| Forum Pello v3.5 / v4.0 Nieprawidłowa Praca palnika po aktualizacji 1.1.38.61 Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
bili
|
Ogniwo Eko Pelet Kompakt 25kW, palnik Skiepko
Po ostatniej aktualizacji Palnik źle pracuje. Nie wiem jakie zmiany zostały dokonane, ponieważ listy zmian brak. Na pewno zmieniła się procedura rozpalania (u mnie działa gorzej), choć logika procedury wydaje się być ok. Najważniejszy problem, to zaniżenie o kilkadziesiąt % wskazania jasności płomienia, dlatego też nowa procedura rozpalania działa gorzej u mnie. Palnik w porywach pokazuje jasność na poziomie 40% a często spada do 0% i następuje wygaszanie i ponowne rozpalanie, gdzie po chwili wskakuje już 30% ale się wygasza. Zanim to wszystko napisałem, wyczyściłem cały piec, zdemontowałem i oczyściłem palnik oraz element światłoczuły. Wyczyściłem również komin i przewody kominowe oraz skalibrowałem podajnik. Wskazania czujnika na pewno są nieprawidłowe, ponieważ gdy wskazuje 0% to płomień faktycznie jest i dobrze się pali. Element światłoczuły jest dobrze zamontowany, czysty i sprawny, jest to fotorezystor, więc albo działa albo nie. Interpretacją danych zajmuje się oprogramowanie. Czy ktoś ma podobny problem? Co z tym zrobić?
|
|||
|
|
||||
|
mnich
|
Dzień dobry,
W tej wersji oprogramowania są dostępne parametry korygujące odczyty płomienia. Zdalnie wprowadziliśmy korektę, odczyty będziemy kontrolować przy kolejnym cyklu pracy. |
|||
|
|
||||
|
bili
|
Żeby Palnik działał jako tako musiałem dla 15kW obniżyć nadmuch z 60 do 50% a dla 7kW z 40 do 30%. Piec jest bardziej czarny ale też stabilniejszy ma płomień i mniej wygaszania jest z powodu braku płomienia. Wcześniej jasność płomienia oscylowała w granicach 70-80%, teraz 30-48%. Proces rozpalania wcześniej trwał 3-5 min, teraz ok 10min.
Skoro zdalnie wprowadzacie korekty, to czy mam coś zmieniać w ustawieniach nadmuchu? |
|||
|
|
||||
|
mnich
|
Palić ma się w dalszym ciągu bezdymnie, Jeżeli będzie problem z odczytem światła to tylko dla samego czujnika będzie wykonywana zmiana. Jeżeli jest czarno, to znaczy, że mieszanka jest za bogata i należy zwiększyć ilość powietrza.
Dmuchawy skorygowano, proszę sprawdzić komorę spalania po kolejnych cyklach pracy i obserwować komin w trakcie pracy. |
|||
|
|
||||
|
bili
|
Gdzie są dostępne parametry korygujące odczyty płomienia? Nie mogę tego znaleźć.
|
|||