W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page84 / 109Next pageLast page
2016-12-28 10:34
  Sarnow6 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam pytanie czy ruszt awaryjny powinien być zamontowany zaraz nad paleniskiem czy wyżej posiadam kocioł  16 ?
2016-12-28 11:17
  DKo70 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
Wyżej.
2016-12-28 12:49
  Sarnow6 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Wielkie dzięki, monter zamontował bardzo nisko i przy tworzeniu się kalafiorów zrywało zawleczkę, a na dodatek ruszt już jest przepalony w jednym miejscu.
2016-12-28 13:16
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Przepalony ruszt???? gruby żeliwny? ? w jaki sposób? 
2017-01-03 00:46
  Rafratek Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Chciałbym zapytać o doświadczenia w użytkowaniu odkurzaczy do popiołu/kominkowych do odkurzania kociołka OEP (głównie chodzi mi o górną część pieca, ten pył i wylot do komina - ewentualnie ta najwyższa część z przodu/górne drzwiczki/)
Czy warto czy macie jakieś inne patenty na szybkie i skuteczne czyszczenie.
pozdrawiam
2017-01-03 11:15
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Witam , Rafratek  ja kupiłem a Aldiku taki separator do popiołu o mocy 1200W i dodatkowo w Castoramie , dokupiłem filtr workowy i jest super sprawa ,  dedykowany w obudowie separatora filtr HEPA prawie czysty , wystarczy po jakimś czasie jak już zauważysz, że słabo ssie opróżnić pojemnik i wytrzepać ten worek i znowu jest OK , nie polecam sprzątania bez tego dodatkowego worka , bo chyba potem więcej czyszczenia tego filtru niż to jest warte , sadza jest najgorsza , wcześniej używałem starego zelmera meteora i też było ok tylko trzeba często wymieniać worki i filtry no i jest większe ryzyko że spalisz silnik jak dostaną się do niego pyłki sadzy , albo w najgorszym przypadku zapali się odkurzacz albo wybuchnie od tego pyłu jak zaciągniesz jakiś żar , nie ma żartów , pozdrawiam
2017-01-04 13:44
  Rafratek Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję leON22 za cenne info, ogólnie piszą że to w większości do kominków, ale jak z tym dodatkowym workiem na
filtr daje radę z tym pyłem z góry i z wylotem to komina to dla mnie super, przy palniku nie będę odkurzał
pozdrawiam  
2017-01-16 19:26
  Marta1987 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Hej,
czy należy ściągnąć jakiś program aby zaktualizować oprogramowanie?
2017-01-16 19:32
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Hej , Marta1987 wystarczy przeczytać instrukcję obsługi sterownika
Tu masz link do podobnego tematu , znajdziesz tam co i jak - https://esterownik.pl/forum/posty,3358/pomocy-blad-w-aktualizacji- Powodzenia
2017-01-18 22:37
  tomaszb1979 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Przy retortowy-ecoal, żeby nie przesypywal mi niedopalonego węgla do popielnika to zwiększam czy zmniejszam czas podawania?
2017-01-18 22:56
  bodziasty Posts: 1921 Ostrzeżenie: 0
Zwiększasz - wtedy automatycznie wydłuży ci przerwy w podawaniu i będzie dłużej leżał węgiel na palniku
2017-01-19 12:35
  tomaszb1979 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Dzięki. Dla jasności, przy grupowym i ręcznym jest tak samo?
2017-01-19 19:28
  maniek43 Posts: 87 Ostrzeżenie: 0
Witam.zasypałem zbiornik miałem.takim zwykłym z marketu coś koło 22Mj.Zwiększyłem nadmuch na 40% a ilość powtórzeń na 6.pale w grupowym na 8kw.ale przed chwilą sprawdziłem palnik i były spieki co prawda kruche ale ale na pół palnika.zmniejszyłem nadmuch o 2 oczka.ale nie wiem czy ide w dobrym kierunku.A może lepszy dla miału byłby automat?
2017-01-19 20:06
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Kierunek OK , zmniejsz jeszcze ilość podań na 5 w 8kW , w 12 nadmuch na 40% i ustaw zakres pracy kotła na dwa zakresy 8min - 12max , obserwuj palnik jak dalej spieka to z wiatrem w dół o jedno oczko i tak do skutku , powodzenia
2017-01-19 20:10
  maniek43 Posts: 87 Ostrzeżenie: 0
A w 12kW mam 6 podań to jest ok?
2017-01-19 20:18
  janklos12 Posts: 514 Ostrzeżenie: 0
marekch2 napisał » 2016-12-15 18:57
Na początek chciałem się przywitać, jestem Marek z Gliwic.
Dołączyłem do szanownego grona użytkowników kotła Ogniwo i sterownika ecoal.
Mam kocioł Ogniwo Eko plus i sterownik ecoal 3.5. Wszystkie czujniki podłączone, zawór i siłownik 4D Afriso, dom stare budownictwo , z cegły, nie ocieplony, dwa poziomy, powierzchnia grzania ok. 120m2 i boljer 120l.
Myślę, że dokonałem dobrego wyboru, bo kociołek się dobrze spisuje jak na pierwsze tygodnie pracy.
Oczywiście nabieram doświadczenia i chętnie wysłucham porad doświadczonych palaczy.
Na razie korzystam z pomocy serwisu, tu wielki szacun, serwis sterowników ecoal jest bardzo dobry, kontakt natychmiastowy i rady bardzo fachowe. Inni producenci niech się od nich uczą.
To na tyle słodzenia, teraz chciałbym prosić o rady do dalszego poznawania ustawień sterownika.
Na razie z auto przeszedłem na grupowe, chciałbym przejść na ręczne, lecz mam za małe doświadczenie.
Oczywiście czytam forum i poznaję tajniki trudnego palenia węglem.
Chętnie porozmawiam również telefonicznie, np. mogę pomóc jak ustawić router klienta do pieca, aby nie ciągnąć kabli do głównego routera.
Mój kocioł jest dostępny jako: kotlownia_Michala500
Pozdrawiam 
   palisz w grupowym min 8kw 60% -  max 16kw 45%  to serwis zalecił ci taki wiatr dla 8kw?
2017-01-19 20:22
  maniek43 Posts: 87 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2017-01-19 20:06
Kierunek OK , zmniejsz jeszcze ilość podań na 5 w 8kW , w 12 nadmuch na 40% i ustaw zakres pracy kotła na dwa zakresy 8min - 12max , obserwuj palnik jak dalej spieka to z wiatrem w dół o jedno oczko i tak do skutku , powodzenia
Martwi mnie jeszcze podtrzymanie.własnie przed chwilą kociołek sie odstawił .dosłownie po 5 minutach na palniku zrobiło sie ciemno.czy czas postoju 20 min.dla miału nie jest za duzy?
2017-01-19 22:13
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
maniek43 napisał » 2017-01-19 20:22
leON22 napisał » 2017-01-19 20:06
Kierunek OK , zmniejsz jeszcze ilość podań na 5 w 8kW , w 12 nadmuch na 40% i ustaw zakres pracy kotła na dwa zakresy 8min - 12max , obserwuj palnik jak dalej spieka to z wiatrem w dół o jedno oczko i tak do skutku , powodzenia
Martwi mnie jeszcze podtrzymanie.własnie przed chwilą kociołek sie odstawił .dosłownie po 5 minutach na palniku zrobiło sie ciemno.czy czas postoju 20 min.dla miału nie jest za duzy?

Nie. Ja jednak preferuje jak najmniej odstawiania. Daze do pracy ciaglej
2017-01-21 15:53
  maniek43 Posts: 87 Ostrzeżenie: 0
Ten miał co go próbowałem to tragedia.przy dmuchaniu 42% jakoś sie palił.bardzo dużo sadzy.po przejsciu w potrzymanie tworzyła sie na wierzchu skorupa.Trzeba było ją rozbijać pogrzebaczem.Na razie sobie odpuszczam.nie mam jeszcze doświadczenia.Przerosło mnie to
First pagePrevious page84 / 109Next pageLast page
Users on-line: Emilpasa