W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page17 / 108Next pageLast page
2014-11-22 01:17
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
tesel ma racje, jak podlaczysz to sie okaze czy nie wyjda kwiatki
2014-11-23 00:06
  hipollo Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
witam  ja  jestem  na  automacie  dobre  paliwo  i nic  mi  więcej  nie potrzeba .nie  będę  siedział  przy  piecu  jak  co  rok  i  tracił  czas , aby  mi  zaoszczędził 20 kg  na  miesiąc .
2014-11-23 00:20
  kubanos Posts: 928 Ostrzeżenie: 0
hipollo napisał » 2014-11-22 23:06
witam  ja  jestem  na  automacie  dobre  paliwo  i nic  mi  więcej  nie potrzeba .nie  będę  siedział  przy  piecu  jak  co  rok  i  tracił  czas , aby  mi  zaoszczędził 20 kg  na  miesiąc .
 





dodane 2014-11-22 23:20
hipollo napisał » 2014-11-22 23:06
witam  ja  jestem  na  automacie  dobre  paliwo  i nic  mi  więcej  nie potrzeba .nie  będę  siedział  przy  piecu  jak  co  rok  i  tracił  czas , aby  mi  zaoszczędził 20 kg  na  miesiąc .
 




2014-11-23 11:27
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Spójrzcie na pracę mojej pompy mieszającej.Jak byście obstawili?Uszkodzony czujnik?
2014-11-23 11:33
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Może jakiś zwrotny ci się zawiesił i gdzieś przebija grawitacja
2014-11-23 11:47
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2014-11-23 10:33
Może jakiś zwrotny ci się zawiesił i gdzieś przebija grawitacja


Zwrotny działa ok.Jak pompa ruszy to słychać jak się otwiera.

MariuszK napisał » 2014-11-23 10:34
Teseleczku ja bym obstawil wiecej kombinuj  


Ta tak liczyłem na Ciebie.

dodane 2014-11-23 10:47Zbyszku,zauważ jak szybkie są to zmiany.Gdyby nawet było tak jak piszesz to nie tak szybko.
2014-11-23 12:10
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Zmiany są  (mogą) być bo pompa CO działa i podaje tak zimną wodę tylko czy na pewno?
Czy ona nie zaciąga zimnej z powrotu innego obiegu? Dlatego napisałem o ZZ
2014-11-23 12:13
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
Dokręć kable w sterowniku czko
A jak tam ci idzie spalanie miału
2014-11-23 12:19
  bobas Posts: 777 Ostrzeżenie: 0
Sprawdź organoleptycznie, podotykaj rurki w miejscu gdzie masz zamontowany czujnik, takie skoki powinieneś wyczuć.
2014-11-23 12:40
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Kable wykluczyłem bo histereza skoków jest podobna do wcześniejszych ale z większą różnicą temp. Mogę nie mieć racji, ale też bym sprawdził.
2014-11-23 13:46
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Przed chwilą zrobiłem tak.Zamontowałem czujnik temp. podajnika razem z czujnikiem temp. powrotu.Skacze tak samo.Można to zobaczyć na schemacie.Czyli wykluczamy awarię czujnika.Pomijam wskazania obu czujników.Kwestia kalibracji.
Na dotyk nie czuję różnicy.Instalację mam prostą jak to tylko możliwe.Bojler i parę grzejników. Do powrotu podłączone tylko powrót z grzejników i bojlera.

dodane 2014-11-23 12:46Bodzio,żałuję,że nie kupiłem więcej miału.Spala się suuuuper.
2014-11-23 14:07
  kubanos Posts: 928 Ostrzeżenie: 0
Hej. Ja myślę, że to normalne. Zwróć uwagę, że temp CO masz ustawioną w programatorze od godz 8 dzisiaj na 48. Temp poszła do góry o tej godzinie więc powrót jest wyrównywany większą temperaturą ale częściej wyłączany, stąd moim zdaniem drobienie na wykresie powrotu. Myślę, że wszystko jest ok. Tak sie po prostu złożyło.
2014-11-23 14:30
  Olek85 Posts: 990 Ostrzeżenie: 0
Witam Panowie, chciałbym się wtrącić do dyskusji i poprosić o pomoc w ustawieniu ecoala - muszę wypróbować pełny automat, bo może mnie trochę nie być i nie będzie miał bardzo kto zaglądać do pieca.

Jakąś godzinę temu przełączyłem na ecoala i po tym czasie z ładnego kopczyka zrobił mi się wielki kanion w palniku na początkowych ustawieniach - dmuchawa 0 i podawanie 5.

Zmieniłem oba parametry  dmuchawa -2 i podawanie 6, podpowiedzcie co dalej jak by nie poprawiło się, tzn, który parametr lepiej zmieniać - dodam że wcześniej miałem problemy ze sklejającym się żarem, teraz tego nie zauważyłem, wszystko ładnie się wypaliło
2014-11-23 14:40
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
kubanos napisał » 2014-11-23 13:07
Hej. Ja myślę, że to normalne. Zwróć uwagę, że temp CO masz ustawioną w programatorze od godz 8 dzisiaj na 48. Temp poszła do góry o tej godzinie więc powrót jest wyrównywany większą temperaturą ale częściej wyłączany, stąd moim zdaniem drobienie na wykresie powrotu. Myślę, że wszystko jest ok. Tak sie po prostu złożyło.


Kubuś,to nie dzieje się od 8.To już występowało wcześniej.Jak paliłem na grawitacji też to było. Nie tak często ale było.Nie wiadomo skąd się to brało.Zobacz wykresy wcześniejsze.Było ok.raptem  skoki.

Olek zaraz zajmiemy się Tobą.

dodane 2014-11-23 13:40
Olek85 napisał » 2014-11-23 13:30
Witam Panowie, chciałbym się wtrącić do dyskusji i poprosić o pomoc w ustawieniu ecoala - muszę wypróbować pełny automat, bo może mnie trochę nie być i nie będzie miał bardzo kto zaglądać do pieca.

Jakąś godzinę temu przełączyłem na ecoala i po tym czasie z ładnego kopczyka zrobił mi się wielki kanion w palniku na początkowych ustawieniach - dmuchawa 0 i podawanie 5.

Zmieniłem oba parametry  dmuchawa -2 i podawanie 6, podpowiedzcie co dalej jak by nie poprawiło się, tzn, który parametr lepiej zmieniać - dodam że wcześniej miałem problemy ze sklejającym się żarem, teraz tego nie zauważyłem, wszystko ładnie się wypaliło


No,niestety.Musimy trochę poczekać.Przeważnie jak robi się wulkan to trzeba zwiększyć podawanie.Ale to nie jest regułą.
2014-11-23 14:47
  Olek85 Posts: 990 Ostrzeżenie: 0
zwiększyłem  podawanie i zmniejszyłem nadmuch i czekamy
2014-11-23 20:18
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Dobra pany spadam na F-1

dodane 2014-11-23 14:32Przełączam na stałą pracę pompy CWU.Szkoda mi pompy/

dodane 2014-11-23 19:18No i co tak cicho?Brakuje wam pomysłów?Temat nie jest zamknięty.Problem nie jest rozwiązany.Do roboty.
2014-11-23 20:24
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
Olek85 napisał » 2014-11-23 13:47
zwiększyłem  podawanie i zmniejszyłem nadmuch i czekamy

Kiedyś mi tłumaczono na forum, że w automacie aby podwyższyć kopiec to należy skrócić czasy podawania , ponieważ on krócej podaje ale częściej, natomiast jak niedopala i jest za duży kopiec to należy zwiększyć czas podawania, bo wtedy da większą dawkę, ale automat wydłuży czasy pomiędzy podaniami i węgiel będzie dłużej leżał na palniku i miał czas się dopalić, ale czy to tak teraz jest - nie wiem, nie palę już długo automatem
2014-11-23 22:58
  Olek85 Posts: 990 Ostrzeżenie: 0
bodziasty, teraz idę w zwiększanie czasu podawania zobaczę co z tego wyniknie, jak nie pomoże pójdę za twoją radą i sprawdzimy, a z tego co zauważyłem nie mogę zejść z dmuchawą poniżej 37% bo się żar skleja

dodane 2014-11-23 21:58
bodziasty napisał » 2014-11-23 19:24
Olek85 napisał » 2014-11-23 13:47
zwiększyłem  podawanie i zmniejszyłem nadmuch i czekamy

Kiedyś mi tłumaczono na forum, że w automacie aby podwyższyć kopiec to należy skrócić czasy podawania , ponieważ on krócej podaje ale częściej, natomiast jak niedopala i jest za duży kopiec to należy zwiększyć czas podawania, bo wtedy da większą dawkę, ale automat wydłuży czasy pomiędzy podaniami i węgiel będzie dłużej leżał na palniku i miał czas się dopalić, ale czy to tak teraz jest - nie wiem, nie palę już długo automatem


Bodziasty masz rację, już po niecałej godzinie sytuacja się poprawiła i tworzy się ładny kopczyk + dla ciebie
2014-11-23 23:07
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
Cieszę się że pomogło, teraz obserwuj i koryguj albo czasem podawania albo wiatrem 
First pagePrevious page17 / 108Next pageLast page
Users on-line: Jasiekddd