Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Ogniwo + KIPI Basic – problem spalania pelletu zbożowego (przesyp, spieki, wygaszanie) Subskrybuj
2026-02-22 15:39
  Bialy95 Posty: 10 Ostrzeżenie: 0
Cześć, 
kupiłem pellet mieszany (kukurydza + owies) i mam problem z ustawieniami spalania. 
Kocioł Ogniwo, 
palnik KIPI Basic, sterownik Pello. 

Palnik rozpala się normalnie, ale po kilku minutach przesypuje dawkę pelletu, robi się górka w palniku i pellet zasypuje czujnik optyczny płomienia. Sterownik przestaje widzieć płomień i przechodzi w wygaszanie. Cały cykl trwa około 10–15 minut i zaczyna się od nowa. Na wykresach widać spadek temperatury spalin aż do wygaszenia. Dodatkowo pellet mocno się spieka.
Próbowałem pracy na jednej mocy bez modulacji, zmieniałem nadmuchy, dawkę paliwa i kalibrację podajnika, czyściłem palnik i usuwałem spieki, ale problem dalej występuje.
Udostępniłem profil sterownika i wykresy. Jeśli ktoś mógłby zerknąć i podpowiedzieć konkretne ustawienia pod pellet zbożowy na palniku KIPI Basic albo potwierdzić czy da się to sensownie ustawić, będę wdzięczny za pomoc. Może ktoś palił podobny pellet i poradził sobie z ustawieniami. 
Z góry dziękuję za odpowiedzi .

Użytkownicy online: jamma, Marcin02101987, mroczusie_123, streleca, Worms99