Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona36 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
carbosmar napisał » 2015-11-02 18:28 Temperatury powrotu nie można bagatelizować ponieważ ona odpowiada za tzw plamy zimna w płaszczu i rdzę która tam najszybciej powstanie. Rada: zwiększyć szybkość pompy CO zwiększyć temp. kotła tz. do 65st. a zaworem czwórdrożnym (jeśli taki jest ) ustabilizować temp powrotu na min 55st. Zapomniałeś jeszcze o paru innych rzeczach które mają wpływ na korozję niskotemperaturową |
|||
|
||||
nicpol
|
Posłuchaj _Kb_ pompa CWU + mieszająca
|
|||
|
||||
allegrosic
|
||||
|
||||
caffe23
|
Spiek żużlowy - mniej wiatru.
|
|||
|
||||
allegrosic
|
Dzięki kolego.
Zszedłem 2 oczka w dół zobaczymy jaki będzie efekt. W tej chwili zdalnie (bo do kotła dostęp będę miał dopiero jutro) widzę że o dziwo mimo mniejszego nadmuchu (ustawione obecnie na 36%) a co za tym idzie mniejszej temperaturze spalin - kocioł potrzebuje 5 podań paliwa po 5s żeby doszedł do zadanej temperatury gdzie przy 38% wiatru potrzebował 6x5s. Dla porównania - tak spala przy 38% (na niższej wartości jak się poprawi wrzucę film jutro - dla potomności ) |
|||
|
||||
allegrosic
|
Heh, nic jej nie będzie, bardziej już się nie porysuje
Poniżej palnik po nocy na 36%. Lepiej śmiga mimo wszystko na 38% - cała powierzchnia palnika się żarzy - a tu niedopala i jakiś ufol wyrósł co najgorsze. Wróciłem do 38% wiatru i krotność podawania 3x5s zamiast 5x5s. Tak sobie wykombinowałem że być może jeżeli podajnik będzie pracował w mniejszych odstępach czasu to będzie trochę "zruszał" żar i te spieki może ciut mniejsze będą.... Ahh jeszcze jedno - przy 36% nadmuchu dodatkowo dym z komina, no może nie dym, dymek raczej, ciemny czyli pewnie coś co można by było przerobić na ciepło. Przy 37% dymek znacznie maleje, przy 38% to już chyba tylko od czasu do czasu jakaś para wodna pewnie czy cuś, bo jaśniutki, rzadki i ledwo widoczny. |
|||
|
||||
awo65
|
Widzę, że kolega niedopał ma w identycznym miejscu, jak ja - na trzeciej podkówce. U mnie był bardziej z przodu, z tyłu się jednak bardziej dopalał. Tu widzę, że z tyłu też przesypany.
Ślimak po modzie, czy standard z całym przeciwzwojem? |
|||
|
||||
DKo70
|
Para wodna to raczej nie. To delikatny dymek.
Zostań przy dmuchawie 38 a gdy przy tym podawaniu zacznie zapadać się żar to daj na 4x5s. |
|||
|
||||
allegrosic
|
awo65 napisał » 2015-11-04 15:19 Ślimak po modzie, czy standard z całym przeciwzwojem? Ślimak standardowy. Piecyk prawie nówka sztuka może z miesiąc temu zainstalowany więc nic nie było kombinowane. DKo70 napisał » 2015-11-04 15:20 Para wodna to raczej nie. To delikatny dymek. Zostań przy dmuchawie 38 a gdy przy tym podawaniu zacznie zapadać się żar to daj na 4x5s. Taki właśnie mam plan Thx |
|||
|
||||
awo65
|
Czyli powinieneś mieć ślimak już fabrycznie poprawny. Wniosek z tego, że Ogniwo nie poprawiło wszystkich niedoróbek tego palnika i dystrybucja powietrza jest dalej skopana. Masz dziesiątkę, tak jak ja, więc witaj w klubie walczących ze spiekami i niedopałami.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Awo nie obraź się....
Twój dom ogrzeje włączone żelazko Więc nie wymagaj od takiej krowy z taką wielką gardzielą żeby pracowała dobrze na mikromocach. Próbowałeś pracy na 3 podaniach? Ewentualnie spalanie ręczne z dużą mocą i długą histerezą. |
|||
|
||||
awo65
|
Wiem, wiem. Absolutnie się nie obrażam.☺
W tym roku mam problem z węglem od Suspensera, niestety się spieka, więc próba ostrzejszego dmuchnięcia powoduje rozrost kalafiorów zaklejających cały palnik. Cały czas kombinuję, więc pewnie spróbuję i Twoich podpowiedzi. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zmniejsz palnik szamotem o jedną podkowe.
|
|||
|
||||
awo65
|
To też czeka w kolejce na zrobienie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Witam wszystkich. allegrosic mam dokładnie to samo co ty i kilku innych posiadaczy OEP 10KW. Choć piec ma co grzać u mnie bo dom praktycznie nie ocieplony a metraż ok. 150m2 to przy obecnych temperaturach pracując na najmniejszej mocy i odstawiając się co chwilę tak samo z jednej strony nie dopala groszku i przerzuca do popielnika a z drugiej znów powstają spieki. Może coś tryb ręczny by pomógł, ale mało czasu na zabawę i dochodzenie do poprawnych ustawien. Lepiej jest przy wybranym typie kotła w ustawieniach 15KW z domyslnego 16KW przez wydłużoną o kilka sekund przerwę między podaniami (automat ecoal). Szkoda, że oprogramowanie poza czasem korekty dmuchawy nie ma czegoś takiego jak korekta czasu podawania dla automatu ecoal.
PS Można u kogoś tu z forum zamówić ten mod z szamotu i obejmę na palnik w celu jego zmniejszenia ? |
|||
|
||||
bodziasty
|
Że niby w automacie nie ma ?
A czas pracy podajnika to co ? Im dasz większy czas podawania - tym dłużej węgiel leży na palniku Analogicznie Im krótszy czas ty częściej podaje. Udostępnij piec |
|||
|
||||
karolk79
|
Mam pytanie. Czy zużycie opału na poziomie 470-500 kilo/miesiąc jest duże czy małe w waszej opinii, przy założeniu, ze ogrzewany jest dom o powierzchni 200m2 plus 100m2 piwnicy? Jakie są wasze doświadczenia w tej materii? Parametry pracy pieca - https://esterownik.pl/device/4328
|
|||
|
||||
bartosz4466
|
Witam wszystkich
opisze pokrotce sytuacje jama ma u mnie miejsce i zapytam czy tak powinno byc? przy zadanej co 55 i zaworze 4 dr ustawionym na 3(1-10) w domu mam letnie grzejniki, piec dochodzi do 60 i sie odstawia i po jakims czasie zaczyna znowu grzaczmiana na zaworze 4 dr na 4 powoduje ze grzejniki cieple ale piec dochodzi max do 59 - dmuchawa calyczas pracuje i piec tez ciagle podaje czy tak powinno sie dziac i dlaczego? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jaki masz ustawiony typ podajnika? Ecoal? Grupowe?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona36 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||