User profile

xoxide

Bełchatów

 

Registration: 2014-12-13 22:27

Login: 2021-11-27 12:34

Devices: 0

Topics: 1

Posts: 5

user posts 
2021-11-19 14:37 Topic: eCoal.pl v3.5 » Minusowe wskazania czujników temperatury - Spaliny, CWU, za zaworem 4D
  xoxide Posts: 5
MateoKoc napisał » 2021-11-19 08:39
xoxide napisał » 2021-11-18 23:53


Pozostaje jedynie pytanie dlaczego 3 czujniki temperatury uszkodziły się w tym samym czasie?


Może sterownik jest uszkodzony i je uszkodził.
Przekonamy się, jak wymienisz czujniki.



Tego się własnie obawiam, że sterownik uszkodzi kolejne czujniki. Obecnie zamieniłem czujnik temperatury podajnika z czujnikiem CWU - wskazania sa prawidłowe. Czujnik temperatury za zaworem 4D wymieniłem na nowy (miałem zapasowy). PT1000 zamówiony. 
2021-11-18 23:53 Topic: eCoal.pl v3.5 » Minusowe wskazania czujników temperatury - Spaliny, CWU, za zaworem 4D
  xoxide Posts: 5
Update: 
Problem rozwiązany - uszkodzone czujniki temperatury. Pomierzyłem rezystancję - dużo brakowało do nominalnych wartości.
Odsyłam do karty charakterystyki np czujnika CWU lub podajnika (są te same)

Karta charakterystyki strona 7, tabela 10.

Czujnik  przy 60st powinien mieć rezystancję pomiędzy 2557-2637 Ohma. Tymczasem mój czujnik miał zaledwie 1650 - stąd 60st różnicy i wskazania ujemnej temperatury. 

Pozostaje jedynie pytanie dlaczego 3 czujniki temperatury uszkodziły się w tym samym czasie?
2021-11-18 21:27 Topic: eCoal.pl v3.5 » Minusowe wskazania czujników temperatury - Spaliny, CWU, za zaworem 4D
  xoxide Posts: 5
MateoKoc napisał » 2021-11-18 21:09
xoxide napisał » 2021-11-18 20:16
Witam, 

Dzisiaj po raz pierwszy uruchomiłem piec. 
Bardzo się zdziwiłem jak zauważyłem ujemne wartości wskazań temperatury spalin, temperatury CWU oraz temperatury za zaworem.


Może niewłaściwe podłączenie czujników.

Piec działa  6 sezon. Nigdy nie było problemu. Czujniki nie były odłączane. Bardzo dziwne że padły 3 czujniki na raz. 
2021-11-18 20:16 Topic: eCoal.pl v3.5 » Minusowe wskazania czujników temperatury - Spaliny, CWU, za zaworem 4D
  xoxide Posts: 5
Witam, 

Dzisiaj po raz pierwszy uruchomiłem piec. 
Bardzo się zdziwiłem jak zauważyłem ujemne wartości wskazań temperatury spalin, temperatury CWU oraz temperatury za zaworem.

Wszystkie zaznaczone temperatury są zaniżone o jakieś 40-50st.  

Ktoś wie co może być przyczyną? Czy to nie sprawka tych ostatnich aktualizacji?

Skalibrować czujników się nie da - max 30 st. Problem jest tym większy bo kocioł się wyłącza alarmując wygaśnięcie w grzaniu. 

Wszelkie uwagi mile widziane. 

Pozdrawiam
2017-12-06 14:06 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o interpretację ustawień
  xoxide Posts: 5
Klapoluchy dość osobiste pytania zadajesz
Być może nastapiła jakaś regulacja instlacji? Jakiś zawór 3D lub 4D został skręcony?
Pozdrawiam
x.
2017-01-20 14:16 Topic: eCoal.pl » kupię / sprzedam
  xoxide Posts: 5
A nie prościej zapytać u źródła?
ja kupiłem swój w sklepie na esterownik.pl