Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona82 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Olek85
|
Jeszcze muszę iść do warsztatu i poszukać czy nie mam jakiegoś dużego korpusu żeliwnego po starych silnikach od prasy, taki "garnek" odpowiedniej średnicy też by sprawę załatwił.
|
|||
|
||||
Olek85
|
czy jak nie będzie deflektora nie będzie więcej sadzy??
dodane 2016-11-11 12:03nie będzie zawirowań ognia i nie będzie dopalenia cząstek lotnych, czy żle rozumuję |
|||
|
||||
gmaj22
|
To wszystko zależy od samej konstrukcji wymiennika, przebiegu jego kanałów, komory nawrotnej itp. Tu nie ma jednego idealnego leku na wszystkie choroby. Taki deflektor w jednym kotle pomoże, w innym tylko zaszkodzi.
|
|||
|
||||
Olek85
|
Juz to w tym roku pisałem, w zeszłym sezonie zakleiłem 90% otworów w rusztodeflektorze, zostawiłem niewielką szczelinę od strony wymiennika na przeciwko drzwiczek, o tyle co pomogło to w komorze spalania, siwiusieńko się zrobiło i nie było sadzy, to nad rusztem w górnej komorze sadzy dwa razy tyle, wydawał mi się też ze trochę spalanie spadło ale mogło mi się tylko wydawać
dodane 2016-11-11 12:32 Zrobione Trochę inna konstrukcja ale zasada ta sama. 6 szamotek i 2 płaskowniki. 2 szamotki w szerz na sztorc, 2 w zdłurz postawione na sztorc na płaskowniku i dwoma przykryte, później zrobię zdjęcie. |
|||
|
||||
oxalis3
|
Milo jeżeli dobrze pamiętam to miałeś dorobiony wlot PW w Ogniwie Eko, jeżeli tak, to czy możesz podać więcej szczegółów.
|
|||
|
||||
Olek85
|
Olek85 napisał » 2016-11-11 12:32 Juz to w tym roku pisałem, w zeszłym sezonie zakleiłem 90% otworów w rusztodeflektorze, zostawiłem niewielką szczelinę od strony wymiennika na przeciwko drzwiczek, o tyle co pomogło to w komorze spalania, siwiusieńko się zrobiło i nie było sadzy, to nad rusztem w górnej komorze sadzy dwa razy tyle, wydawał mi się też ze trochę spalanie spadło ale mogło mi się tylko wydawać dodane 2016-11-11 12:32 Zrobione Trochę inna konstrukcja ale zasada ta sama. 6 szamotek i 2 płaskowniki. 2 szamotki w szerz na sztorc, 2 w zdłurz postawione na sztorc na płaskowniku i dwoma przykryte, później zrobię zdjęcie. |
|||
|
||||
Olek85
|
Grisza napisał » 2016-11-11 16:33 Olek, ja pionowe od frontu i u góry dałem grubsze szamotki, ale Twoja kaplica tez fajna. Teraz temp. spaliny Ci pewnie spadnie. dodane 2016-11-11 16:24Jakby co, możesz zawsze trochę "rozszczelnić" szamotki u góry dodane 2016-11-11 16:33Aha i teraz zauważyłem, ze moja kapliczka była nizej, calosc opierała się na tychy wystających elementach po bokach kotla. Właściwie nie wiem do czego one służą, obniżenia rusztu awaryjnego? U ciebie opiera się na tym co ruszt w normalnej pozycji. U mnie tylko z tyłu jest grubsza cegła bo inaczej nie weszło by, pomyślę żeby to obniżyć na te po boku (one są żeby obniżyć ruszt awaryjny do palenia np drewnem) Teraz zajrzałem i stwierdzam że jak były tylko na płask cegły położone na płaskowniku był więcej siwego popiołu, teraz tylko sadza. Istotnie temp spalin wolniej rośnie, dałem dmuchawę plus 1 , ale za nisko żar spadał. |
|||
|
||||
fred
|
oxalis3 napisał » 2016-11-11 12:54 Milo jeżeli dobrze pamiętam to miałeś dorobiony wlot PW w Ogniwie Eko, jeżeli tak, to czy możesz podać więcej szczegółów. Przepraszam ze się włączam. O co tu chodzi z tym wlotem PW? Co to jest? Dziś czyściłem kocioł po trzech tygodniach palenia i trzech pełnych zasypach - 400kg. Jestem cały w skowronkach, bo nie było z czego czyścić. Sadzy zero, na zawirowaczach trochę szarego osadu (sam opadał po wstrząśnięciu), kanały czyste, jedynie pozmiatać zmiotką i oczyścić płytę betonową pozostało. Ten stan przypisuję położonym szamotkom na ruszcie od strony drzwiczek, o czym pisałem w poprzednich postach. Teraz po kontakcie z kol.makogiem włożę płytę szamotową na wzór jak w kotle Defro. Żałuję że nie zrobiłem fotek. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Powietrze wtórne.
|
|||
|
||||
fred
|
milo napisał » 2016-11-11 17:15 Powietrze wtórne. Dzięki milo, ale czemu to ma służyć? Możesz na priwa mi to wyoślić, bo nie kumam? |
|||
|
||||
oxalis3
|
milo napisał » 2016-11-11 16:39 oxalis3 napisał » 2016-11-11 12:54 Tak, mam dolot PW. Ja mam "udziwniony", ale możesz zrobić dziurę w deklu ( o ile posiadasz takowy, tzn. ten gdzie można przełożyć palnik ), i zrobić odsuwaną klapkę... jak kuklok w pierdlu Milo jeżeli dobrze pamiętam to miałeś dorobiony wlot PW w Ogniwie Eko, jeżeli tak, to czy możesz podać więcej szczegółów. Dzieki , mam OEP, tak się zastanawiam (mając doświadczenie w DS) czy nie było by dobrze, żeby PW dołożyć na wysokości deflektora ceramicznego. Wysoka temperatura deflektora+tlen to może i w kotle na ekogroszek ładnie dopalać. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja miałem rurę nad palenisko, ale ja upaliło. Okazało się że bez niej też jest dobrze.
Chyba wystarczy doprowadzić do komory spalania, bez kombinacji. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
fred napisał » 2016-11-11 17:18 Więcej tlenu w komorze, który jest zużywany przez płomień - tak po chłopsku Ale nie można za dużo, bo będzie wychładzało kocioł. Trzeba dobrać.Dzięki milo, ale czemu to ma służyć? |
|||
|
||||
Olek85
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Samo zaciąga
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Przy zimnym koninie- rozpalaniu lepiej mieć zamknięte bo wyciągnie ale ma kotłownie.
|
|||
|
||||
fred
|
do: Olek85
Palę taką mieszanką1:1 groszek z Chwałowic i jakiś pseudogroszek z Wesołej przypominający miał; ale odsiany o granulacji do ok 20mm. Mam też zmniejszony palnik, trochę obcięty ślimak, no oczywiście szamotka na ruszcie. Palę w automacie. dodane 2016-11-12 09:13 milo napisał » 2016-11-11 17:55 Samo zaciąga Przyszło mi na myśl, czy nie było by dobre wprowadzać to powietrze przez otwory w drzwiczkach, podobnie jak to było w niektórych zasypowcach. Wywiercić na przelot np 5 otworów fi8mm, z zewnatrz zamocować zasuwkę do regulacji, czy ewentualnego zamknięcia gdyby przy rozpalaniu zimnego kotła dymiło. co Ty na to? |
|||
|
||||
tadekj46
|
mam piec ogniwo eco plus 10kw, ogrzewam mieszkanie w bloku 60m2 od 4 sezonów tylko zimą, piec mam w piwnicy pod kuchnią,w poprzednich sezonach nie miałem problemu,zawsze groszek od tego samego dostawcy ,obecnie po rozpaleniu - groszku w palniku ubywa na dobę 1/3,miałem ustawienia tryb automatyczny,dmuchawa 0% czas pracy podajnika 7 sek, kolega makog zaproponował mi ustawienia:dmuchawa -2,podawanie 4 sek, nastąpiła poprawa ale po dwóch dniach znów obniżył mi sie poziom w palniku,groszek suchy w workach papierowych otwartych- popiołu mało,jak z kominka,teraz zmieniłem dmuchawę na -4,nie wiem czy dobrze,wyjąłem 1 zawirowacz bo temp spalin miałem od 55 do 75 stopni,teraz jest do 90 stopni też nie wiem czy dobrze, czujnik spalin w czopuchu jest na głębokość 2/3 też nie wiem czy dobrze ale tak było od początku, dzisiaj rano podniosłem poziom groszu w palniku włączając podajnik przez 3 minuty , jestem emerytem i nie bardzo wiem co robić, proszę o pomoc.
eco groszek skarbek kwk Piekary w workach papierowych po 25kg. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Panie Tadku
Proponuje zmniejszyć czas podtrzymania |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona82 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||