| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Jaką ochronę powrotu? Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
kamski1992
|
||||
|
|
||||
|
toriman
|
Cześć Jest takie rozwiązanie - pompa kotłowa. Jeżeli masz wymiennik ciepłej wody użytkowej z pompą na CWU to zawsze możesz włączyć ochronę powrotu poprzez grzanie ciepłej wody użytkowej. Zmień w ustawieniach ochronę powrotu na Pompa CWU i popatrz co się dzieje. Chyba, że nie masz bojlera to jest już pewien problem. Patrzę na Twój kocioł i nie widzę potrzeby kombinowania przy powrocie. masz wysoką temperaturę czynnika wracającego do kotła, więc i problem nie istnieje. Pozdr. tOri |
|||
|
|
||||
|
kamski1992
|
Witam, pompa kotłowa jest ale jej nie widać bo jest za piecem. Dopiero jakiś czas temu dałem na ochronę powrotu zawór 4d, niestety ciężko teraz mam dać wyższą temperaturę na co, pompa chodzi na 2 biegu.
|
|||
|
|
||||
|
toriman
|
Cześć, Mając pompę kotłową po prostu ustaw pompę mieszającą w ustawieniach ochrony powrotu. Zadaniem pompy kotłowej jest właśnie ochrona powrotu i tu nie ma potrzeby już używać zaworu 4D do tego celu. Ja nie mam pompy kotłowej, więc mam ochronę ustawioną na obwodzie CWU. Musiałbyś mieć bardzo wysoką temperaturę na kotle żeby ochrona przez 4D działała w miarę poprawnie. Masz obecnie prawidłowe parametry poza tym, że zawór 4D nie daje więcej na instalację. Weź zapisz sobie konfigurację bieżącą sterownika i zmień te ustawienia: W ustawieniach zaawansowanych - funkcja pompy dodatkowej - pompa mieszająca, ochrona powrotu - pompa mieszająca i popatrz jak Ci to działa. Jeżeli nie będzie pasowało - wracasz do poprzednich ustawień. Możesz eksperymentować z ustawieniami - nic wielkiego się nie stanie zwłaszcza, że nie chodzi tu o parametry spalania. Czas otwarcia zaworu 4D to na pewno u Ciebie 147 sekund? Moim zdaniem masz za duży współczynnik wzmocnienia dla 4D. Daj 0,8 i popatrz na wykresy - zawór 4D zdecydowanie za mocno "szarpie". Czas reakcji spokojnie możesz ustawić na 45 do 60 sekund. Jeżeli zdecydujesz się zmienić nastawy - obserwuj efekty. każdy kocioł+opał to inna historia ![]() Aby wrócić do pierwotnych ustawień, gdy coś nie pasuje - po prostu wgraj uprzednio zapisaną konfigurację. Pozdr. tOri |
|||
|
|
||||
|
gwarek
|
Mam odmienne zdanie. W moim kotle mam pompę kotłową oraz 4D ustawione jako ochrona powrotu kotła. Jeżeli jest wybrana tylko pompa kotłowa to przy zbyt agresywnym ustawieniu max. otwarcia 4D i tak powrót ma niską temperaturę. Ochrona kotła jest przy zbyt niskiej temp. powrotu a gdzie jest ustawiony ten parametr w pompie kotłowej ???? Więc oba te ustawienia współdziłają i można spokojnie ustawić trochę niższą temp. kotła i dalej będzie OK. Jak odbiór ciepła zbytnio zaszaleje to 4D lekko otworzy mały obieg kotła i nie pozwoli na obniżenie temp. powrotu. Pozdrawiam. Nic |
|||