Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page33 / 40Next pageLast page
2016-10-31 23:58
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-10-29 21:16
bzyk: mozliwe, zmylila mnie ta grzalka ...
Grzałka ma rozpalić kocioł (pellet?) ... chyba o  to chodzi pytaczowi (my se tu gdybamy a on milczy...)
2016-11-01 03:01
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Możliwe

mały update:
    v0.1.0.64
    - harmonogram: poprawienie kolejności dni

2016-11-01 07:10
  MajerM Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Cześć. Sorki miałem trochę innych zajęć i nie wchodziłem na forum.
Chodzi o zautomatyzowane grzania cwu. Nastawiamy harmonogram wtedy włącza się grzałka z nadmuchem grzeje piec i cwu po czym tryb ręczny i wygaszanie.
Zwykle grzanie ogarnąłem już w tym roku, najekonomiczniej wychodzi mi grzanie w trybie grupowym ale w lato wydaje mi się ze zuzyje to więcej węgla niż przy opalaniu go na harmonogramie. Zrobię testy na wiosnę to przedstawię na forum.

Najgorsze że na 3.5 nic nie działa, z Waszych usprawnień. Sam mam trochę wiedzy o programowaniu, mógłbym sobie dostosować piecyk ale do 3.5 wszystko tajne. :-(

P.s. pisze z telefonu, sorki za błędy, a ten słownik do szału mnie doprowadza.
2016-11-05 22:45
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0

v0.1.0.65
    - RTC: czas zimowy
    - buzzer na pinie 31, sygnalizuje alarm
    - www: mozliwosc skasowania bledu ze strony

dodane 2016-11-05 22:45    v0.1.0.66
        - sterowanie triakiem dmuchawy (A13) zdublowane na pin 32

Bzyk dzięki za aktualizacje schematu, będziemy musieli przenieść się z pinów Ax (zwłaszcza dmuchawa)
z prostej przyczyny - procesor ma jakiś bug powodujący zakłócenia na wyjściach przełączanych z "wysoką" częstotliwością.
2016-11-06 03:30
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał »

, będziemy musieli przenieść się z pinów Ax (zwłaszcza dmuchawa) z prostej przyczyny - procesor ma jakiś bug powodujący zakłócenia na wyjściach przełączanych z "wysoką" częstotliwością.
Świetnie się składa. Będzie możliwość podłączenia wreszcie porządnie modułu triaków do arduino. Przesuń max 31855 (42-43), zaś do triaków zaprogramuj wyjścia 46-dmuchawa, 47-pompa cwu2, dalej 48 do 53 dowolnie. Pozwoli to na podłączenie  triaków taśmą ze złączami kanda a nie plątaniną kabli. 45 zaprogramuj jak dla dmuchawy ale na 100% mocy. Chodzi o to, że można 1 i 2 opto triak dać moc3020 i przyszłościowo 45 wyjściem sterować pompą obiegową solarów, regulując obrotami w zależności od różnicy temperatur. Proponuję całkowicie wyrzucić wyjścia odwrócone przekaźników - skoro są moduły sterowane wysokim potencjałem w tej samej cenie, po co niepotrzebnie blokować wyjścia
2016-11-06 17:59
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
MAX31855 można tylko z A7 przenieść, gdzieś indziej chyba ze będę używał soft-SPi.
Nie da się tak zrobić jak proponujesz.
Bo piny 50/51/52 są spięte ze SPI czyli kartą SD,sieciowka, a tu by sie prosilo o wpiecie KANDA
ze wzgledu na to ze na kolkach skrajnych jest masa. Z drugiej strony mamy +5V wiec tez odpada.
Wtyczka tez jest szersza wiec zasloni kilka pinow.


2016-11-10 03:20
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
No to kiszka. Przesuń więc wszystkie z A6-A15 na 22-49 ale tak, aby kolejne sygnały do modułu wykonawczego (triak lub przekaźniki ) były na odpowiednich kolejnych pinach nieparzystych lub parzystych. Wtyk Kanda 10 do triaków, z drugiej wtyk jednorzędowy z rastrem 2,54 (gnd osobno). Z tym, że pompa CWU2 zaraz za dmuchawą. Albo dodaj pompę dla solarów zaraz za dmuchawą i możliwość sterowania jej obrotami proporcjonalnie do różnicy temp z dwóch czujników. W module triaków, pierwszy i drugi optotriak dać moc3020. Będzie można  regulować wydajnością pompy solarów w zależności od mocy uzyskiwanej z kolektorów. Po co pompa ma hulać na max, skoro słońce ledwo grzeje. I usuń wyjścia odwrócone przekaźników.
2016-11-10 17:32
  Prozaq Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Panowie a może by tak dodać wyswietlacz 2×16 ewentualnie jakiś dotykowy do raspberry i wrzucić konfigurację wartości podstawowych do manualnej zmiany z palca na zasadzie inicjalizacji setpointa
2016-11-10 23:06
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Najlepiej pasowalby wyswietlacz jakikolwiek z encoderem tyle ze nie znalazlem ... sensownego i dostepnego modulu.
Wyswietlacz bedzie niezaleznym modulem spinanym modulem glownym to na 100%.

Moze znajdziecie cos ciekawego?
2016-11-11 12:18
  Prozaq Posts: 6 Ostrzeżenie: 0

LCD moduł do arduino z przyciskami  ewentualnie jakiś wyswietlacz tft z enkoderem
Większość tego typu sprzętów stosowana jest do konfiguracji ustawień w drukarkach 3D
2016-11-11 20:40
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Wlasnie tego modulu ze zdjecia chcialem uniknac ...
2016-11-11 21:06
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
Sorki ze nie w temacie, ale jest gotowy ster z Verbomatem, oplaca wam sie tak dalej meczyc ?
2016-11-11 21:20
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
W temacie, w temacie.
Racja z tym że do sterownika z Verbomatem już nic nie dopiszesz/więcej nie podłączysz ... taka mała różnica.

Na Lucjanie parę osób już pali z sukcesami ... m.in. trociny.
2016-11-11 21:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A co chcesz podłączyć? 
2016-11-11 21:38
  adkwapniewski Posts: 325 Ostrzeżenie: 0
Cokolwiek, np grzałkę - może być ? 
2016-11-11 21:41
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Za to jeśli ktoś potrzebuje tylko tego algorytmu Verba to czemu nie.

Mozna go tez dopisac do Lucjana, nic nie stoi na przeszkodzie, co proponowalem swego czasu.
Mark3k uzywa np. palenia 6mocowego z kilkoma dodatkami m.in kolegi Verba,
z tym ze to idzie na skyptach a te nie zawsze poprawnie i pewnie dzialaja.

energotop: to co ja i osoby inwestujace w rozwoj Lucjana bedą potrzebować,
moge dopisac sobie nietypowe funkcje i takich kilka juz Lucjan posiada.

adkwapniewski: moze byc, np. sterowanie solarami lub ogniwami fotovoltaicznymi

oczywiscie kazda nowa funkcje i mozliwosc przedyskutowujemy, to nie jest tak ze wszystko wchodzi jak leci ...

Dobrze ze przypomnieliscie ... musze zrobic liste dzialajacych/zrobionych rzeczy i do zrobienia ...
aktualnie jak ktos sledzi issues lub commitlog w github to wie co sie dzieje ...
2016-11-11 23:14
  Prozaq Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Uzi mozna wiedziec dlaczego tego akurat modułu chcial bys uniknac?
2016-11-11 23:51
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Oczywiscie mam go u siebie ale sam zauwaz jest malo nowoczesny.
Wymaga kilku otworow i kombinacji z przyciskami ...
do tego ma mala pojemnosc informacji, w stosunku do zajmowanej przestrzeni.
Lecz jesli bedzie wiecej chetnych do uzycia wlasnie jego to pewnie skorzystamy ...


dodane 2016-11-11 23:51Ten za to mi sie podoba link
jest spory i ma encoder
niestety nie jest juz taki tani

Inna opcja: wyswietlacz (tylko wiekszy np. 20x4) z konwerterem i2c + modul encodera,
moze nawet daloby sie to wpiac w ... Lucjana bezposrednio ...
2016-11-12 01:23
  Prozaq Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Uzi to myślę że nic tańszego się nie wymyśli bo może to wyglądać ładnie i kolorowo np tego typu shieldale cena niestety rośnie bo i wygląd inny więc myślę że na tym etapie by trzeba było się zastanowić cena czy wygląd. 
2016-11-12 19:28
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Właśnie kupiłem na testy:
- LCD 4x20 NIEBIESKI - 28PLN
- moduł ENKODER - 6,4PLN
- konwerter I2C na HD44780 - 6,8PLN
- gałke do enkodera x2 - 1,2PLN

Czyli nie jest źle.
Wyświetlacz 4x20 to juz troche wiecej miejsca na informacje ...
Mam LCD 2x16 i kowerter moze zrobie wstepne testy na mniejszym.


dodane 2016-11-12 19:28    v0.1.0.69
        - fix warningu kompilatora
        - LCD: dodanie informacji o temperaturach CO/CWU podczas pracy
        - LCD: dodanie obslugi LCD 16x02 podlaczonego do konwertertera I2C->LCD
        - LCD: dodanie monitu o wersji Lucjana podczas uruchamiania
        - dodanie wykrywania EEPROM i Konwertera od LCD
        - harmonogram - usuniecie warningu kompilatora
        - zmiana logiki brakRTC -> jestRTC
        - NTP: dodanie mozliwosci aktualizacji czasu tez podczas pracy sterownika
        - zmiana logiki wykrywania kart SD
        - mv rtc -> i2c

First pagePrevious page33 / 40Next pageLast page
Users on-line: jkulec