Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 38Następna stronaOstatnia strona
2015-05-29 00:59
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Witam
Ze wzgledu na niesamowite wsparcie jakim raczy nas producent sterownika, czlowiek musi wziać w koncu sprawy w swoje ręce.
Jestem w trakcie tworzenia sterownika do pieca z szeroko dostępnych modułów na rynku.
W tym momencie połączony on jest z bruli portem rs232, który zwykle używamy do programowania.
Ma tez moduł internetowy, który pozwala na podglądanie jego stanu i konfiguracje z komputera lub smartfona.
U mnie aktualnie steruje 2 pompami do 2 oddzielnych CWU i działa stabilnie od kilku miesiecy, wiec myślę że można dodawać następne funkcjonalności.
Docelowo ma przejąć na siebie obowiązki związane ze spalaniem w piecu i ma mieć kilka jego algorytmów (tutaj wasze pomysly).
Z założenia, każdy z was bedzie w stanie sobie go zmontować we własnym zakresie, za szkody nie odpowiadam.
Oprogramowanie mam zamiar udostepniać w formie pliku do zaprogramowania - nie wiem czy zdecyduje sie na udostepnianie zrodel.

Przewiduje sterowanie wentylatorem nadmuchu w formie modulu w 2ch. wersjach do wyboru - DC (tzw. komputerowy) i AC (standardowy).

Indywidualne osoby już po mału sobie kupuja do niego części i składają/testują.

Niebawem udostepnie jakies zdjecia/zrzuty ekranu.
2015-05-29 12:48
  caffe23 Posty: 1013 Ostrzeżenie: 0
Prosimy o więcej szczegółów i trzymamy kciuki za dalszy rozwój.
2015-05-31 16:46
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Na tym etapie fajnie byłoby wiedzieć czego oczekujecie, co powinno sie w nim znalezc?
Sterowanie zaworem/zaworami 3D/4D, na pewno bedzie, dlatego ze sam tego potrzebuje.

dodane 2015-05-31 14:46
2015-05-31 23:03
  Stan Posty: 2601 Ostrzeżenie: 0
Całkiem ładnie to wygląda.
2015-05-31 23:51
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Wykres ten rysuje sie on-line
2015-06-01 11:30
  Stan Posty: 2601 Ostrzeżenie: 0
Napisz coś więcej , jak to zrobiłeś ?
2015-06-01 14:50
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Szablon strony znalazlem w jednym projekcie, troche go zmodyfikowalem.
Do programu sterownika dopisalem udostepnianie danych do szablonu i voila.
Musialem sie poduczyc troche w tym zakresie, jak widac ostatecznie sie udalo.
Robilem to ze 2h w sumie.
dodane 2015-06-01 12:50Na sterowniku odpalony jest serwer www tak jak w bruli/ecoal, strona wczytuje sie  z karty uSD.
2015-06-02 00:33
  Stan Posty: 2601 Ostrzeżenie: 0
Czyli jest podstawa do samodzielnego sterownika.
Jakie widzisz szanse na uruchomienie na tym np. TRK ?
2015-06-02 00:49
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Mysle ze tak, tylko bedzie trzeba ustalic w jaki sposob bedzie sie programowac bloki dla TRK.
No i aktualnie nie zrobilem jeszcze modulu sterowania dmuchawa.
2015-06-02 15:39
  Stan Posty: 2601 Ostrzeżenie: 0
Jeśli chodzi o dmuchawę to mamy dwa wyjścia.
1 - prostsze od strony elektronicznej sterowanie DC i wykorzystanie wentylatorka "komputerowego"
2- sterowanie fazowe dla istniejącego silnika dmuchawy, trochę więcej przy tym zachodu.

Kusi mnie to pierwsze, mam wrażenie że powinno dawać się lepiej kontrolować, nie mówiąc że w razie awarii to wymiana takiego wentylatorka to raptem kilkanaście zł.
dodane 2015-06-02 13:39Co do bloków to w arduino chyba trzeba by ograniczyć maksymalną ilość bloków.
2015-06-02 18:07
  adkwapniewski Posty: 255 Ostrzeżenie: 1
Krótkie pytanie, wprawdzie nie związane ze sterownikiem CO ale potrzebuję info jak najlepiej i najprościej rozwiązać płynne sterowanie 0-10V - pwm+ operacyjny czy jest coś lepszego (gotowiec) ? Potrzebuję dwa niezależne i najlepiej z rpi ... tylko rpi ma jeden pwm ... ?

2015-06-02 23:25
  Stan Posty: 2601 Ostrzeżenie: 0
A nie może być programowy PWM na GPIO ? KLIK
2015-06-07 21:01
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
adkwapniewski: akurat pwm na RPi latwo zrobic, lecz mysle ze lepszym rozwiazaniem jest podpiac arduino nawet najmniejsze do rpi i na nim zrobic pwm, a do czego Ci to potrzebne tak swoja droga?

dodane 2015-06-02 21:39Posuwaja sie prace nad modulem do sterowania wentylatorem AC, jak po testach potwierdzi sie poprawnosc jego dzialania, dodam standardowy algorytm spalania - tryb "reczny" z podtrzymaniem.

dodane 2015-06-07 19:01Dodalem wsparcie dla regulacji mocy wentylatora, jak widac dziala:
2015-06-08 00:44
  Stan Posty: 2601 Ostrzeżenie: 0
No coraz ciekawiej. Podoba mi się.
2015-06-08 14:10
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Jeszcze nic to nie robi jesli chodzi o spalanie, nastepny etap to:
hardware: obudowa, zakup gniazdka do zaworu 3D,
software: porzadki z komunikacja (brak testowania crc pakietow),  dodanie obslugi zaworu 3D,
dodanie obslugi spalania w trybie zasypowym (tak jak teraz uzywam bruli) i recznym.

dodane 2015-06-08 12:10Stan: moze opis sposobu polaczenia itp. wrzuce na github do projektu TRK?
2015-06-08 22:20
  Stan Posty: 2601 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście, w sumie można z tego zrobić jeden projekt.
2015-06-10 21:23
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Lista elementów systemu:
- płyta bazowa: Arduino Mega 2560 (taki jak w bruli/ecoal)
- płytka interfejsu sieciowego, koniecznie z gniazdem karty uSD: Ethernet Shield
- płytka konwertera RS232C-TTL i przewód null modem
- płytka sterowania dmuchawa AC (w przygotowaniu) lub jesli masz modul triaków to potrzebujesz tylko modul detekcji "0" sieci (schemat UWAGA: zamiast rezystora 22kOhm nalezy uzyc 2x30kOhm/2W one beda sie grzały).
- moduł przekaźników 5V (ile przekaznikow to zalezy od was - podajnik,CO,CWU,cyrkulacja - 4) lub moduł 8 triaków (AVT1679) - ja kupilem w wersji C tj. zlozony
- karta uSD na strone WWW.
- dodatkowo drobnica - obudowa,kabelki arduino (męski-męski i żeński-męski),gniazda C13 do obudowy, gniazdo C19 do obudowy (jesli sterowanie 3D/4D), przewód zasilający, moze jeszcze cos o czym nie pamietam (np. dodatkowo switch 5 port do kotlowni)

Mysle ze razem moze to kosztować ok 300, w zaleznosci od ilu dostawców kupicie.

Nie wiem czy potrzebny jest jakis panel - wyswietlacz/klawiatura - to do ustalenia jeszcze.

W praniu wyjdzie jeszcze czy uzyjemy RPi jako pomostu do konfiguracji itp.

2015-06-10 21:45
  Robosek Posty: 51 Ostrzeżenie: 0
Najlepiej to chyba zakupic wszystko u chinczykow
Arduino Mega 2560 koszt okolo 8$
płytka interfejsu sieciowego koszt okolo 5$
moduł przekaźników 5V koszt okolo 3$
reszta to drobiazgi czyli okolo 16$  nawet liczac po 4zl to wychodzi 64zl


2015-06-10 21:54
  uzi18 Posty: 1343 Ostrzeżenie: 0
Pamietajcie tylko ze kupujac w polskiej firmie mozecie liczyc na gwarancje ...

Ewentualnie panel od bruli/ecoal mozna uzyc po uprzednim dodaniu modulu rs485.

Z ciekawostek ... zastanawiam sie nad dodaniem czujnika zaru,
nie powinno to byc trudne do wykorzystania (modul MAX31855 do arduino).
Trudniejsza sprawa to mechaniczne zamocowanie termopary w rurce w palenisku.
2015-06-10 22:06
  Robosek Posty: 51 Ostrzeżenie: 0
gwarancja gwarancja tylko cena razy trzy przynajmniej a z doswiadczenia wiem ze z chinczykiem szybciej sie dogadam niz z polskim sprzedawca

Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 38Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online:

Ostatnio dodany

Robert Barański - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej