Forum  eSterownik.pl  Najczęstsze problemy z połączeniem przez internet i stroną WWW w sterowniku 2.1 i 2.4 Subskrybuj
First pagePrevious page9 / 9Next pageLast page
2017-12-16 09:04
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Pewnie miała być 192.168.2.1  
2018-08-24 10:18
  Misiekkl Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Cześć, chciałbym sie przywitać na forum - jestem tu zupelnie nowy (i zielony ). Moi rodzice posiadają sterownik eCoal v2.1 w piecu Ogniwo EKO 24 chyba z 2009 lub 2010r. Od tego czasu sterownik nie byl aktualizowany ani łączony z czymkolwiek. Ostatnio zglaszali problem z przegrzewaniem wody w trybie LATO. Skontaktowalem się z Panem, ktory serwisuje kotly i polecił mi podłączenie sterownika do internetu i sprawdzenie zdalnie ustawień. Aktualizacja też byłaby wskazana. Problem w tym, ze na obudowie widzę jedynie "Port COM" na kabel RS a nigdzie nie mogę zlokalizować wejscia na kabel Ethernet. Rodzice maja kabel RS ale w żadnym komputerze już nie ma takiego wejścia. Rozumiem, że do aktualizacji potrzebna będzie przejsciowka na USB? No i jak go połączyć z internetem aby fachowiec sprawdził ustawienia? Instrukcja mowo o jakimś "module internetowym" ale nic o wejsciu Ethernet.
2018-08-26 18:51
  starplus Posts: 521 Ostrzeżenie: 0
Prawdopodobnie nie masz modułu do połączenia sieci w sterowniku, bo to ster z pierwszej serii. Wyjścia są dwa, albo dokupić moduł i włożyć do sterownika, albo przejściówkę rs/usb ,ale nie każda działa poprawnie.
2018-08-27 14:31
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
W pierwszych wersjach sterownika bez modułu internetowego nie wystarczy dołożyć sam moduł. 

Do aktualizacji samego sterownika wystarczy kabel rs 232 z przejściówką USB ( polecamy firme DIGITUS) 

Jeżeli jest problem z ustawieniami sterownika proponuje przedzwonić do nas na serwis 605-780-882

Rozwiążemy problem ustawień telefonicznie,co do aktualizacji ew przerobienia sterownika umówimy się na wyjazd. 

Pozdrawiam
2019-01-17 10:54
  jacek66 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich "palaczy" .Od trzech tygodni też palę w kociołku Eko +M 26 kW i powoli przyszedł czas na wykorzystanie jego możliwości podłączenia do netu . Zarejestrowałem się , pomimo że jestem internetowym blondynem i jak miałem wybrać sterownik , to na ikonkach nie ma mojego ?? . Z tego co wyczytałem to mam ten nowy ,co ma niebieskie tło . Na pewno temat podłączenie dla opornych był tu wałkowany , tak że prosił bym o linka ,lub jakiekolwiek info . Instalację do netu będę ciągnął w weekend . pozdrawiam
2019-01-17 11:01
  PrzemekP Posts: 912 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
jacek66 napisał » 2019-01-17 10:54
Witam wszystkich "palaczy" .Od trzech tygodni też palę w kociołku Eko +M 26 kW i powoli przyszedł czas na wykorzystanie jego możliwości podłączenia do netu . Zarejestrowałem się , pomimo że jestem internetowym blondynem i jak miałem wybrać sterownik , to na ikonkach nie ma mojego ?? . Z tego co wyczytałem to mam ten nowy ,co ma niebieskie tło . Na pewno temat podłączenie dla opornych był tu wałkowany , tak że prosił bym o linka ,lub jakiekolwiek info . Instalację do netu będę ciągnął w weekend . pozdrawiam

Masz sterownik w wersji 3.5
Wszystkie instrukcje znajdziesz tutaj
2019-01-20 12:59
  jacek66 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Wielkie dzięki wszystko już działa ,były drobne problemy ,bo nie przypuszczałem ,że adres IP, przed powiązaniem urządzenia z kontem należy wpisać z tego samego routera ,do którego podpięty jest komputer kotła . Robiłem to najpierw z innego podłączenia i wyskakiwał błąd o zbyt długim czasie ( problem był wałkowany w osobnym temacie ) .Tak ,że dla potomnych pierwsze połączenie - parowanie z tego samego łącza . Teraz mogę się dalej doktoryzować ,AAA  . pozdrawiam .
2019-10-12 17:04
  ferdek77 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Potrzebuję pomocy, zmieniłem router( w starym padły wejścia lan) wcześniej z poprzednim routerem na sterowniku wyskakiwał konflikt adresu IP. Internet mam z modemu 3g, sparowałem z nowym routerem i internet jest, sterownik podpiąłem kablem ethernet, ustawiłem ip, maskę, bramę jak w instrukcji, resztę tak jak pisze na esterownik, ale niestety w sieci nie jest widoczny, gdzie może być problem?  jak pinguje adres ustawiony w sterowniku pojawia się komunikat "Request timed out" Sterownik z 2011 r
2019-10-14 14:40
  PrzemekP Posts: 912 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
ferdek77 napisał » 2019-10-12 17:04
Potrzebuję pomocy, zmieniłem router( w starym padły wejścia lan) wcześniej z poprzednim routerem na sterowniku wyskakiwał konflikt adresu IP. Internet mam z modemu 3g, sparowałem z nowym routerem i internet jest, sterownik podpiąłem kablem ethernet, ustawiłem ip, maskę, bramę jak w instrukcji, resztę tak jak pisze na esterownik, ale niestety w sieci nie jest widoczny, gdzie może być problem?  jak pinguje adres ustawiony w sterowniku pojawia się komunikat "Request timed out" Sterownik z 2011 r

Napisz jakie adresy IP przydziela nowy router (polecenie ipconfig w wierszu poleceń na komputerze podłączonym do router)
Napisz jaki adres IP, maskę i bramę ustawiłeś na sterowniku.
Wtedy będziemy mogli coś więcej powiedzieć.
2019-10-18 20:38
  pawel222227 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Jestem tu nowy i oczywiście mam problem z dodaniem sterownika do platformy,morze za stary?
Kupiłem sterownik używkę razem z piecem i nie mogę dodać urządzenia do platformy.
U mnie w sieci wszystko hula
Ktoś pomorze?
oczywiście w sterownik wszystko wpisane wedle instrukcji na stronie.
2019-10-19 08:09
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witaj,jaki adres IP brame oraz maskę generuje Twój router ? i jakie dane wpisałeś do sterownika ? 
Sterownik połączony kablem z głownym routerem czy za pomocą access pointa/wzmacniacza sygnału ?


Pozdrawiam
2019-10-19 12:38
  pawel222227 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
ip:192.168.0.112
brama:192.168.0.254
maska:255.255.255.0
podłączone przez access point
reszta wpisane dokładnie według instrukcji na stronie wraz z identyfikatorem.
u mnie w sieci działa ale nie mogę zarejestrować urządzenia w serwisie.
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
2019-10-19 13:21
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Rozumiem że komputer również w tej samej sieci internetowej co sterownik ? 

2019-10-19 13:47
  pawel222227 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Tak

2019-10-19 14:31
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Acces point sparowany z głownym routerem ? komp ma sieć z access pointa czy routera ? 

spr czy na końcu kabla wpiętego do sterownika jest internet, podłączając np do komputera z wyłacoznym wifi
2019-10-19 14:41
  pawel222227 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Na kablu jest Internet. 
Akces point sparowany
Laptopa używam po wifi ale do sprawdzenia wyłączyłem kartę 
2019-10-20 14:56
  ferdek77 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2019-10-14 14:40
ferdek77 napisał » 2019-10-12 17:04
Potrzebuję pomocy, zmieniłem router( w starym padły wejścia lan) wcześniej z poprzednim routerem na sterowniku wyskakiwał konflikt adresu IP. Internet mam z modemu 3g, sparowałem z nowym routerem i internet jest, sterownik podpiąłem kablem ethernet, ustawiłem ip, maskę, bramę jak w instrukcji, resztę tak jak pisze na esterownik, ale niestety w sieci nie jest widoczny, gdzie może być problem?  jak pinguje adres ustawiony w sterowniku pojawia się komunikat "Request timed out" Sterownik z 2011 r

Napisz jakie adresy IP przydziela nowy router (polecenie ipconfig w wierszu poleceń na komputerze podłączonym do router)
Napisz jaki adres IP, maskę i bramę ustawiłeś na sterowniku.

Wtedy będziemy mogli coś więcej powiedzieć.

Dzięki, jakoś sobie poradziłem, pingowałem z poziomu routera i pierwszy wolny IP ustawiłem w sterowniku( z poziomu komputera dalej "destination host unreachable") wyłączyłem router odłączyłem kable ethernet od kompa i sterownika, podpiąłem, tylko od ecoal i po włączeniu załapało Później kablem komputer i też śmiga, tylko czasem rozłącza mi neta, ale to już raczej kwestia modemu, orientujesz się może, czy router z wbudowanym modemem lte będzie miał stabilniejsze połączenie, czy też zrywa i jest to raczej problem "zewnętrzny" sygnał od operatora, pogoda itp.?

2019-10-20 18:54
  pawel222227 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
U mnie mała zmiana
skrętka puszczona bezpośrednio z rootera bez aces pointa
obiawy te same czyli w sieci widzę ale nie mogę na stronie dodać sterownika
Na sterowniku pieca widnieje :Zdalny serwer laczenie
2019-10-21 07:48
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Kolego Paweł spr ponowić działania z wyjętą kartą SD ze sterownika. 
Daj znać o efektach. 
Pozdrawiam
2019-10-27 18:05
  pawel222227 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Po wyjęciu karty na panelu sterownika nadal komunikat:
zdalny serwer laczenie
u mnie w sieci sterowanie działa.
Nadal nie mogę dodać sterownika do platwormy

dodane 2019-10-27 18:05Witam.
Po ciężkich bojach (z dostawcą internetu) i zaproszeniu informatyka do domu w końcu udało mi się podłączyć sterownik
do platformy.
Problem nr1
zamknięty port komunikacyjny 27854 od dostawcy
Problem nr 2
ustawienia rootera nie jestem w stanie powiedzieć co kolega tam zrobił ale tp-link c50 jakoś miesza porty i trzeba
powyłączać jakieś opcje+coś na sztywno poustawiać.
dziękuję Panu Bartkowi za pomoc.
First pagePrevious page9 / 9Next pageLast page
Users on-line: A345, aro1986, beso, Jozef_dd, ketrabz, Kiler5, maniek997, radzik1

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more