Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
Csrevi
|
Witam. od sierpnia ogrzewam piecem eko +m 20 kw, jednak cały czas mam problem z ustawieniami.. zacznijmy od powierzchni domu.. mieszkam w nieocieplonym budynku gdzie powierzchnia do ogrzania wynosi ok 200m2, ściany nie ocieplone, dach także nie ocieplony, jedynie na strychu wyłożyłem strop styropianem. Od czasu zapalenia pierwszy raz w piecu (końcówka sierpnia) do dnia dzisiejszego spaliłem aż 7 ton groszku.. wydaje mi się że na tak dużą powierzchnie grzania i na to że dom nie jest ocieplony to i tak bardzo dużo.. moje ustawienia możecie zobaczyć na moim profilu, wstawiam też kilka zdjęć jak u mnie to wygląda, gdy na dworze jest minusowa temperatura zawór trójdrożny ustawiam na 3, a jak temperatura jest na plusie staram się mieć ustawiony na ok 1/2, czy to możliwe że piec pobiera aż tak dużą ilość paliwa? dodatkowo robiły mi się ogromne spieki, wyczytałem że redukcję dmuchawy mam ustawić na -3%, pomogło, aczkolwiek w popiole mam "popcorn" od czasu do czasu zdarza się też średniej wielkości spiek, groszek jakiego używam to KARLIK, jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc, proszę o opisanie krok po kroku, jestem zielony z tego tematu, pozdrawiam i miłego weekendu Panowie! dodane 2022-03-05 16:33 ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
|
||||
|
GregGrun
|
Zaktualizowałem sterownik do najnowsze wersji.
Niestety nie mam możliwości podpięcia go do internetu, ustawiłem w taki sposób: W ostatnim czasie chodził na trybice ecoal automatycznym, gdyż nie posiadałem nowej wersji sterownika. Wtedy przez 6 dni spalił jakieś 125kg. Dzisiaj zapełniam pojemnik na maksa na nowych ustawieniach. To są ustawienia, które ustawiłem po aktualizacji sterownika: OGNIWO EKO 24kw Temperatura CO: 50 C Temperatura CWU: 50 C Tryb pracy: retorta ręczny Parametry spalania: Regulator temperatury spalin: TAK Maksymalna temperatura spalin: 175 C Min. Moc dmuchawy: 35% Histereza CO: 3.0 C Czas pracy w grzaniu: 4s Czas postoju w grzaniu: 45s Moc dmuchawy w grzaniu: 43% Czas postoju w podtrzymaniu: 60min Czas pracy w podtrzymaniu: 10s Krotka przerwa: 40s Ilość powtórzeń: 2 Moc dmuchawy w podtrzymaniu: 38% Używam Ekogroszek 29 premium plus Dom 190m2 podpiwniczony i ocieplony styropianem Ogrzewanie 30% podłogówka, 70% grzejniki. Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby skomentować te ustawienia? |
|||
|
|
||||
|
kgrabowski
|
Panowie Help, Od 2016-12-11 pale nowym ekogroszkiem- Sztygar ultra Temperatura w domu zadana na 21,6C (histereza na sterowniku Dodam, jeszcze, że moc dmuchawa jest dobrana na podstawie Czy ktos może coś poradzić? link do mojego pieca: https://esterownik.pl/device/12825 |
|||