Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eSterownik.pl  Biblioteka w Pythonie do obsługi sterownika Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 18Next pageLast page
2014-03-05 21:56
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
Wielkie dzięki
Już wszystko jasne 
Janusz

2014-03-07 21:26
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
Mam jeszcze małe pytanie
W katalogu sync sterownik zapisuje dane do plików
sync.tmp lub sync.dat 
dane z dnia 07-03 do godz 09:00
zapisywał do  sync.dat  
a od godz 10:00 rozpoczął 
zapisywać do  sync.tmp
nie potrafię wyłapać reguły w tym sposobie zapisu
może nie tak istotny problem ale warto by było  wiedzieć 


Janusz
2014-03-07 21:32
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Reguły nie ma. Zależy jak serwer zapyta o ten dane.

2014-03-07 21:43
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
Ok logiczne 


Tylko jak mam połączenie z internetem nieaktywne ?
to jak może pytać jak nie ma dostępu ?


 Włamał się hakerką pachnie
2014-03-07 21:45
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Pewnie ty zapytałeś o ten plik.
2014-03-07 21:51
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
No tak zgadza się 
lecz takiej sytuacji nie przewidziałem że na moje żądanie tak zareaguje 
Więc jak nie będę go molestował to powinien pisać do jednego pliku ?





2014-03-07 22:41
  adkwapniewski Posts: 373 Ostrzeżenie: 0
jak poprosić sterownik o ten plik ?
2014-03-07 23:05
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
Wpisując w przeglądarce http://ip_strownika/sync/sync.dat
pobierze ci ten plik 
lub http://ip_strownika/sync/sync.tmp
wyświetli go na stronie


tylko problem jest taki że po takim zapytaniu plik jest "ubijany"
Można to bez niszczenia pliku zapytać programowo 
ja odczytuję za pomocą Visual Basic bo taką mam wiedzę 


Oczywiście  połączenie przez stronę esterownik kończy się 
likwidacją plików



2014-03-08 00:38
  adkwapniewski Posts: 373 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za info szukałem go tam, ale było pusto, łączę się na razie tylko przez ES(łącze użyczone grzecznościowo - brak dostępu do routera).


Teraz już wiem dlaczego nic nie mam w /sync
2014-03-08 02:17
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
To może jako aktywny zaapelujesz do ES 
żeby tak jak pliki arch i params pozostały na karcie 
to by było super rozwiązanie wszystko pod ręką 
2014-03-09 10:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
energotop napisał » 2014-03-09 08:46
Zabawki dostaliśmy fajne, ale trochę niebezpieczne. Seba będzie obiecane zabezpieczenie w razie utraty połączenia?


To dla Was 3min roboty a jak to nas uszczęśliwi.
2014-03-19 01:24
  DarekB Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Zrobiłem jeszcze jedno rozwiązanie.
Skoro sprzęt który będzie to obsługiwał i tak ma wisieć w okolicach kotła można połączyć się bezpośrednio pod rs232.


podjąłem próbę rozpracowania go oto efekt: sterownik ma identyczną strukturę więc można go łatwo wymienić wystarczy zamiast ip podać port com1 lub /dev/ttyS0 lub /dev/ttyUSB0 przy przejściówce usb-rs 


Wymaga biblioteki pyserial http://pyserial.sourceforge.net/ którą dołaczyłem do paczki do pobrania:
https://drive.google.com/file/d/0B1rjRhAXEGUoc2pfNzh4c2VQZTQ/edit?usp=sharing


test: python sterownik.py /dev/ttyUSB0
lub python sterownik.py com1
Testowane na python 2.7


Pozdrawiam Darek
2014-03-19 09:52
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Dobra robota, takie rozwiązanie powinno załatwić problemy z utratą połączenia.
2014-03-19 15:59
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
Pytanie do zawsze pomocnego kol   Seba

Czy jest możliwe poznanie zasady konstruowania końcówki "?com"
dla trybu grzanie dla zadanej wartości  :
Temp Co , czasu pracy podajnika , mocy dmuchawy oraz czasu postoju podajnika ?
np ?com=02010002002802002F00D203" 'tmp co na 47
Janusz
2014-03-20 16:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam!

Panowie mam problem żeby okiełznać połączenie między sterownikiem a kompem.
Czasem się połączy odczytuje temp. odpala wszystkie parametry i steruje ale co chwile wyskakują błędy, ale ogólnie nie mogę się połączyć. Będę wdzięczny za wszelki sugestie. (parametry są wpisane prawidłowo - bo się połączył)


2014-03-20 16:41
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Ściągałeś jeszcze raz skrypt sterownik.py ? Była tam mała poprawka z połączeniem.

2014-03-20 16:45
  DarekB Posts: 16 Ostrzeżenie: 0

Było pytanie o błąd w skrypcie do łączenia po RS, ale znikło.
Myślę że chodzi o to że skrypt był uruchamiany pod python 3.
Jakoś do tej pory mimo kilku podejść nie miałem śmiałości zanurzyć się w pythonie 3 ale w końcu się przemogłem i zainstalowałem wersję 3.
Jest źle, kilkanaście linii wymagało poprawienia to co python 2 łykał to teraz nie przechodzi, szczególnie że zrobiłem już serwer www do tego skryptu w python 2.7, taka wersja minimalistyczna bez frameworków, cgi, apachów czy innych serwerów www, żeby pociągną to micro PC.


Ale teraz działa na python3 tylko należy dociągnąć
python3-serial
bo ten co był też się wysypał.


debian ma to w repozytoriach 
apt-get install python3-serial


a poprawiony skrypt wrzuciłem tu:
https://drive.google.com/file/d/0B1rjRhAXEGUobGx4RHNfRkVFU1E/edit?usp=sharing



Pozdrawiam
Darek
2014-03-20 16:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
ven napisał » 2014-03-20 15:41
Ściągałeś jeszcze raz skrypt sterownik.py ? Była tam mała poprawka z połączeniem.



Walczyłem z pomocą Verba podesłał mi dla pewności aktualne skrypty.
Łączę się po lanie przez router, jak wpisuję IP sterownika do przeglądarki to bez problemu się łączy
2014-03-20 17:40
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
DarekB napisał » 2014-03-20 15:45
Było pytanie o błąd w skrypcie do łączenia po RS, ale znikło.
Usnąłem...tak po prostu.
DarekB napisał » 2014-03-20 15:45
Ale teraz działa na python3 tylko należy dociągnąć python3-serial
Dociągnąłem. Błędów już nie wywala, ale i nic nie robi - zachowuje się identycznie jak przy wpisaniu złego IP, przy korzystaniu z httplib.
Napisz jeśli możesz, działającego sampla - może w końcu załapię o co chodzi.
2014-03-20 17:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
marttino napisał » 2014-03-20 15:47
Łączę się po lanie przez router, jak wpisuję IP sterownika do przeglądarki to bez problemu się łączy
Spróbuj odpalić bez prób podglądu schematu.
U mnie wywala czasem inny błąd (ConnectionRefusedError) - prawdopodobnie serwer stastystyk, bo to samo dzieje się w tym samym czasie u innych.
Powoli daję sobie z tym spokój, brak stabilności skutecznie obrzydza zabawę.
First pagePrevious page3 / 18Next pageLast page
Users on-line: adam777, Fero, kajax, kamilkadlec, Kdrabik, marzena, Mike92, patmar, Tadek1951, tkohnke, wiesiek1980, zibi20061