Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page37 / 40Next pageLast page
2017-02-02 21:51
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Ta oś się sama skaluje, jak podłączysz inne czujniki to dopasuje się tak aby widoczna była ta największa wartość.
2017-02-02 23:27
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Zaprogramowanie esp to tylko kilka sekund roboty.
Później trzeba w nim skonfigurować siec wifi i można podpiąć pod Lucjana.
Opis połączeń dodałem na podanej wyżej stronie.

esp-link pozwala na dostęp do informacji pojawiającej się na terminalu i wysyłanie komend do Lucjana,
poza tym pozwala na bezprzewodowa aktualizacje i resetowanie sterownika.

Poza tym pływa Ci pomiar na poziomie 0.1deg, raczej bym się tym nie przejmował.
Tu masz rację jak masz 1 czujnik to wykres może dziwnie wyglądać, właśnie ze względu na skalę Y.
2017-02-03 19:03
  Dedalus Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Faktycznie, dzięki, po podłączeniu pozostałych czujników wszystko pięknie się wyskalowało.
Jeśli chodzi o esp-link to jak dla mnie Malinka ma dwie niezaprzeczalne zalety, które na esp-link trudno byłoby uzyskać:
1. Można zainstalować np. coś takiego jak remot3.it i mieć dostęp do sterownika spoza NAT-a, czyli tak naprawdę "zewsząd";
2. Myślałem, żeby zrobić skrypcik, który pobierałby dane z pliku http://IP_Sterownika/dallas, zapisywał je np. co 6 sek. jako .csv i importował do bazy na Malince temperaturę, numer sterownika i czas. Możnaby sobie potem generować z tego zestawienia.
2017-02-04 00:29
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Jedno nie blokuje drugiego i mozna miec i maline i esp podpiete



dodane 2017-02-04 00:29Poza tym planujemy dodac wysylanie/pobieranie danych do Domoticz/NetTemp
2017-02-04 08:47
  Dedalus Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
No to rewelacja, jakby udało się zintegrować Lucjana z Domoticz to nie mam pytań
2017-02-05 21:59
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
    v0.1.0.105
        - dodanie algorytmu wielomocowego (6szt.) do testów

Na razie nie opisuje jak wlaczyc algorytm wielomocowy i nowe "tlo", ze wzgledu na to ze są w fazie testów.
2017-02-06 01:39
  mecenas Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Przetestowałem wstępnie działanie sterownika, pracuje u mnie już jakiś tydzień czasu, póki co dobrze steruje spalaniem oraz zaworem 4D.

Mam jednak problem związany z pomiarami termoparą za pomocą MAX31855K. Prawdopodobnie mam nie do końca poprawnie działającą termoparę lub MAX31855K, ponieważ pomiary są mocno zaniżone, oscylują w granicach max 80-90 stopni, natomiast inna termopara podłączona do multimetru (i przetestowana na poprawność pomiaru) wskazuje w tym momencie 150-170 stopni.
Mam zamiar zaopatrzyć się w inny egzemplarz termopary/interfejsu, ale mimo wszystko dzięki zaniżaniu wskazań bieżącej termopary zauważyłem jeden fakt, mianowicie jeśli zmierzona temperatura spadnie poniżej zera, wtedy wskazania zaczynają "wariować" - skaczą od bardzo wielkich liczb ujemnych po wielkie dodatnie - aż do chwili gdy pomiary temperatury ponownie będą dodatnie. Wtedy po chwili wskazania stabilizują się. Prawdopodobnie będzie to jakaś sprawa związana z brakiem typu danych signed w którymś miejscu w kodzie.

Mile widziane byłoby skorygowanie tego problemu, choć tak na prawdę to nie jest duży problem, ponieważ w normalnych warunkach nie mamy tutaj ujemnych temperatur.

Jestem chętny do testów tła, przy poprzednim sterowniku miałem to ustawione i w moim przypadku pomagało.

Tutaj wykres pracy sterownika (temperatura spalin ma w tej chwili ustawiony offset +25 stopni).



2017-02-06 12:44
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Na początek mała informacja chip MAX31855K nie obsługuje poprawnie termopar uziemionych,
dlatego dodaliśmy wsparcie dla MAX6675K i on sprawdza się dobrze w swojej roli.
Kod odpowiedzialny za konwersje pomiaru obsługuje wartości ujemne,
na wszelki wypadek sprawdzę to z danymi z DTR-ki układu.

Co mnie aktualnie interesuje to abyś podpiął się do terminala i wysłal znak: V
Wtedy w terminalu pojawi się wiele informacji diagnostycznych.
Mnie interesuje to co sie pojawia przez pierwsza minute od momentu gdy sterownik
wyśle linijke "START" oraz Twoja konfiguracja z pliku config.txt
Wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć w sprawie termopary.
Te dane najlepiej wklej do nowego ISSUE na github, nie będziemy tu zaśmiecać.


dodane 2017-02-06 08:02Opis jak włączyć tło dodałem do https://github.com/uzi18/sterownik/issues/57

dodane 2017-02-06 09:29    v0.1.0.106
        - przechodzimy z tła w podtrzymanie po przebiciu ponad zadana+przebicie(5deg)


dodane 2017-02-06 12:06v0.1.0.107
    - dokończenie nowego dopalania - gotowe do testów
    - w trakcie pracy tła przekroczenie zadana+max_przebicie wyłącza tło całkowicie
    - tło i dopalanie nie mogą być włączone jednocześnie


dodane 2017-02-06 12:44v0.1.0.108
    - poprawka wczytywania parametrów nadmuchu wielomocowego i kontrola jego wartości
2017-02-06 16:05
  Dedalus Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Jeszcze pytanie z innej beczki. Czy program ma coś takiego jak ochrona powrotu? Chodzi mi o to, czy w przypadku, gdy po uruchomieniu pieca oczekiwana temp. na wyjściu zaworu 4D jest dajmy na to 55 st. a grzejniki nie były wcześniej włączone, to jeśli zawór otworzy się zupełnie, by uzyskać te 55 st. to na powrocie może pojawić się zimna woda wracająca z obiegu CO. To chyba nie za zdrowe dla pieca? Zawór powinno otwierać się stopniowo, tak by różnica temperatur pomiędzy wyjściem a powrotem nie przekraczała określonej wartości, chyba 20 st.
2017-02-07 21:01
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Ma cos takiego, ale nie ma aktualnie mozliwosci parametryzacji.
Sprawdz sobie jak to (4D) dziala a w razie czego bedziemy myslec czy cos poprawic.

dodane 2017-02-06 22:15v0.1.0.109
    - dodanie statystyk do algorytmu wielu mocy
dodane 2017-02-07 14:49    v0.1.0.110
        - dodanie debugu do max31855k
        - poprawki w statystykach
    
    - dodanie opisu do nowosci - tlo/dopalanie/wielemocy (w pliku lista parametrow....txt)


dodane 2017-02-07 21:01v0.1.0.111
    - poprawka: wyłączamy tło po zbyt dużym przebiciu
    - poprawka: przełączenie dmuchawy na moc tła jeśli przebiliśmy mocami
    - optymalizacja wyboru mocy w trybie wielomocowym
2017-02-12 18:40
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
No więc kilka dni pracy z trybem wielomocowym z tłem na Lucjanie mam za sobą.
Jakie wnioski ?
Jest lepiej, a nawet znacznie lepiej, już tryb dwustanowy z tłem bardzo poprawiał jakość spalania, a tryb wielomocowy jeszcze to poprawił. Nie jest to automat więc wymaga znacznej uwagi od usera podczas ustawiania parametrów, ale po tym pracuje już jak automat. Ostatnio wprowadzone zabezpieczenia załatwiły problem "krateru" na palniku powstającego na skutek źle ustawionych parametrów tła lub "nagłego ocieplenia klimatu" .
Stały nadmuch rozwiązuje problem spieków (delikatne koksowe) które mój węgiel "Energo" tworzył przy pracy na wyższych mocach, w tej chwili to co się tworzy wypala się całkowicie i rozpada praktycznie samo.

Przed nami ciągle jeszcze poprawki w oprogramowaniu, które już teraz działa zupełnie dobrze i integracja z interfejsem do wizualizacji i sterowania "Domoticz".
Tak więc nie poddajemy się i w Lucjanie sporo się dzieje. 
2017-02-13 12:10
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
A tu przyklad ... rejestracji temperatur Lucjana w Domoticz.
Skrypt jest dostepny na github, a opis na wiki.

2017-02-13 23:02
  ravikjab Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Panel w Domoticz z temperaturami rejestrowanymi przez Lucjana

2017-02-13 23:29
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Moze ktos nam ladny panelik narysuje,  co?
Bo ja tez bym chcial takie cos u siebie miec w Domoticzu  
2017-02-13 23:33
  ravikjab Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Aktualizacja


2017-02-17 00:49
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
v0.1.0.112
    - dodanie do HTTP API /set do zmian parametrow online
2017-03-11 09:53
  Dedalus Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Czy ktoś może ma pomysł dlaczego nie działa mi pompka cyrkulacji w algorytmie cyklicznym? Jeśli ustawię "ciągły" to jest ok. Jak dam "cykliczny" to nie chce zadziałać.

Edit:

Teraz nie działa też po ustawieniu algorytmu na ciągły. Uruchamia się tylko w trybie ręcznym. Coś ta pompka żyje własnym życiem...

Edit 2:

Z tymi parametrami nie działa mi też zawór 4d...
Mój config:


#Konfiguracja sieci:
#Adres IP (dla automatycznej konfiguracji sieci piszemy: NET_IP=auto):
NET_IP=auto
#Adres MAC (w hex):
NET_MAC=1a:1b:1c:1d:1e:1f
#Adresy pozostale
NET_BRAMA=192.168.1.1
NET_MASKA=255.255.255.0
NET_DNS=192.168.1.1

Parametry dmuchawy:
DM_OFFSET = 0
DM_INWERSJA_PWM = 0
DM_MODULACJA = 1
#jesli 0 - brak detektora lub detektor przed bezpiecznikiem od peryferiow
DETEKTOR_TESTUJE_BEZPIECZNIK=1

Parametry modulacji (gdy DM_MODULACJA = 1):
DM_ROZRUCH_CZAS = 90
DM_ROZRUCH_MOC = 80
DM_PLUS_CZAS = 10
DM_PLUS_MOC = 10
DM_DOPALANIE_CZAS = 60
DM_DOPALANIE_MOC = 40
DM_TLO_MOC = 30

TZEW=DALLAS[28A6FF98080000E1]
TPIEC=DALLAS[28FFAB7751160351]
TPOWROT=DALLAS[28FF04D460160584]
TPODAJNIK=DALLAS[28FF8DB05116038A]
TCWU=DALLAS[28FF08235216031E]
T1=DALLAS[28FFA5B663160457]
TSPALINY = MAX6675[0]


zabezpieczenie przed cofaniem sie zaru
jesli TPODAJNIK wzrosnie powyzej T_MAX, uruchamia sie podajnik
na czas wyrzutu paliwa z podajnika 5min. i uruchamia sie alarm
PODAJNIK_CZAS_WYRZUTU = 5
PODAJNIK_T_MAX = 70
jesli TPODAJNIK wzrosnie powyzej T_WYSOKA,
uruchamia sie cykle 30s. podnoszenia zaru
PODAJNIK_CZAS_PODNOSZENIA = 30
PODAJNIK_T_WYSOKA = 50

#czas w sekundach potrzebny do oproznienia pełnego zasobnika
PODAJNIK_CZAS_DO_OPROZNIENIA = 69000
#aktualny czas pozostaly do oproznienia zasobnika w sekundach
#po uruchomieniu zliczamy od tej wartosci (domyslnie 50% zasobnika)
PODAJNIK_CZAS_PODAJNIKA = 34500
#procent ponizej ktorego ma wystapic alarm pustego zasobnika
PODAJNIK_ALARM_MIN=15
#stała zalezna od opału w g./min.
PODAJNIK_PREDKOSC_PODAWANIA = 240

zabezpieczenie przed zbyt wysoka temperatura pieca
PIEC_T_MAX = 90

temperatura zalaczenia pomp
PIEC_T_MIN = 40

tryb pracy pieca RECZNY,AUTO
PIEC_TRYB = AUTO
jesli piec ma automatycznie startowac po uruchomieniu - ustawiamy AUTO
w trybie recznym mozna wlaczac (1) lub wylaczac urzadzenia (0)
#OUT_PODAJNIK=1
#OUT_POMPACO=0
#OUT_POMPACWU=1
#OUT_POMPACWU2=0
#OUT_POMPACYRK=1
#moc wentylatora 50%:
#OUT_WENTYLATOR=50

tryb pracy palnika - zgodny z ECOAL,RR,RRM,RRM2,...
PIEC_ALGORYTM = RRM
PIEC_ZADANA = 55
uwaga histereza pieca * 0.1deg
PIEC_HISTEREZA = 10

parametry algorytmu RR, czas podtrzymania w minutach, reszta w sekundach:
RR_PODTRZYMANIE_CZAS = 10
RR_PODTRZYMANIE_PODANIE = 10
RR_PODTRZYMANIE_POSTOJ = 30
RR_PODTRZYMANIE_MOC = 40

RR_PRACA_PODANIE = 10
RR_PRACA_POSTOJ = 30
RR_PRACA_MOC = 40

# 1 - wlaczone tlo, 2 - dopalanie
RRM_TLO_WLACZONE=2
RRM_TLO_MOC=20
RRM_TLO_CZAS_PODANIE=10
# w min.
RRM_TLO_CZAS=15
#jesli tlo podbije TPIEC 5deg ponad zadana przechodzimy w podtrzymanie
RRM_MAX_PRZEBICIE_TLO=5
# dopalanie 150s 30%
RRM_DOPALANIE_MOC=30
RRM_DOPALANIE_CZAS=150

# 1 - tryb wielomocowy dla RRM2
RRM_WIELE_MOCY=1
# moce od 0 (najmniejsza) do 5 (najwieksza)
# moc 0 domyslna
RRW_PODANIE0=10
RRW_POSTOJ0=100
RRW_NADMUCH0=30
# moc 1
RRW_PODANIE1=10
RRW_POSTOJ1= 50
RRW_NADMUCH1=40
RRW_HISTEREZA1=20

tryb pracy pompy co (ECOAL,BRULI,ZIMA,LATO)
CO_TRYB = ZIMA
algorytm pracy pomy CO (CIAGLY,CYKLICZNY)
CO_ALGORYTM = CIAGLY
# dla trybu cyklicznego
CO_CZAS_WLACZ=300
CO_CZAS_WYLACZ=100

tryb pracy pompy cwu (ECOAL,BRULI,WLACZ,WYLACZ,MIESZANIE)
CWU_TRYB = WLACZ
algorytm pracy pomy cwu (CIAGLY,CYKLICZNY)
CWU_ALGORYTM = CIAGLY
CWU_ZADANA = 50
CWU_HISTEREZA = 0
zabezpieczenie przed zbyt wysoka t.cwu gdy CWU_T_MAX > 0
# CWU_T_MAX = 0

CWU2_TRYB = WYLACZ
CWU2_ALGORYTM = CIAGLY
CWU2_ZADANA = 0

CYRKULACJA_ALGORYTM = CYKLICZNY
CYRKULACJA_TMIN = 45
CYRKULACJA_CZAS_WLACZ = 3
CYRKULACJA_CZAS_WYLACZ = 6


#krzywa grzania dla 4D (uwaga min.30 max 60):
KRZYWA_GRZANIA-30=58
KRZYWA_GRZANIA-20=55
KRZYWA_GRZANIA-10=45
KRZYWA_GRZANIA-0 =43
KRZYWA_GRZANIA+5 =38
KRZYWA_GRZANIA+10 =33
KRZYWA_GRZANIA+15=30

# tryb pracy: WYLACZONY,ZADANA,KRZYWA (nastawa z krzywej grzania)
ZAWOR4D-TRYB=KRZYWA
#jesli TRYB ZADANA - to ponizej ustawiamy wartosc
ZAWOR4D-ZADANA=0
#ZAWOR4D parametry 100s pelne otwarcie, krok 1s,pomiar co 50s:
ZAWOR4D-CZAS_OTWARCIA = 100
ZAWOR4D-CZAS_KROK = 1
ZAWOR4D-CZAS_POMIARU = 50
# ktory czujnik polozony jest za zaworem i nalezy uzyc go do pomiaru
ZAWOR4D-CZUJNIK=T1
# histereza na + i na - od zadanej przy ktorej ma dzialac korekcja zaworu (w 0,1deg)
ZAWOR4D-HISTEREZA=20
# o ile deg. ma byc obnizona tzadana za zaworem jesli A6 zwarte do GND
ZAWOR4D-OBNIZONA=3

koniec pliku


2017-03-29 02:10
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Musisz ustawić jeszcze harmonogram cyrkulacji.

dodane 2017-03-11 19:33    v0.1.0.113
        - zmiana zachowania pieca po uruchomieniu - startuje w trybie recznym aby pracowal w auto dodac linijke PIEC_TRYB = AUTO
        - w trybie recznym: dodanie mozliwosci sterowania wyjsciami z www/terminala
    v0.1.0.114
        - dodanie mozliwosci wlaczenia pomiaru wejsc analogowych przez ANALOG=1
          domyslnie wylaczone, dodanie debugu do analogow.
    v0.1.0.115 - poprawienie zasypu zbiornika, dodano mozliwosc dosypywania.
        - aktualizacja strony www w zakresie zasypu


dodane 2017-03-11 19:33
dodane 2017-03-11 19:54    v0.1.0.116 - dodanie priorytetu dla CWU - CWU_PRIORYTET = WLACZ    

dodane 2017-03-11 20:46    v0.1.0.117 - uaktywnienie mozliwosci sterowania zaworem 4D z panela LCD   

dodane 2017-03-29 02:10    v0.1.0.118 - zwiekszenie ilosci mocy RRW do 10szt.
        - dodanie mozliwosci wyboru czujnika oraz histerezy dla CWU2

2017-06-16 06:47
  Amozeja Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich
Jestem nowy zarówno w tym temacie, jak i na tym forum.
Od jakiegoś czasu obserwuję Lucjana tu, na elektrodzie i githubie.
Postanowiłem zbudować Lucjana.
Na razie uruchomiłem go z:
Arduino MEGA + EthernetShield, DS1307, LCD, enkoder, przekaźniki i moduł z MAX6675K z termoparą typu K.
Posiadam również do tego celu Raspberry PI ZeroW,a le tym zajmę się trochę później.
Na razie nie zrobiłem detekcji zera, więc mam alarm prepalonego bezpiecznika. Ale mam również inny problem:
MAX6675K nie działa? - temperatura 0. Sam moduł sprawdzony pod Arduino UNO i działa. Podłączony mam jak w opisie:
czujnik spalin (opcjonalny):arduino - moduł z MAX6675K + termopara typ K+5V - VCCGND - GND50 - DO/SO52 - CLK/SCK49 - CS
Co może być przyczyną? Nadmieniam, że korzystam z wersji programu: v0.1.0.122

Swoją drogą bardzo podoba mi się ten projekt. Tak trzymać. 
Pozdrawiam.
2017-06-16 12:12
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Blad bezpiecznika obejdziesz opcja detektor testuje bezpiecznik.
Max musi dzialac, jesli go poprawnie podpiales i zmapowales, wklej konfig lub wrzuc na jakies witryne z wklejkami -  gist.github.com
First pagePrevious page37 / 40Next pageLast page
Users on-line: