Forum  eSterownik.pl  TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj
First pagePrevious page20 / 21Next pageLast page
2015-01-22 23:53
  djhiq Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Jakim poleceniem wyłącza się skrypt??
2015-01-23 07:32
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0

W konsoli
ps aux 
i pozniej kill -9 nrprocesu 
Lub jeśli Twój linux na to pozwala
killall '*prog'
dodane 2015-01-23 06:32Tu masz artykuł na ten temat KLIK
2015-01-23 09:00
  djhiq Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
No to dziś wieczorem uruchomię sobie na próbę i dam znać czy to chodzi. Mam pytanie do kwestii podań i nadmuchów jakie mam skonfigurowane w wersji którą dostałem om kolegi mark3k. Czy to są jakieś ustawienia defaultowe i można od nich zacząć zabawę? Rozumiem że długo zejdzie nisz dostosuję algorytm pod swój piec i węgiel ale kwestia tego czym się kierować bo widzę że wartości nadmuchu macie tam dosyć znacznie różniące się od tego jak teraz palę. Ja na razie nie przekroczyłem nadmuchu 38% a tam są wartości 50%. Jak to później dograć żeby dopasować poszczególne bloki (jak testować parametry poszczególnych bloków)
2015-01-23 12:33
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem co dostałeś od mark3k, to on się powinien wypowiedzieć
Ale u nas takie wartości to też są raczej tylko przedmuchy gdzieś obok (pomiędzy itd ) właściwym nawiewem.
dodane 2015-01-23 11:33zacznij tak jak byś ustawił u siebie prosty tryb ręczny i dalej go rozwijaj.
2015-01-23 12:59
  djhiq Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
U mnie aktualnie na ręcznym jadę w ten sposób że robię wszystko co możliwe żeby się mi piec nie odstawiał. Mam zamontowane podawanie 3/62 z nadmuchem 35%. Spaliny mam ok 70-90 *C a w piecu sucho zatem tak lecę. Jakbyś to przeniósł na TRK?? Dokładnie tak samo czy jakoś modyfikował ?
2015-01-23 13:24
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Jeśli nie masz zastrzeżeń co do jakości spalania to nic
Natomiast jeśli masz spieki albo niedopały, to dołożyć albo silny przedmuch, albo łagodny dodmuch.
Temat rzeka w zależności co tam u ciebie się dzieje na palniku.
2015-01-23 15:34
  djhiq Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Kurcze muszę się nad tym zastanowić co tam u mnie na palniku i w popielniku. Spieków nie mam za wiele ale występują. Drobne niedopały też się zdarzają ale bardzo niewiele. Jedynie kwestia tej nieszczęsnej sadzy z którą walczę i zwalczyć nie mogę A wam podobno pali bez sadzy
2015-01-23 16:30
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Zdalnie nic nie ustawisz. Niestety ustawianie poszczególnych mocy wiąże się z obserwacją palnika.
Ja podaję paliwo w odstępach: 3s i 2s,  nadmuch: od 32% do 41%, dla przedmuchów: od 36% do 44%, dopalanie: 30%
dodane 2015-01-23 15:30Ps: do kolegi djhiq wysłałem oryginalny, najnowszy TRK.
2015-01-25 16:01
  djhiq Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Mam problem z uruchomieniem. Wyskakuje mi następujący komunikat:
import email
ImportError: No module named email
Możecie dać znać co to może być
2015-01-25 17:01
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Dekoder i e-coal masz podłączony do routera i oba urządzenia mają adresy z tej samej puli czyli są w sieci lokalnej LAN. Jeśli nie to nie nic nie będzie działało.
2015-01-26 00:22
  djhiq Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Oba urządzenia tj dekoder i sterownik są wpięte w sieci lokalnej. Dekoder ma ip: 192.168.10.123 a sterownik ma ip: 192.168.10.99. Czy taki stan rzeczy przeszkadza żeby to odpalić? Wydaje się że powinno być ok a jednak nie jest
2015-01-26 11:05
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
djhiq napisał » 2015-01-25 15:01
Mam problem z uruchomieniem. Wyskakuje mi następujący komunikat:
import email
ImportError: No module named email
Możecie dać znać co to może być



Komunikat wskazuje na brak modułu email, na listach importowanych w plikach TRK.py, sterownik.py i toważyszących takiego nie zauważyłem, ale może zawierać się w czymś innym.
Może ktoś lepiej obeznany coś podpowie.
2015-01-26 17:07
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
mark3k napisał » 2015-01-25 16:01
Dekoder i e-coal masz podłączony do routera i oba urządzenia mają adresy z tej samej puli czyli są w sieci lokalnej LAN. Jeśli nie to nie nic nie będzie działało.



Pobierz ponownie folder o nazwie httplib dla pythona 2.3 i wrzuć do katalogu np. TRK.
Mam nadzieję, że wszystkie pliki i katalog httplib wrzuciłeś do jednego katalogu.
Następnie uruchamiasz /TRK/TRK.py.
Być może, że python w dekoderze jest jakąś okrojoną wersją i brakuję np. email..... .
Napisz jak to zrobiłeś, bo możemy tylko gdybać.
2015-01-26 21:03
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
djhiq napisał » 2015-01-25 15:01
Mam problem z uruchomieniem. Wyskakuje mi następujący komunikat:
import email
ImportError: No module named email
Możecie dać znać co to może być


Jak zwykle ... przydaloby sie wiecej info, najlepiej screenshot z konsoli
Podejrzewam ze musisz zainstalowac pakiet python....costam...email.
Co to za oprogramowanie w tunerze i typ/model tunera?


dodane 2015-01-26 20:03Chlopaki co sadzicie jakby wykorzystac czesciowo projekt brewpi i zaadoptowac do naszego rozwiazania?
Projekt jest podzielony na 3 czesci:
- oprogramowanie dla mikrokontrolera
- oprogramowanie nadzorujace i archiwizujace srodowisko a takze pomost dla interfejsu www
- interfejs www z wykresami (zerknijcie na screenshoty na stronie)
2015-01-26 23:22
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Wygląda super, jestem za.  
2015-01-27 01:52
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Zainstaluj sobie na rpi ... jest skrypt autoinstalacji, opis w dokumentacji na stronie.
2015-04-02 01:10
  bodziasty Posts: 1896 Ostrzeżenie: 0
Panowie jak tam     TRK czyli mój sposób na tryb ręczny - coś cicho ostatnio - czyżby uzi18 odpuścił - bo już widać że od lutego się nie logował, Stan na ręcznym trybie jedzie - odpuściliście już (w co nie wierzę) 
dodane 2015-04-01 23:10O jest zguba uzi18
2015-04-02 13:41
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Nie, absolutnie nie.
U mnie wychodzi lenistwo, tak jak w zeszłym roku, no może nie do końca lenistwo. Coraz więcej zajęć koło domu bo koniec sezonu grzewczego to początek wiosenno-letniego .
Ta huśtawka temperatur na zewnątrz wymusza korekty, a łatwiej jest mi to zrobić w ręcznym i po za tym mogę to zrobić zdalnie z pracy.
2015-04-02 19:21
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
Hmm, a tak niewiele brakowalo, troche dobrej woli, i mieli bysmy automa od Verba w naszych sterownikach, tam nie trzeba robic zadnych korek itp , w zaleznosci od pogody, raz dobrze ustawiony smiga az milo, wtedy byscie dopiero widzieli jak mozna czysto i ekonomicznie spalac wegiel . 
2015-04-02 22:17
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Hmmm, o ile pamiętam to Verb mówił że dwie, trzy korekty w roku będą wymagane.
First pagePrevious page20 / 21Next pageLast page
Users on-line: mdaszek80, Otik