| Forum Pello v3.5 / v4.0 stabilizacja Evopell 15 kW dla nieocieplonego poniemieckiego budynku z wymienionymi oknami Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
kopeks
|
Witam, Staram się ustabilizować piec tak aby pracował na jak najmniejszych obrotach przy zachowaniu komfortu cieplnego w domu. Powierzchnia ogrzewana około 120 mkw, 2 kondygnacje, mój główny problem to mała bezwładność cieplna budynku, co powoduje częste spadki temperatury powrotu a co za tym idzie piec wskakuje na wyższe obroty aby to dogrzać i tak w kółko. Mam nową kotłownie wyposażoną w zawór 4D i pompe dodatkowa - mieszającą, zasobnik CWU 124l, nie posiadam zadnego buforu niestety i podejrzewam ze tu moze tkwic problem, ale np. najmniejsze grzejniki ktore posiadam sa otwarte na full (grzejniki wyposażone w termostaty). Wiem że ustawienia pieca beda zalezaly w duzym stopniu od temperatury zewnetrznej, poki co nie mam czujnika ale ogarniam to wszystko zdalnie. Uzywam pelet Feniks Gold/Premium 18,21 MJ/kg. Proszę o kontakt osoby o podobnym, profilu (budynek i piec) bądź osoby z doświadczeniem które podpowiedzą na jakie parametry powinienem zwrócić szczególną uwagę / sterownik udostępniony https://esterownik.pl/device/34656
|
|||