W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page12 / 108Next pageLast page
2013-05-23 23:41
  lukowicz Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
tak,tak o manual v pdf
2013-05-24 01:00
  minertu Posts: 1974 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
VERB napisał » 2013-05-23 21:39
Jemu chyba chodzi o instrukcję, manual
Wiem,jednak na dzień dzisiejszy nie ma dla eCoal.pl
Jest dla bruli.pl i praktycznie potrzebna większość jest w niej zawarta.
2013-10-06 22:41
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0

Witam wszystkich,
Jestem szczęśliwa posiadaczka OEP 25. W tej chwili piec hula na 45 st ale zamierza już nie dorzucac eko bo zapowiadają straszne upały jestem zupełnym laikiem w dziedzinie palenia i obsługi takiego kotła. Pozwólcie zatem ze podzieleni się swoimi zagwostkami, może ktoś będzie chciał mi dopomoc.


1. Dorzucanie eko do zasobnika - leci sporo dymu ale wyczytałam ze to normalne. Czy dokładając powinno się pozostać na trybie auto czy może przejść na tryb ręczny?
2. Popiół, po 24h było go tak plus minus pół popielnika, nie wiem czy dużo, były tez tzw kalafiory. Nie wie się nimi przejmować? Czy jakość popiołu zmieni sie po zwiększeniu temp co?
3. W nadchodzącym tygodniu planuje piec wyczyścić, czytałam ze robicie to na pracującym ale ja z uwagi na znikome doświadczenie zrobię to gdy napisze mi ze jest wygaszony...?
4. Jak zatrzymać ten piec ? Wyłączenie go z pradu chyba nie rozwiązuje sprawy, chyba pompa i dmuchawa powinny podziałać natomiast żeby już nie pobierał paliwa i po prostu przestał grzać. Wiem, można doprowadzić do stanu braku węgla w zasobniku, ale jak zrobić to nagle?
5. Dmuchawa cały czas pracuje, ale rozumiem zeszli są to ustawienia automatyczne to tak ma być? W instrukcji piszą, ze rola użytkownika sprowadza sie do zadania pożądanego temperatury.
6. czytałam ze trzeba dać mu nauczyć sie palić, a i ja nie wiem co zmieniać, to piec pracuje na wszystkich nadstawiacie automatycznych.


Przepraszam Was za tak obszerny post i w tym miejscu... Ale trochę obawiam sie zimy choć myśle, ze będzie bardziej wygodniejsza. Dodatkowo nie mam tez z kim skonsultować moich wątpliwości, wiec to forum wierze ze będzie wybawieniem.


Pozdrawiam
Justyna

2013-10-06 23:02
  starplus Posts: 523 Ostrzeżenie: 0
Ad1. Mozna przelaczyc w tryb reczny, i wylaczyc dmuchawe. Jak wsypuje sie szybko to mozna pozostac na automacie.
Ad2.
Zbyt duzy nadmuch, dlatego powstaja te kalafiory,dlatego popielnik tak szybko sie zapelnia.
Ad3
 Mozna zatrzymac piec przechodzac w tryb reczny, i wtedy mozna wyczyscic bez pracujacej dmuchawy i podajnika wszystkie kanaly wymiennika.
Ad4 jak wyzej, przelaczyc na reczny.
Ad5
Jesli jest odbior ciepla, to dmuchawa bedzie pracowac caly czas, bo piec dziala wtedy w trybie grzanie.
Ad6
Szkoda ze sterownik jest nie podpiety pod internet, wtedy mozna by skorygowa parametry.


Jaki duzy dom ogrzewasz tym oep25?

2013-10-06 23:14
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0
Dziękuje za szybka i pomocna odpowiedz. Czyli moznaby zmniejszać moc dmuchawy? I to normalna sprawa?
Pracuje nad podlaczeniem pieca do internetu...
A czy aktualizacje oprogramowania można robić podczas pracy kotła?


A dom jakies 220 mkw, i taka moc zalecali...
2013-10-06 23:18
  starplus Posts: 523 Ostrzeżenie: 0
Moc dmuchawy mozna , a nawet nalezy skorygowac do posiadanego wegla, ustawia sie to w parametrach spalania. Aktualizacje mozna zrobic podczas pracy pieca.
Troche duzy ten piec jak na taki metraz. Ale da sie ustawic  
Z ktorego rejonu kraju jestes?

2013-10-06 23:28
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0
Da sie ustawić - to pocieszające, bo im więcej czytam to przybywa niewiadomych i wątpliwości...
Jestem z małopolski, spod Krakowa.
Dmuchawa pobawić sie jutro.
2013-10-06 23:32
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Masz dobrą przejściówkę?Jak nie,to nie zrobisz aktualizacji i będziesz prosić o pomoc.

2013-10-06 23:34
  starplus Posts: 523 Ostrzeżenie: 0
Jaki masz wegiel, masz jakies jego parametry? 
2013-10-06 23:39
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0
Przepraszam, ze czasem nie pisze po polsku ale pisze z iPada i podpowiada mało składnie.
W lapku chyba znajdę takie wejście,sprawdzę.
Wegiel mam Carbon rn http://www.rpmph.com.pl/eko_oferta.php
2013-10-06 23:42
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Justyna napisał » 2013-10-06 21:39

W lapku chyba znajdę takie wejście,sprawdzę.

Wątpię.
2013-10-06 23:42
  darase Posts: 1906 Ostrzeżenie: 0
Chyba że masz bardzo starego lapka ro wejście to rs232. Potrzebna przejściówka usb-rs232.
2013-10-06 23:44
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Uprzedzam Twoje pytanie.U góry strony masz sklep.Kupisz to u kolesia zwanego Minertu.
2013-10-06 23:46
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0
Dzieki za zwrocenie uwagi, sprawdzialam,  nie mam takiego wejscia zagladam do sklepu.




Edit. Takie moze malo blyskotliwe... Jak przechodze na tryb reczny zeby piec wygasic to chyba musze zalaczyc dmuchawe i pompy? Jesli tak to na jaki czas?
2013-10-09 18:38
  piotrstefani Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Czy zbyt wysoka temperatura na piecu może mu zaszkodzić? Mam ustawione 56stopni(CO) a nagrzewa mi się do 80 i nie wiem co z tym zrobić. Do tego co jakiś czas sam z siebie i bez powodu podaje informację że kocioł jest wygaszony i piec wyłącza - po mimo że żar jest i jak by dmuchnął to by się ładnie paliło.
2013-10-09 19:21
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Tym razem nie wal młotkiem ani niczego nie rozkręcaj.
Kliknij w jakiś ster i dumaj nad ustawieniami podtrzymania.
2013-10-09 19:41
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Justyna napisał » 2013-10-06 21:46
Dzieki za zwrocenie uwagi, sprawdzialam,  nie mam takiego wejscia zagladam do sklepu.




Edit. Takie moze malo blyskotliwe... Jak przechodze na tryb reczny zeby piec wygasic to chyba musze zalaczyc dmuchawe i pompy? Jesli tak to na jaki czas?

Żeby wygasić to przechodzisz w tryb ręczny i już.Czekasz aż zgaśnie.
2013-10-09 21:39
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0
Coś to wszystko zbyt proste  
Wczoraj odkrylam na palniku i wkoło mega wielkie kalafiory.  Cud że w ogóle się paliło.
Tam trzeba zaglądać ))))
2013-10-09 22:07
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Nie ma podglądu na Twój ster.A moja szklana kula mówi,że może za mocno dmuchasz.Jaki masz nadmuch?
A może węgiel do d...py.Jakie ta kalafiory?Kruche?Wypalone?
Kiedyś ustaliliśmy,że proszący o pomoc,najpierw podają dane dotyczące pieca,instalacji,domu.Żeby nie było tak,że przez parę dni pomaga się ustawić piec a potem ktoś pisze,że on nie ma podłogówki czy czegoś tam.
Bez tych informacji i bez podglądu to pozostaje tylko kryształowa kula.
2013-10-09 22:20
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0
Nad podlaczeniem online pracuje, mam oep 25, wegiel carbon rn, tylko CO. Szczegolow instalacji nie znam. Kalafiory dosc kruche, wkleje foto jako ciekawostke. Przez ostatni tydzien piec pracowal na ustawieniach automatycznych, oprocz temp. nic nie zmienialam, ale tutaj juz ktoś pisał, że trzeba zmniejszyć nadmuch, wiec warto spróbować. 
Ogólnie rzecz biorąc jestem żółtodziób  
First pagePrevious page12 / 108Next pageLast page
Users on-line: Lola1, orlik231