewnętrzna a CO bez zmian przy tym rośnie zużycie opału to może być sygnał dla wyświetlenia komunikatu " Bujaj sie czyścić kociołek " jak to zrobię graficzne nie mam pojęcia może tak jak sugerował Uzi18 wstawię ptaszka np białego lub czarnego bociana dodane 2015-11-13 21:06Jeżeli wsteczne wykresy mają coś wnieść to myślę że nie tylko to by pocieszyć oko ładnym rysunkiem Wstaw biały lub czarny dym. Będzie EKO lub SMOG . |
|||
|
||||
janusz
|
no i super rozwiązanie
juz Uzi18 nie będzie się nabijał z rozwiązania tylko czy nie zarzucą mi plagiatu co do dymu z Watykanu dodane 2015-11-13 21:22Jednocześnie mam nadzieję że taki humorystyczny przerywnik nie zaszkodzi powadze tego tematu |
|||
|
||||
uzi18
|
z tym bialym dymem to uwazaj bo moze niskie spaliny i para bucha
dodane 2015-11-13 21:35janusz: spoko, zatrzymalem prace nad sterownikiem na jakis czas, dmuchawa chodzi aktualnie z mojego stera niech sie testuje, w przyszlym tygodniu wezme profesjonalny anemometr i zmierze dmuchawe, wtedy dobiore wentylatorek do testow |
|||
|
||||
janusz
|
"Parę" w moim domu to tylko małżonka posiada nikt inny nie ma takiego prawa
|
|||
|
||||
mark3k
|
Wstawi się rurkę PCV - z tych "lepszych" - nie chińskich i kondensat nam nie straszny
|
|||
|
||||
janusz
|
żaden piec nie ma prawa jej przebić
dodane 2015-11-13 21:38ups dotyczy poprzedniej rozmowy dodane 2015-11-13 21:39co do kondensatu a co to jest ? je znam tego określenia |
|||
|
||||
mark3k
|
Na śmieciuchu przekonałem się co to kondensat w kominie. Wymiana części komina powyżej połaci dachowej.
Za to jest ładniejszy, bo z klinkieru. |
|||
|
||||
janusz
|
Ile czasu paliłeś smieciuchem ?
mój domek z 80 lat ma już swój wiek i przyznam że kominiarza nie widział tego nie potrafię zrozumieć jak to może powstawać może głupi ma farta |
|||
|
||||
uzi18
|
czym to sie obiawialo, ze komin musiales robic?
dodane 2015-11-13 21:48janusz: rocznik 1934 |
|||
|
||||
janusz
|
no nie jeszcze nie taki dinozaur ale 1951 takli nieco młodszy dino
|
|||
|
||||
mark3k
|
janusz napisał » 2015-11-13 21:45 Ile czasu paliłeś smieciuchem ? mój domek z 80 lat ma już swój wiek i przyznam że kominiarza nie widział tego nie potrafię zrozumieć jak to może powstawać może głupi ma farta Mój także z lat 80-tych. Wprowadziłem się do domku w lipcu 1981. W śmieciuchach paliłem do 2012 roku. uzi18 napisał » 2015-11-13 21:48 czym to sie obiawialo, ze komin musiales robic? Cegła zaczęła się sypać, a komin był otynkowany i tynk odpadał płatami. |
|||
|
||||
janusz
|
A czym paliłeś ?
Paliłem zawsze koksem |
|||
|
||||
mark3k
|
Węglem kamiennym orzechem, ale czasami jak przywieźli węgiel to się z niego lało.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona16 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||