W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page41 / 108Next pageLast page
2015-11-12 16:53
  Juzek10 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2015-11-12 16:15
A to i "mea culpa" bo myślałem, że o dmuchawę chodzi Przecież podajnik nie pracuje na koniec ponad 3 minuty... Chyba że ma opał wyrzucić po alarmie


Te 3 min to przerwa w pracy podajnika między cyklami a nie praca 
2015-11-12 18:46
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
A może napiszecie coś więcej o tym x-ie czyli czasie potrzebnym na dopalenie (a raczej chyba skoksowanie) dawki?
Jak algorytm określa, że już należy przerwać dmuchanie?


dodane 2015-11-12 18:46Z budowy histogramu widać, że wg założeń algorytmu, czas ten ma zawierać się pomiędzy 100 a 300s
...i najczęściej wynosi 180s
...i czas ostatniego dopalania po przebiciu jest do histogramu wrzucany dwukrotnie (ale nie sądzę żeby to było celowe, jest to chyba tylko wynikiem błędu w programie)

Ale skąd wiadomo, że trzeba dmuchać przez 300s, a nie 180?

2015-11-13 08:13
  Juzek10 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
_Kb_ napisał » 2015-11-12 18:46
Z budowy histogramu widać, że wg założeń algorytmu, czas ten ma zawierać się pomiędzy 100 a 300s
...i najczęściej wynosi 180s
...i czas ostatniego dopalania po przebiciu jest do histogramu wrzucany dwukrotnie


Możesz wyjaśnić jak to odczytujesz z histogramu ??
2015-11-13 17:20
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
Patrząc na histogram byłoby trudno to odczytać, ale patrząc na dane, z których budowany jest histogram, wszystko ładnie widać Chociaż i na histogramie widać często, że prążki mają tendencję do lokowania się w 1/3 szerokości histogramu.
Podstawowe narzędzia do podglądu danych masz. W Firefoxie F12 + trochę cierpliwości. W innych przeglądarkach pewnie tak samo.
2015-11-21 21:18
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Nie zakładałem nowego tematu bo tu było dużo na temat histogramu a pytanie dotyczy właśnie jego.
Czy jest możliwe że zostaje wyświetlany tylko dla mocy min a dla max nie?
Uprzedzam że to nie dotyczy mojego sterownika, u mnie są oba.
Kolega na FM ma taki właśnie kłopot że tylko wyświetla się min.
Czy ktoś coś wie na ten temat?
2015-11-21 21:35
  kubanos Posts: 928 Ostrzeżenie: 0
Może dlatego, że nie idzie kocioł w mocy max tylko wystarcza min... ?
2015-11-21 21:38
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Też tak myślałem ale patrząc na spaliny to musiał przejść.
zobacz tutaj
2015-11-21 21:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie wchodzi w maks. Histereza ×2 i dopiero wtedy wejdzie w maks. histeraza=1stC a nie spada o 2st poniżej zadanej
2015-11-21 21:49
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
A nie zwróciłem na to uwagi, chyba masz rację.
2015-11-21 21:57
  kubanos Posts: 928 Ostrzeżenie: 0
No i chyba tek będzie
2015-11-21 22:15
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Pierwsza moja myśl taka była ale nie potwierdziłem tego histerezą, nie pomyślałem o niej :(
2015-11-22 14:03
  malina321 Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
Witam kociołek Rbr 17kw Mam zostawioną grawitacje jednak przez moje niedopatrzenie z kociołka jest przejscie na 1 cal (mogłem zamówić 2 cale ale już po ptakach)  Pytanie wyczytalem tu w poradniku ze na grawitacji jest mniejsze spalanie otóz zostawilem tak kociołek na dobe jako tako spalanie było troche mniejsze ale...... Powrót tylko 30st i w kociołku czarno dużo sadzy czy ktoś ma jakieś pomysły I rady Pozdrawiam
2015-11-22 14:24
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Podnieść temp zadana CO ? Oczywiście zakładając że jakość spalania jest OK.
2015-11-22 15:40
  fred Posts: 234 Ostrzeżenie: 0
Witam.  Myślę że należało by przy obiegu grawitacyjnym podnieść temperaturę zadaną, aby przyśpieszyć obieg czynnika grzewczego, a także  włączyć pompę obiegową CO na pracę cykliczną. Mam podobny układ pompa pracuje 5min, postój 10min. w moim układzie jest wbudowany zawór trójdrogowy otwarty na 45% na dom, 55% na powrót.  Moim zdaniem cały twój układ pracuje na zbyt niskiej temperaturze.
2015-11-22 15:50
  malina321 Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
Tak fred pracuje  na nastawionej temp co 50st bo pracuje pompka Panowie ale jak nastawie temp na kociołku 60st pompki nie da sie wylaczyc jest zabezpieczenie i zalacz sie powyzej 60 st Pozdrawiam
2015-11-22 17:06
  fred Posts: 234 Ostrzeżenie: 0
Nie rozumiem jakie może być zabezpieczenie, przed czym? Ustaw krzywą grzania dla +10* ,  50*, zaś dla -10, np.65?
 temp. obniżona 2*. Przy twoich ustawieniach sterownik widzi dla temp.60* jako przegrzanie i moze dlatego włącza pompę. Ale to jest moje przypuszczenie.
2015-11-22 17:40
  malina321 Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
Przy temp 60 sterownik włacza pompe i mozna ją tylko wylaczyc z kabla Tak jest zrobione wiem bo pytalem juz na forum jest to zabezpieczenie
2015-11-22 18:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A nie dzieje się tak w trybie ręcznym ?
2015-11-22 19:16
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
malina321 napisał » 2015-11-22 17:40
Przy temp 60 sterownik włacza pompe i mozna ją tylko wylaczyc z kabla Tak jest zrobione wiem bo pytalem juz na forum jest to zabezpieczenie

W poprzednich 2. sezonach, gdy jechałem na grawitacji pompę CO miałem wyłączoną z kabla. 
A w tym sezonie ustawiony ma "regulator temperatury wewnętrznej" na "Pokojowy", ale czujnik tej temperatury wewnętrznej wskazuje o wiele wyżej niż jest zadana "temperatura wewnętrzna" i pompa stoi. 
2015-11-22 19:48
  bartosz4466 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich
moze mi tos wyjasnic taka sytuacje
, mialem zawor 4 dr otwarty na 30% , zadana co na 55- dobijalo ladnie do 60 spadalo na jakies 59,5 i zaczynalo grzac z powrotem
teraz podnioslem na 40% temp leci szybko w dol do okolo 55 i znow zaczyna grzac
zastanawia mnie czemu tak bardzo i szybko spada co?
First pagePrevious page41 / 108Next pageLast page
Users on-line: