W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page22 / 108Next pageLast page
2014-12-02 00:05
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
Ello Mariusz
dodane 2014-12-01 23:04
bodziasty napisał » 2014-12-01 22:58

Na początek - skalibruj czujniki - tak mi się wydaje po wykresach, że masz powrót wyższy od zasilania
No i pasowało by coś napisać więcej o swojej instalacji, wielkości budynku, mieszanką jak najbardziej możesz palić


dodane 2014-12-01 22:58No i uruchomić statystyki

Czy grzejesz ciepłą wodę użytkową - bo temperatury takie same pokazuje jak CO - wsadziłaś obydwa czujniki do jednego otworu 
dodane 2014-12-01 23:05No i nad temperaturą spalin by trochę popracować - bo deczko za wysoka
2014-12-02 00:10
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
Niby tak  nauka kosztuje
2014-12-02 00:20
  Magmarjo Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za odpowiedzi! Hm z tą jednakową temperaturą co i CWU to jest tak,że instalator tak to "urządził" a temperatura spalin podskoczyła po zmianie ustawień podajnika i dmuchawy i ratunku jak się kalibruje czujniki?A jak prowadzi statystyki  jestem w tym zielona 
2014-12-02 00:52
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
>>tutaj<< jest opis do statystyk, a czujniki kalibruje się w zakładce ustawienia - kalibracja czujników, a jak to juz są różne szkoły, albo dajesz obydwa od CO i CWU do jednakowej np szklanki z wodą i czekasz, jak ci pokaże różne temperatury to korygujesz, żeby pokazywały to samo.
dodane 2014-12-01 23:30lub dodatkowo dodajesz tam termometr i patrzysz jaka temperatura na termometrze i ustawiasz taką samą.
A czujnik od powrotu to załóż na rurę od powrotu, jak najbliżej pieca, od temperatury ciepłe wody użytkowej na bojler - tam jest dziura na niego
dodane 2014-12-01 23:34
Magmarjo napisał » 2014-12-01 23:20
Dziękuję za odpowiedzi! Hm z tą jednakową temperaturą co i CWU to jest tak,że instalator tak to "urządził"
co za partacz 

dodane 2014-12-01 23:5260 na piecu - nie za dużo, lepiej ustawić regulator temperatury kotła na pogodowy, tylko bym wtedy skorygował krzywą grzania np dla plus 10 - 40, dla minus 10 - 50, automat i tak przebija 5 stopni, no chyba że ci taka temperatura zasilania odpowiada to co innego, ale niepotrzebne straty lecą w komin. Czujnik temperatury jest na zewnątrz - coś mało chyba pokazuje - dziś zapowiadali w całej Polsce minus na polu a u ciebie plus 1,5
2014-12-02 00:55
  Magmarjo Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
Dzięki wielkie spróbujemy  tych kalibracji czko i z tym bojlerem ale to jak mąż będzie miał wolne jeśli chodzi o budynek to budowany w latach 80, kubatura około 200 m kwadratowych i do tej pory nie ocieplony dom ani strych,instalacja o dużej pojemności, rury metalowe,11 grzejników aluminiowe a w dolnej części budynku Fawiry.
2014-12-02 00:57
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
No to na jutro masz kilka zadań - bierz chłopa do kotłowni i niech poprawia po "insztalatorze" popalisz trochę - to dojdziesz do perfekcji
2014-12-02 01:16
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2014-12-02 00:00
Czujniki to najlepiej kalibruje sie pod pachom. I nie jak u dzieci w pupie. Trzeba tylko byc zdrowym i pamietac by czujnik temperatury spalin ostygl zanim wsadzimy go przez pomylke w pupe, bo moze byc to tragiczne w skutkach i nawet pantenol nie pomoze. A przeciez po co nam problemy by potem nie usiasc na tylku przez miesiac. Pod pacha trzeba troszke potrzymac, powinien miec 33,6 mniej wiecej. W pupie 36,8. I spalin zimny i co tez



Ani ładu i składu, bzdet! Czy ty czytasz co napisałeś?


Może zmień forum, ludziska będą łykać twój bełkot!


Bo tutaj raczej NIE !
2014-12-02 01:30
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2014-12-02 00:27
Boze znowu ten lamus sie pojawil. Widac ze dziecko nie ma co w domu robic.  Tylko forumowiczom zycie umilac
dodane 2014-12-02 00:27Juz ci napisalem wczoraj, ze jak nie masz co robic to idz poopszataj bydlo,albo pociagnij byki za ogony



Lubisz się powtarzać, dalej nieźle obrażasz!


WIDAĆ MAMUSIA NIE NAUCZYŁA!
2014-12-02 01:42
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
Pierw myślałem , teraz jestem pewien, coś nie tak z twoim rozumem, chorzy ludzie potrzebują doctora!
A ty na pewno!
Sorki że w ogóle coś wcześniej pisałem, gdyż z niesprawnymi umysłowo nie podejmuję konwersacji!
2014-12-02 14:54
  bobas Posts: 777 Ostrzeżenie: 0
Maryjusz przeczytaj jeszcze raz na spokojnie swój post o kalibracji, widzisz błąd ?
2014-12-02 15:12
  lucky Posts: 182 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2014-12-02 00:00
Czujniki to najlepiej kalibruje sie pod pachom. I nie jak u dzieci w pupie. Trzeba tylko byc zdrowym i pamietac by czujnik temperatury spalin ostygl zanim wsadzimy go przez pomylke w pupe, bo moze byc to tragiczne w skutkach i nawet pantenol nie pomoze. A przeciez po co nam problemy by potem nie usiasc na tylku przez miesiac. Pod pacha trzeba troszke potrzymac, powinien miec 33,6 mniej wiecej. W pupie 36,8. I spalin zimny i co tez

hahaha 
2014-12-02 15:32
  lucky Posts: 182 Ostrzeżenie: 0
Ale bzdet.
First pagePrevious page22 / 108Next pageLast page
Users on-line: xyz123