Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona72 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
marze27
|
Dzięki za odp. Czyli jeszcze raz. Lepiej przełączyć w automat i zostawić. Czy to jest normalne, że podajnik i dmuchawa pracują praktycznie cały czas? Sorki jeśli pytanie wydaje się głupie.
Idąc myśleniem niedoświadczonej baby uważałam, że piec musi osiągnąć określoną temperaturę a następnie przechodzić w stan podtrzymania... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Przełącz na automat i żyj. W tym trybie będzie starał się nie przechodzić w podtrzymanie. I tak jest OK.
|
|||
|
||||
kwas
|
Witam serdecznie, czy ktoś mi może powiedzieć czy spalanie w moim piecu jest OK? Dodatkowo nadmienię, że w popielniczce pojawiają się spieki wielkości 3-5cm a nie tylko sam popiół
dodane 2016-10-13 18:37 dodane 2016-10-13 18:38Czy rozsądnym było by nastawienie korekty dmuchawy? PS piec jest w trybie automatycznego spalania |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Witamy na forum. Korzystasz z wszystkich "dobrodziejstw" sterownika. Jeśli masz spieki żużlowe (szkliste twarde) to schodź z korektą dmuchawy do dołu. Po drugie tryb ecoal przy wyższym zapotrzebowaniu potrafi trochę zapiec a Ty prowadzisz kocioł bardzo nierówno( regulator pogodowy + pompa CO zał/wył). Nie masz innej możliwości regulacji temperatury w domu?
|
|||
|
||||
kwas
|
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Na dole mam tylko podłogowe i tu znajduje się czujnik temp ogrzewania podłogowego. Więc temperaturę na dole ustawiam poprzez sterownik. U góry są w pokojach grzejniki z głowicami termostatycznymi i czujnik temperatury wewnętrznej. dodane 2016-10-14 05:36Co do regulatora pogodowego to tak ustawił mi sprzedawca pieca, który ma niby czarny psa w zaznajomieniu się z tym sterownikiem... |
|||
|
||||
minertu
|
Może i go zna ale z ustawianie ma problem.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Może się mu pomyliło i ma brązowy ? Pionowy...
|
|||
|
||||
kwas
|
hehe brązowy pionowy na majtach
Czyli co, lepiej ustawić stałą temperaturę na piecu? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Podłogę warto grzać niską temperaturą, ale stale. Górę wysterujesz termostatami, bez wyłączania obiegu.
Czyli na kotle np 50st, na podłogę 28-30st, i powinno być ok. |
|||
|
||||
kwas
|
Ale nie mam fizycznej możliwości puścić niczym z dwóch kranów na podłogę niższej a na grzejniki wyższej.
|
|||
|
||||
kwas
|
No to faktycznie mega rozwiązanie już lecę i przerabiam
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
kwas napisał » 2016-10-14 10:01 Żadnej regulacji na podłogę ? Ale nie mam fizycznej możliwości puścić niczym z dwóch kranów na podłogę niższej a na grzejniki wyższej. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
kwas napisał » 2016-10-14 10:45 No to faktycznie mega rozwiązanie już lecę i przerabiam Nikt Cię kolego nie zmusza ani nie namawia, ale bądź świadom tego że przy takim zalewaniu kotła zimnym zładem rdza szybko zaora wymiennik. |
|||
|
||||
kwas
|
Jednak mam ten zawór trójdrożny a czy może ktoś miałby chęć zerknąć czy u mnie wszystko ok nazwa pieca w zdalnym dostępie to: Krzysztof Was - ogniwo 16kw,
Z góry bardzo dziękuję. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Temp. podłogi gdzie jest mierzona ?
Jakiś termometr pokazujący temperaturę czynnika na podłogę jest ? Krótko mówiąc, czy możesz ustawić zasilanie podłogi na 27-28st ? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Przy takich temperaturach na zewnątrz jak teraz i jak by dał przepływ około 1 m3/h, czyli pompę na pełną moc, to może by i wystarczyło. Pytanie, czy kocioł zdążył by to nagrzać? Tylko nie w takiej "regulacji" metoda... Co do ustawień... Moim zdaniem, nie jest potrzebne podbicie temp. c.o. dla c.w.u. Uważam, że ta funkcja sprawdza się przy instalacjach jednopompowych. Ty masz osobne pompy dla c.o. i c.w.u. oraz wystarczającą różnicę temperatur pomiędzy zadaną c.o. oraz c.wu., żeby kocioł w automacie sobie z tym poradził. Skoncentruj się na 3D podłogówki i, jak pisze milo, obniż temperaturę na podłogę, ale pompa podłogowa ma chodzić bez przerwy. Zasadnicze pytanie: czy ten 3D jest termostatyczny, czy sterowany ręcznie albo siłownikiem. Jeśli termostatyczny, to spójrz na zakres temperatur, dla jakiego jest przeznaczony, bo tu zdarza się wiele pomyłek. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona72 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||