| Forum Pello v3.5 / v4.0 Ogniwo + KIPI Basic – problem spalania pelletu zbożowego (przesyp, spieki, wygaszanie) Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Bialy95
|
Cześć,
kupiłem pellet mieszany (kukurydza + owies) i mam problem z ustawieniami spalania. Kocioł Ogniwo, palnik KIPI Basic, sterownik Pello. Palnik rozpala się normalnie, ale po kilku minutach przesypuje dawkę pelletu, robi się górka w palniku i pellet zasypuje czujnik optyczny płomienia. Sterownik przestaje widzieć płomień i przechodzi w wygaszanie. Cały cykl trwa około 10–15 minut i zaczyna się od nowa. Na wykresach widać spadek temperatury spalin aż do wygaszenia. Dodatkowo pellet mocno się spieka. Próbowałem pracy na jednej mocy bez modulacji, zmieniałem nadmuchy, dawkę paliwa i kalibrację podajnika, czyściłem palnik i usuwałem spieki, ale problem dalej występuje. Udostępniłem profil sterownika i wykresy. Jeśli ktoś mógłby zerknąć i podpowiedzieć konkretne ustawienia pod pellet zbożowy na palniku KIPI Basic albo potwierdzić czy da się to sensownie ustawić, będę wdzięczny za pomoc. Może ktoś palił podobny pellet i poradził sobie z ustawieniami. Z góry dziękuję za odpowiedzi . |
|||