Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona20 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
djhiq
![]() |
Jakim poleceniem wyłącza się skrypt??
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
W konsoli ps aux i pozniej kill -9 nrprocesu Lub jeśli Twój linux na to pozwala killall '*prog' dodane 2015-01-23 06:32Tu masz artykuł na ten temat KLIK |
|||
|
||||
djhiq
![]() |
No to dziś wieczorem uruchomię sobie na próbę i dam znać czy to chodzi. Mam pytanie do kwestii podań i nadmuchów jakie mam skonfigurowane w wersji którą dostałem om kolegi mark3k. Czy to są jakieś ustawienia defaultowe i można od nich zacząć zabawę? Rozumiem że długo zejdzie nisz dostosuję algorytm pod swój piec i węgiel ale kwestia tego czym się kierować bo widzę że wartości nadmuchu macie tam dosyć znacznie różniące się od tego jak teraz palę. Ja na razie nie przekroczyłem nadmuchu 38% a tam są wartości 50%. Jak to później dograć żeby dopasować poszczególne bloki (jak testować parametry poszczególnych bloków)
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Nie wiem co dostałeś od mark3k, to on się powinien wypowiedzieć
![]() Ale u nas takie wartości to też są raczej tylko przedmuchy gdzieś obok (pomiędzy itd ) właściwym nawiewem. dodane 2015-01-23 11:33zacznij tak jak byś ustawił u siebie prosty tryb ręczny i dalej go rozwijaj. |
|||
|
||||
djhiq
![]() |
U mnie aktualnie na ręcznym jadę w ten sposób że robię wszystko co możliwe żeby się mi piec nie odstawiał. Mam zamontowane podawanie 3/62 z nadmuchem 35%. Spaliny mam ok 70-90 *C a w piecu sucho zatem tak lecę. Jakbyś to przeniósł na TRK?? Dokładnie tak samo czy jakoś modyfikował ?
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Jeśli nie masz zastrzeżeń co do jakości spalania to nic
![]() Natomiast jeśli masz spieki albo niedopały, to dołożyć albo silny przedmuch, albo łagodny dodmuch. Temat rzeka w zależności co tam u ciebie się dzieje na palniku. |
|||
|
||||
djhiq
![]() |
Kurcze muszę się nad tym zastanowić
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Zdalnie nic nie ustawisz. Niestety ustawianie poszczególnych mocy wiąże się z obserwacją palnika.
Ja podaję paliwo w odstępach: 3s i 2s, nadmuch: od 32% do 41%, dla przedmuchów: od 36% do 44%, dopalanie: 30% dodane 2015-01-23 15:30Ps: do kolegi djhiq wysłałem oryginalny, najnowszy TRK. |
|||
|
||||
djhiq
![]() |
Mam problem z uruchomieniem. Wyskakuje mi następujący komunikat:
import email ImportError: No module named email Możecie dać znać co to może być |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Dekoder i e-coal masz podłączony do routera i oba urządzenia mają adresy z tej samej puli czyli są w sieci lokalnej LAN. Jeśli nie to nie nic nie będzie działało.
|
|||
|
||||
djhiq
![]() |
Oba urządzenia tj dekoder i sterownik są wpięte w sieci lokalnej. Dekoder ma ip: 192.168.10.123 a sterownik ma ip: 192.168.10.99. Czy taki stan rzeczy przeszkadza żeby to odpalić? Wydaje się że powinno być ok a jednak nie jest
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
djhiq napisał » 2015-01-25 15:01 Mam problem z uruchomieniem. Wyskakuje mi następujący komunikat: import email ImportError: No module named email Możecie dać znać co to może być Komunikat wskazuje na brak modułu email, na listach importowanych w plikach TRK.py, sterownik.py i toważyszących takiego nie zauważyłem, ale może zawierać się w czymś innym. Może ktoś lepiej obeznany coś podpowie. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
mark3k napisał » 2015-01-25 16:01 Dekoder i e-coal masz podłączony do routera i oba urządzenia mają adresy z tej samej puli czyli są w sieci lokalnej LAN. Jeśli nie to nie nic nie będzie działało. Pobierz ponownie folder o nazwie httplib dla pythona 2.3 i wrzuć do katalogu np. TRK. Mam nadzieję, że wszystkie pliki i katalog httplib wrzuciłeś do jednego katalogu. Następnie uruchamiasz /TRK/TRK.py. Być może, że python w dekoderze jest jakąś okrojoną wersją i brakuję np. email..... . Napisz jak to zrobiłeś, bo możemy tylko gdybać. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
djhiq napisał » 2015-01-25 15:01 Mam problem z uruchomieniem. Wyskakuje mi następujący komunikat: import email ImportError: No module named email Możecie dać znać co to może być Jak zwykle ... przydaloby sie wiecej info, najlepiej screenshot z konsoli ![]() Podejrzewam ze musisz zainstalowac pakiet python....costam...email. Co to za oprogramowanie w tunerze i typ/model tunera? dodane 2015-01-26 20:03Chlopaki co sadzicie jakby wykorzystac czesciowo projekt brewpi i zaadoptowac do naszego rozwiazania? Projekt jest podzielony na 3 czesci: - oprogramowanie dla mikrokontrolera - oprogramowanie nadzorujace i archiwizujace srodowisko a takze pomost dla interfejsu www - interfejs www z wykresami (zerknijcie na screenshoty na stronie) |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Wygląda super, jestem za.
![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Zainstaluj sobie na rpi ... jest skrypt autoinstalacji, opis w dokumentacji na stronie.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Panowie jak tam TRK czyli mój sposób na tryb ręczny - coś cicho ostatnio - czyżby uzi18 odpuścił - bo już widać że od lutego się nie logował, Stan na ręcznym trybie jedzie - odpuściliście już (w co nie wierzę)
![]() dodane 2015-04-01 23:10O jest zguba uzi18 |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Nie, absolutnie nie.
U mnie wychodzi lenistwo, tak jak w zeszłym roku, no może nie do końca lenistwo. Coraz więcej zajęć koło domu bo koniec sezonu grzewczego to początek wiosenno-letniego ![]() Ta huśtawka temperatur na zewnątrz wymusza korekty, a łatwiej jest mi to zrobić w ręcznym i po za tym mogę to zrobić zdalnie z pracy. |
|||
|
||||
makog
![]() |
Hmm, a tak niewiele brakowalo, troche dobrej woli, i mieli bysmy automa od Verba w naszych sterownikach, tam nie trzeba robic zadnych korek itp , w zaleznosci od pogody, raz dobrze ustawiony smiga az milo, wtedy byscie dopiero widzieli jak mozna czysto i ekonomicznie spalac wegiel .
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Hmmm, o ile pamiętam to Verb mówił że dwie, trzy korekty w roku będą wymagane.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona20 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||