Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page39 / 40Next pageLast page
2017-10-27 21:49
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
sargus napisał » 2017-10-26 23:20
Witam.
 Głupie pytania może ale mam  bo mnie nurtuje a mam wrażenie że tu jest aktualny wątek a nie na innych forach. 

1- czy jest rozpiska aktualna połączeń. w jednym miejscu (projekt pdf z tego co widzę jest stary). -brak opisu enkodera połączenie, lcd połączenie. termopara 2 połączenia. 
2- czy jest albo żeby wstawić guzik aktywuje podajnik ( np na 2 min po każdym naciśnięciu) do napełniania ślimaka materiałem opałowym (zdarza się że zasobnik się zawiesi albo się opróżni).
3- brakuje mi guzik do zawieszenia pracy podajnika i wentylatora na czas czyszczenia pieca np. po naciśnięciu wyłącza wentylator na np. 10 minut w celu wyczyszczenia pieca. 
4- czy termopara tp może wykrywać anomalie gdy w piecu ktoś dołoży drewno/papier na ruszt aby wyłączyła podajnik ślimakowy a nadal podawał powietrze. ( np. po wzroście temperatury na tp ponad normę skraca czas podawania paliwa na ślimaku o np. 70% a wentylator dalej wg. ustawień z RRM2.
5- czy jest trochę szerszy opis pliku config?  nasiedziałem się 2 dni by ruszyć sterownik a i tak nie do końca go rozumiem 
6- jak ustawić parametry  aby układ CWU2 działał jako CO2 ( gdy temperatura spadnie zewnętrzna poniżej w config-u np 12 stopni TZEW pompa ma się uruchomić) mam 2 układy centralnego. Główny Linia transmisyjna do głównego budynku i drugi  w pobliżu kotłowni. co odpalam w zimne dni.
7 - układ przeciw blokowaniu pomp raz na dobę odpalić pompy na 30 sekund. przeciw blokowaniu.
8- czy na stronie można zmieniać nazwy kolejnych termometrów? T2 T3...

Takie sugestie piszę ponieważ nie tylko ja obsługuję piec.
 Przychodzi też Pan "Janek" i rano czyści piec a z elektroniką na bakier.

Jeszcze na marginesie pytanie ale to marno widzę aby sterownik sterował zaworem 4drogowym i pompą oddaloną 50m. 

Mam piec o mocy 38 KW z podwójnym paleniskiem nie raz jest co palić na górny ruszt. wtedy trzeba kable wypinać. 

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi. pozwoli mi to na dopracowanie układu i zrozumienie w pełni. 




Jest tez watek na elektrodzie.
Ad.1 - obowiazuje rozpiska z github - plik polaczenia.txt w katalogu arduino, nie ma tam tylko rozpiski do esp-link, ktora w sumie czeka tylko na wrzucenie 


Ad.2,3,4,6,7,8 wszystkie nowe funkcje i pomysly - kazdy oddzielnie prosze zglaszac na github - zakladka issues
Ogolnie przekrecajac enkoder z ekranu glownego o jedna pozycje wchodzi sie w menu reczne - kliniecie potwierdza wejscie w ten tryb i tu mozna wybrac co ma byc uruchomione z osobna, lub mozna sobie dorobic przyciski/przelaczniki ktore wymusza dzialanie ktoregos elementu.

Ad.8 byl plan aby mozna bylo zdefiniowac nazwy czujnikow dodatkowych i pewnie w przyszlosci bedzie taka mozliwosc - aktualnie nazwy mozna sobie nadac w domoticz lub nettemp bez problemu 

Ad.5 - jesli czegos nie rozumiesz to pisz, nie rozumiem czemu tak dlugo zwlekales, postaram sie wyjasnic niejasnosci

Wszystko zalezy jaki czujnik podepniesz przy zaworze 4drgowym. Dallasy na 50mb skretki dzialaja ale musialbys sprobowac.
Przykladowo mozna tam uzyc esp z czujnikiem dallas i nim przez siec wifi podawac/wpisywac odczyt do Lucjana. 
Samo sterowanie lepiej zrobic podciagajac przewod zasilania bezposrednio do silownika.

dodane 2017-10-27 21:49PS. opisy w konfigu sa krotkie tylko po to aby plik nie byl zbyt duzy 
2017-11-04 16:51
  Kosiarz78 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam Wszystkie dzieci "Lucjana"
Szacun dla wiedzy @Uzi18!

Uruchomiłem po wielu bojach lucjana na pajaku


i pojawia się wiele pytań z racji tego ze na forum rozmawiacie już od jakiegoś czasu ale ilość informacji jakie tu są
i jest duża i trudno się często połapać która jest najbardziej aktualna..
1.Do czego jest esp8266 i jak go podłaczyć
2.Jakiego dokładnie enkodera używacie -mój mam za duży przeskok - mało precyzyjny:-(
3.czy wszystkie funkcje z pliku config są dostępne z LCD ? czy tylko wybrane jak u mnie?
4.Przydały by sie jakies bardziej szczegółowe informacje co do pliku config jest i wiele i TO SUPER!
ale nie wszystkie są jasne :-(


Z góry dzięki z odzew -zabieram się za wkładanie pajaka do klatki
Pozdrawiam wszystkich!
DK

2017-11-04 19:35
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Ad.1 Temat jest rozwojowy. esp8266 w formie plytki nodemcu (z wgranym naszym oprogramowaniem) moze byc uzyte zamiast ethernetshield z tym ze nie jest rozwiazana jeszcze kwestia pliku config.txt bo nadal musi byc on na karcie pamieci w czytniku (moze byc to samo gniazdo z konwerterem) podpietym do plytki Mega.
Na dzien dzisiejszy wygodnie jest miec poprostu modul ethernet a w nim karte.
Mozna miec podpiete obie plytki i EthernetShield i NodeMcu.
Z zasiegiem wifi w kotlowni bywa roznie.
Ad.2 sprobuj zrobic zworke miedzy pin 35 a GND, zrestartuj Lucka i daj cynk czy jest ok.
Ad.3 Tak na LCD  jest tylko czesc ustawien.
Ad.4 Przydalby sie ktos kto to ladnie opisze na Wiki, niestety nie mam na to czasu
polecam za to wpisywac do konfigu tylko to co potrzebujemy a nie kopiowac wszystkiego z listy parametrow
2017-11-05 13:20
  Kosiarz78 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Pkt2. wg instrukcji i wszystko wróciło do normy -dział  już normalnie-dziękuje

1.RR_PODTRZYMANIE_CZAS = 10 co to za parametr w podtrzymaniu?
2.algorytm pracy palnika - ECOAL,RR,RRM,RRM2,ZASYPOWY,WYLACZONY,...czy RR v.s RRM czy RRM2 to rożne tryby pracy sterownika?
3.# 1 - włączone tło, 2 - dopalanie: jak działa ta funkcja i czy tylko w odpowiednim trybie pracy ?
4.Mam problem przy zapisie i zmianie parametrów przez przeglądarkę kiedy klikam zapis -sterownik przechodzi w stan offline i się zawiesza po odłączeniu zasilania i włączeniu ponownie wraca do online lecz parametry zostają nie zmienione
5.Jak najlepiej aktualizować Lucka?
2017-11-05 18:34
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Ad.1 dokladnie tak jak jest napisane w pliku:
parametry algorytmu RR, czas podtrzymania w minutach, reszta w sekundach:
RR_PODTRZYMANIE_CZAS = 10
czyli co 10min. bedzie sie uruchamiac cykl podtrzymania

Ad.2 to sa rozne algorytmy pracy palnika, zacznij od RR
Ad.3 to sa polepszacze palenia - ta funkcja dziala w trybie RRM
Ad.4 musisz mi podac log z terminala wtedy bedzie wiecej wiadomo w czym problem
Ad.5 mozna na kilka sposobow -
- mam plytke Mega Lucjana wpieta w RPi i poprzez nie aktualizuje (jest gotowy skrypt na github)
- poprzez esp-link ... skryptem megaflash - zapomnialem napisac ze jest taka funkcja
- podpinajac plytke mega pod komputer
poprzez esp-link lub rpi jest najwygodniej - nie trzeba isc do kotlowni
2017-11-12 22:21
  sargus Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
pytanie mam .
trochę nasiedziałem się z raspberry  aby postawić domoticza a okazało się że na oprogramowaniu z listopada już nie działa domoticz z powodu braku dodatku na którym się domoticz opiera.

pytanie mam jak teraz mogę sprzężyc ze sobą.  z lucjanem wszystko mam wg. instrukcji  do pozycji 5
w zasadzie w 6  wpisałem numer gdzie u mnie jest 14051 a adres lucjana 192.168.22.6 też wpisałem i zapisałem .
ale problem zaczął się dalej . dostaję komunikat :

-bash: /home/pi/lucjan/test.py: Brak dostępu

co dalej mogę zrobić ?  jak zsynchronizować?

2017-11-13 01:59
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Na nowym systemie (Strech) trzeba doinstalowac libssl1 jak poszukasz,
to znajdziesz skad go sciagnac i jak zainstalowac. Wtedy domoticz ruszy.

IDX to nie ta liczba, to co podales to ID, zerknij w inna kolumne na liscie urzadzen.

Pokaz lepiej screena z wywolaniem komendy:
python /home/pi/lucjan/test.py
2017-11-13 13:39
  sargus Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
podaję zrzuty :
 lucjan/konfiguracja.py już zrobiłem i nie zauważyłem że pozycja powinna być umnie  1 (poprawiłem )

dalej miałem przejść do pozycji 7 i tu utknąłem.

2017-11-13 16:19
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
poprawilem pkt. 2 uruchom z niego 1 i ostatnia komende, wtedy sprobuj jeszcze raz pkt. 7
2017-11-13 22:11
  sargus Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
drobna poprawka:
nie działa :
chmod +x *.py
 ta komenda odblokowuje.
chmod +x /home/pi/lucjan/test.py

Nie mogę do "autostartu" dodać.

pi@kotlownia:~ $ sudo echo "sudo -u pi python /home/pi/lucjan/test.py" >> /etc/rc.local
-bash: /etc/rc.local: Brak dostępu
pi@kotlownia:~ $


Ale nie rozumiem.
Odczyt jest w  putty ale nie mam na domoticzu.

Lucjan RCV:
[u68.9, u0.0, u0.0, u7.6, u0.0, u0.0, u33.5, u320.6, u0.0, u0.0, u0.0, u0.0, u0.0, u0.0, u0.0, u0.0]
16
Send NT:
http://localhost/receiver.php?key=xxxx&device=ip&ip=localhost&name=Lucjan_&id=1;2;3;4;5;6;7;8;9;10;11;12;13;14;15;16&type=temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp;temp&value=68.9;0.0;0.0;7.6;0.0;0.0;33.5;320.6;0.0;0.0;0.0;0.0;0.0;0.0;0.0;0.0
2017-11-13 22:23
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0

Komenda jest ok jesli wczesniej dasz: cd ~/lucjan
Pokaz co jest w pliku konfiguracji:
cat konfiguracja.py

cat /etc/rc.local
2017-11-13 22:48
  sargus Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
no tak zgadza się za mocny w Linuxie to nie jestem..

i@kotlownia:~ $ cat konfiguracja.py

# polaczenie z ethernet shield:
ip_lucjan = 192.168.2.4
# lub polaczenie przez port szeregory:
#ip_lucjan = /dev/ttyACM0
ip_esp = 192.168.2.6
# 1 - polaczenie przez esp_link:
esp_link = 0
ip_domoticz = localhost
port_domoticz = 8080
idx_start = 1
ip_nettemp = localhost
key_nettemp = xxxx
interwal = 30
interwal_nettemp = 5
interwal_domoticz = 30
pi@kotlownia:~ $
-----------------------------------------------
i@kotlownia:~ $ cat /etc/rc.local
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

# Print the IP address
_IP=$(hostname -I) || true
if [ "$_IP" ]; then
  printf "My IP address is %s\n" "$_IP"
fi

exit 0
pi@kotlownia:~ $



dodane 2017-11-13 22:48poprawiłem adres bo mam po kablu i zauważyłem że nie zmieniło mi adresu 192.168.22.6.

teram mam poprawione ale odczytu nadal brak.
2017-11-14 01:37
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Dodaj # na poczatku linijek ip_esp i key_nettemp

Jak zacznie Ci dzialac przekazywanie danych to mozesz dopiero dopisac linijke:
sudo -u pi python /home/pi/lucjan/test.py
Nad  exit 0 w rc.local
2017-11-14 19:01
  sargus Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
teraz wszystko śmiga
DZIĘKI

2017-11-19 19:31
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Pochawal sie teraz wykresami
dodane 2017-11-19 19:31Wiecej info zapraszam na czat pod adresem: https://gitter.im/sterownik/Lobby
2017-12-01 22:57
  adamkl75 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam
Złożyłem sobie też ten sterownik i zaczynam go testować na piecu.
Powodem do którego mnie to skłoniło to strasznie złe spalanie na ECOAL. Pełno spieków koksowych a zwiększając ilość powietrza to robił się tylko krater w palniku.i Prosił bym o podesłanie jakiejś sprawdzonej konfiguracji aby potestować. Czujniki na razie mapuję z ECOALA. Pozdrawiam.
2017-12-02 00:15
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Kosiarz78 napisał » 2017-11-04 16:51
Witam Wszystkie dzieci "Lucjana"
Szacun dla wiedzy @Uzi18!

Uruchomiłem po wielu bojach lucjana na pajaku


i pojawia się wiele pytań z racji tego ze na forum rozmawiacie już od jakiegoś czasu ale ilość informacji jakie tu są
i jest duża i trudno się często połapać która jest najbardziej aktualna..
1.Do czego jest esp8266 i jak go podłaczyć
2.Jakiego dokładnie enkodera używacie -mój mam za duży przeskok - mało precyzyjny:-(
3.czy wszystkie funkcje z pliku config są dostępne z LCD ? czy tylko wybrane jak u mnie?
4.Przydały by sie jakies bardziej szczegółowe informacje co do pliku config jest i wiele i TO SUPER!
ale nie wszystkie są jasne :-(


Z góry dzięki z odzew -zabieram się za wkładanie pajaka do klatki
Pozdrawiam wszystkich!
DK


Przepraszam że tak z czystej ciekawości zapytam?
Czy to na zdjęciu to jest to nad czym największe mózgi tego forum wylewają poty przez 2,5 roku?
Proszę nie uznać tego pytania za jakąś złośliwość oczywiście, zwykła ciekawość.
adamki co to znaczy: " na razie małpuję z eCoala"? to jak? zabrać eCoala i huj strzelił bombki?
2017-12-02 01:22
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
@karoka65: Spokojnie, nikt tu nie leje potów, sterownik smiga od ponad 2 lat, a nowe 
funkcje sukcesywnie sie pojawiaja, tego tu na forum nie widać - trzeba monitorować github.
Z tego co pisal kolega @Kosiarz78 w poscie z przed miesiaca to zmontowal sobie Lucjana
na stole aby zobaczyc o co chodzi i wydaje sie ze dziala, a teraz bedzie go wrzucal do obudowy.

@Adamki75 jesli chcesz tylko poprawic jakosc spalania to wystarczy Ci jak to nazwales "małpowanie" + włączenie
kilku polepszaczy (opcje DM_costam), nie musisz podpinac dodatkowych czujnikow, jedyne co to dmuchawe trzeba podpiac do Lucjana. 
Jesli bedziesz chcial aby to lucjan zarzadzal procesem spalania to bedzie trzeba przepiac do niego jeszcze podajnik.
Na razie potestuj sobie polepszacze to powinno Ci w zupelnosci wystarczyc.
Jakby co to wejdz na gitter, to podpowiem co i jak.
2017-12-16 09:03
  manta Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam . złożyłem sterownik Lucjan na stole który to składa się z podstawowych części tj. Arduino mega w5100 karta sd encoder 2 czujniki dallas (do testów)podpięte jest  przez kabel rj45 do lapka niby działa ale pewności nie mam czy aby poprawnie. Chciałbym prosić o pomoc w skonfigurowaniu  pliku config.txt czy symbole # należy usuwać do aktywowania Lini polecenia czy nie?,chciałbym sterować podajnikiem ,dmuchawa DC oraz pompa CO.Układ do sterowania wentylatorem DC trzeba zakupić ,zrobić?
dodane 2017-12-16 09:03Ok już ogarnąłem sprawe schematu silnika. Nadal mam pytania w sprawie configa jest ktos chetny do wyjaśnienia . Czy zegarek powinien byc widoczny na lcd, jesli tak jak go aktywować 
2018-02-01 09:11
  scinek Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry,
 Proszę podać zakres częstotliwości PWM oraz procentowy zakres PWM => min. /max. lub tmin; tmax sterowania dmuchawą w wersji 3 AC.
First pagePrevious page39 / 40Next pageLast page
Users on-line: alems, Bogumil3

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more