Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page109 / 109Next pageLast page
2021-01-16 10:56
  ferdek77 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
W sumie to o temperaturę na kotle( co i tak się przekłada na CO), podobno jak piec pracuje na maxa, to sprawność-wydajność jest większa, ale też temp. spalin rośnie i dużo energii idzie w komin. 
2021-01-16 13:00
  leON22 Posts: 6102 Ostrzeżenie: 3
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi , czy grzejesz pomieszczenia , czy chcesz żeby Ci instalacja i kociołek nie zamarzł pewny Jak to drugie to ustaw najniższą jaka jest możliwa , o wydajności czy sprawności podyskutujemy jak odpalisz wszystko na gotowo ale i tak wydaje mi się że przy tej mocy kotła ciężko będzie Ci uzyskać wysoką sprawność
2021-01-16 15:32
  ferdek77 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
czy chcesz żeby Ci instalacja i kociołek nie zamarzł pewny



Tak, dom jest nie zamieszkany, piec jest odpalany, tylko jak nadchodzą mrozy, ze względu na instalacje i resztę sprzętu, mebli itp. choć w tym ostatnim przypadku raczej temp. nie powinna negatywnie wpływać na trwałość itd.
 Np. od 11godz. w piątek do 8 rano dziś, poszło około 90kg i się zastanawiam czy można cos zoptymalizować ( temp. wyjściowa 7st nagrzało do 16) 
2021-09-19 11:32
  karooszka Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Czy jest ktoś kto chciałby mi pomóc ustawić piec tak, aby było dobrze ? tzn żeby nie było spieków i innych udziwnień. 
2021-12-31 11:02
  Marcel85120 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich serdecznie. Jak żegnać stary rok to z przytupem
. Posiadam pięć ogniwo eko plus + 25Kw. Po wymianie pieca wszystko działało sprawnie do dzisiaj rana.
Temperatura pieca zadana 60 stopni, przebija do 78.stopni. Na powrocie 98 stopni. Za zaworem 4D zadana 52 stopnie
Zamontowany siłownik zaworu 4D. Co może być przyczyną takiego przebicia temperatury. Grzanie w trybie Ecoal
Pierwszy raz od 4 miesięcy stało się coś takiego. W trybie ręcznymi zasterowalem otwarcie zaworu 4D do pełnego otwarcia i temperaturę powrotu oddałem na kaloryfery. 
2021-12-31 11:22
  leON22 Posts: 6102 Ostrzeżenie: 3
Sprawdź czujnik temp.kotła, czy dobrze siedzi na swoim miejscu, czy jest  wsunięty do końca. 
2022-10-14 11:15
  PAndrzej Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
W automacie  piec z reguły  przebija ale nie na taka temperaturę jak otwarłeś zawór na ful 4d  (zależy kto ustawiał i  jak  oczywiście zawór) to  posłom wszystko w kaloryfery więc temperatura na  grzejnikach na maxa ?   
2022-10-14 15:06
  leON22 Posts: 6102 Ostrzeżenie: 3
Panie Andrzeju gratuluję refleksu w odpowiedzi na w/w pytanie zadne w Sylwestra tamtego roku  No chyba, że mgła covidowa zrobiła swoje, to sorki 
2022-11-21 12:52
  DKo70 Posts: 2418 Ostrzeżenie: 0
Czy do OEP można podłączyć jakiś zwykły sterownik?
Mam chętnego na moją dziesiątkę za 6 stów ale gość nie chce eCoala bo za skomplikowany i chce przeszczepić jakiś swój sterownik z jakiegoś starego pieca, też podajnikowego. Nie chce mu wcisnąć kotła którym nie będzie mógł sterować
2022-11-21 12:54
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Pewnie że można. To jeszcze dodatkowo zarobisz, coala sprzeda się łatwo.
2022-11-21 13:03
  DKo70 Posts: 2418 Ostrzeżenie: 0
No i będzie to jako tako hulać? 
 
2022-11-21 13:44
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Normalnie będzie gadać, tak jakbyś w ecoalu na ręcznym jechał. Ma podawać węgiel, dmuchać, mierzyć temp. CO i będzie to robił. Jedynie bajerów nie będzie
2022-11-21 17:49
  DKo70 Posts: 2418 Ostrzeżenie: 0
Okej. Dzięki
2022-11-21 23:14
  oxalis3 Posts: 253 Ostrzeżenie: 0
Radzę nikomu nie kupować pompy c.o. firmy Einbach. Kupiłem  i zamontowałem w roku ubiegłym, żeby zobaczyć jak będzie chodzić na Autoadapt po zamontowaniu zaworów i głowic termostatycznych. Pochodziła parę tygodni i zaczęła hałasować, odesłałem. Przysłali nową, zamontowałem we wrzesniu i po kilku tygodniach zaczęła sobie wyć tak, że to wycie przenosi się do chałupy. Na szczęście poprzednia pompa Grundfos, po 6 latach pracy, jest cały czas jest Ok i pójdzie na podmiankę.
First pagePrevious page109 / 109Next pageLast page
Users on-line: DOROTAJA, karoka65, kikid351, krypto, martinscerba