Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona38 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie zauważyłem, że pytałeś.. sorry.
Palisz dwoma sposobami, możliwe że jeden Ci koksy produkuje , drugi niedopałki i dym. Jeśli tego nie rozdzielisz, będziesz miał trudno dobrać poprawne parametry dla głównego procesu. Gdy paliłem bez własnego softu, też miałem mieszany tryb - nie mówię, że to złe. Trzeba "tylko" ustalić właściwe parametry dla trybu grzania, i skopiować je później do trybu podtrzymania, z niewielką korektą dmuchawy. Po co korekta ? Ano.. w trybie grzania, dmuchawa się rozpędza przed podaniem i dłużej kręci po skończeniu, w podtrzymaniu tego nie ma. |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Niedopałów już nie ma, tylko, co zabawne spiek koksowe i żużlowe. Uważam, że kopci mi niska dmuch. w podtrzymaniu. Nie chciałem ustawiać jako takiego podtrzymania a tylko przedmuchy, ale z tym eko raczej się nie da.
Przy niskiej dmuchawie kopci i sadza już po 3 dniach a przy wyższej krater w palniku. Teraz zobaczę co na palniku po nocy i spróbuje z podtrzymaniem z większym podawaniem. Bez podtrzymania problem jest taki, że kocioł bardziej wychładza się i powrót spada. Wtedy podnoszę zadana i już spalanie rośnie. Ale zobaczymy. Zdrówka |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Spieki koksowe to niedopał.. w najgorszym wydaniu, niestety.
Jeśli pomieszane z żużlowymi, to trza mu cały proces pomalutku wydłużać i powinno być lepiej. Wyżej pisałeś, że podejrzewasz, że to mieszanka dwóch węgli. Powiem Ci tak: dwóch, trzech, a może i więcej ![]() |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Też uważam, że spieki koksowe to niedopał.
Ale w poprzednim poście napisałeś, że jeden sposób produkuje mi koksy a drugie niedopał. Zastanawiałem się o jaki inny niedopał może Ci chodzić. Więc napisałem, że niedopałów nie ma tylko koksy i żużel. ![]() dodane 2015-11-09 09:50Na palniku jest już tak jak chciałem. Żar równo, ale na 2/3 palnika i niewielka ilość koksików w popielniku, ale nadal koksy tam są. Zmieniłem troszkę podtrzymanie, ale odbiór ciepła jest niewielki więc kociołek może mi teraz palić więcej w podtrzymaniu niż w grzaniu a w tedy te zmiany będą niewystarczające. dodane 2015-11-09 09:54Rysiu, bez podtrzymania spróbuję jak już sprawdzę ustawienia z podtrzymaniem i jak będzie chłodniej /oby nie/ ![]() Dzięki za rady. Zdrówka + |
|||
|
||||
rysfry
![]() |
VERB napisał » 2015-11-09 08:47 Darek, z miesiąc temu pisałem to samo. To ma sens, gdy podtrzymanie jest ustawione tak jak spalanie, z +1% dmuchawy i co najmniej trzema powtórzeniami. Ale wiem, że coś tam Ci nie pasuje... + dla rysfry, może jego posłuchasz. VERB, dzięki za +. Cześć Darku. Koledze chodziło jak już to o takie ustawienia: Czas pracy podajnika [sek]-5 Czas postoju podajnika [min]-5 Czas krótkiej przerwy [sek]-27 Ilość powtórzeń podajnika-3 Moc dmuchawy [%]-42 Pozdrawiam |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
DKo70 napisał » 2015-11-09 09:54 No tak... miało być: jeden spieki, drugi niedopał, przepraszam.Ale w poprzednim poście napisałeś, że jeden sposób produkuje mi koksy a drugie niedopał. |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Rysiu, domyśliłem się, że o takie bo są zbliżone do grzania.
![]() A, popiół od strony tyłu kotła jak z papierosa /podajnik z lewej/. Od drzwiczek spieki żużlowe i trochę koksów. |
|||
|
||||
rysfry
![]() |
Darku, uważaj bo jak osiągniesz ideał to nie będziesz miał co robić
![]() |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
To pewnie wtedy kupię kolejny szajs i zabawa zacznie się od nowa.
![]() dodane 2015-11-09 23:02No i po zwiększeniu podawania do 3 powtórzeń i z 3s do 5s oraz zwiększeniu dmuchawy z 38 do 40% okazało się, że po kilku godzinach zapadnięty kopiec i większe spalanie. |
|||
|
||||
bartosz4466
![]() |
Witam wszystkich
mam pytanko, jak palic? pogoda jak jest kazdy widzi ale cos tam na chatke sie ciepelka podaje, ustawilem sobie dmuchawe na +2 - niewielki bialy dymek z komina, sporo spiekow (po 5 dniach uzbierala sie weglarka) zarek na rowni z retorta po zmianie na +3 dymek jakby troche wiekszy, mniej spiekow ale palenisko troszke sie zapada moje pytanie dotyczy ktora sytuacja lepsza i czy teraz isc w strone czasu podawania czy raczej jeszcze z dmuchawa cos kombinowac? dodane 2015-11-11 17:22zdjecie niedopalkow i spiekow dodane 2015-11-11 17:22 ![]() |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Dziwne, bo przy większej dmuchawie dymek powinien być mniejszy. U mnie tak jest.
A w której sytuacji mniej spalasz? To ta sytuacja lepsza. To tak trochę żartem. ![]() Przy większej dmuchawie kocioł powinien być mniej zasmolony. A jeśli palnik za dużo się nie zapadnie to zostaw +3. |
|||
|
||||
bartosz4466
![]() |
spalanie przy +2 wygladalo tak ze przebijalo na 61 ( nastaw co na 55) z 15 min przerwy i znowu grzanie, teraz jest tak ze przbija na okolo 63 dluzsza przerwa i znowu grzanie
|
|||
|
||||
makog
![]() |
wiecej wiatru=wieksza moc, ale z foty to wyglada na spieki zuzlowe, i tu raczej by sie prosilo o zejscie z nadmuchem w dol .
|
|||
|
||||
bartosz4466
![]() |
Mariusz wiedzialem ze zaradzisz trudnosciom
![]() ![]() dodane 2015-11-11 17:54spieki szaro-brazowe, rozsypuja sie w rekach dodane 2015-11-11 17:55czyli co proponujecie, wiater zostawic a skrocic czs podawania (aktualnie 10s)? |
|||
|
||||
bartosz4466
![]() |
na pewno nie masz wiekszej haldy odemnie
![]() |
|||
|
||||
bartosz4466
![]() |