Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Problem z sterowaniem zaworem 4D Pello Center Defro Evopell 8kW Subskrybuj
2025-12-26 12:24
  charleskarol Posty: 13 Ostrzeżenie: 0
Cześć. 
Może ktoś z Was wie jak ustawić parametry by zawór 4D nie zchowywał się tak jak na załączonym obrazku? Niestety w instrukcjach nie znalazłem na to odpowiedzi, a 2 tygodnie prób ustawienia odbierają mi nadzieję, że da się pokonać algorytm tego sterownika. 
Zawór 4D służy w mojej instalacji jako ochrona powrotu oraz mieszacz z instalacją grzewczą (grzejniki).

Problem - sterownik dziwnie steruje siłownikeim zaworu 4D, gdy kocioł się rozpali i nagrzeje powrót  - otwiera dość szybko zawór 4D do maksymalnego otwarcia zadanego w ustawieniach powodując, że na powrót kotła wraca nieogrzana woda z grzejników - w rezultacie sterownik zaraz zamyka zawór 4D by chronić powrót. Niestety dochodzi do sporej huśtawki, kocioł grzeje powrót, a nie instalację grzewczą.

Znalazłem na to obejście, ale jest dość uciążliwe - muszę ręcznie zmieniać parametr maksymalnego otwracia zaworu 4D. Przykładowo gdy kocioł się rozpala zadaję mu np. max 28% otwracia by nie mógł od razu wypuścć całego zasilania w grzejniki, a gdy już trochę ogrzeje grzejniki zadaję mu np. 35-42% max otwarcia. 
Co tu więcej psiać - wystarczy sporjzeć na wykres (perwszy plik), legenda jest na górze obrazka:

Może ktoś ma pomysł co tu ustawić bym nie musiał ręcznie pilnowac otwracia 4D, a robił to sterownik, w końcu po to on jest?
Dostęp do kotła jest udostepniony - https://esterownik.pl/device/35347 (wolno się ładuje, w piwnicy mam słaby zasięg dlatego aktualne ustawienia są niżej w linku).

Ustawienia: 
A i musiałem zwiększyć temp. zadaną kotła z 70 na 78°, bo zbyt szybko zaczynał modulowac moc powodując jeszcze większa hustawkę. A tak mimo ustawionych 78° trzyma się zazwyczaj w okolicach 66°, max 72°. 

Ustawienia: 

Jeszcze jedno pytanie - jest taka opcja "zatrzymanie pomp po wygaszeniu". Po pierwsze - pompy pracują po wygszaniu, a zawór 4D jest zamykany, więc sensu to za bardzo nie ma. Po drugie czy da się ją jakoś zaprogramowac by właczała się  np. tylko wieczorem? Po zakończneu palenia woda zostaje w kotle, a mogłaby jeszcze chwilę oddać ciepło na dom. Przez noc grzeje tylko piwnicę, a rano kocioł i tak jest wystudzony

Pozdrawiam

dodane 2025-12-26 11:23
dodane 2025-12-26 11:24
2025-12-26 13:15
  3218 Posty: 48 Ostrzeżenie: 0
Przede wszystkim obniżył bym temperaturę na mieszaczu ja obecnie mam 40stopni co wystarcza i zwiększył bym czas reakcji zaworu na 45 sekund 
2025-12-26 13:34
40 stopni to chyba na podłogówkę. Tutaj mam same grzejniki, a niestety ich nominalna moc jest przy zasilaniu 60°. Miałem przez 2 tyg zadane 50° i było średnio. Zwiększyłem na 65 i zaczęło to jakoś grzać, a przy aktualnych mrozach innej opcji nie ma. 
dodane 2025-12-26 12:29A i dopiero od 2 dni w ogóle udąło się przekroczyć 50 stopni za zaworem4D, bo serwisant Defro ustawił kalibrację podajnika 6min na 1200g, a okazało się, że podajnik podaje w kalibracji przez 6 min tylko 800g. Wiec kocioł zamiast 8kw pewnie grzał na jakiś 5-6kw. Może na czystym podajniku więcej leciało albo serwisant się pomylł. 
dodane 2025-12-26 12:34
3218 napisał » 2025-12-26 13:15
zwiększył bym czas reakcji zaworu na 45 sekund 

czas rekacji nie działa w obie strony - tzn jak spadnie temp na powrocie to też będzie zwlekał 45 sek. by zakręcić zawór? Bo tu by się przydało ustawić różne czasy rekacji zalęznie od sytuacji. Ewentualnie jakies ustawienie max otwarcia zaworu dla danej temperatury, ale takiej opcji nigdzie nie widzę. 
Ciekawe czy ten sterownik ma jakieś menu seriwoswe gdzie byłoby więcej ustawień
2025-12-26 13:44
  3218 Posty: 48 Ostrzeżenie: 0
Masz możliwość ustawienia ochronę przez cwu? żeby chronić przez 4d dobrze mieć pompę kotłową bo sam zawór tak będzie działał otwierał i przymykał 
2025-12-26 14:22
tak, mam pompę kotłową (na poworcie).
Tak to u mnie wygląda:
2025-12-28 14:27
  MichalK1 Posty: 20 Ostrzeżenie: 0

Co ty w ogóle ogrzewasz tym piecem? 8kw i "konieczność" puszczenia 65 na grzejniki? 

Chodzi ci ten piec przez większość doby na max mocy...gdzie tu sens? Ustaw sobie temperaturę za zaworem która zapewni komfort w domu, zatrzymanie pomp po dogrzaniu pomieszczenia na nie, zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia na nie i niech sobie chodzi 24/7
2025-12-28 16:43

MichalK1 napisał » 2025-12-28 14:27

Chodzi ci ten piec przez większość doby na max mocy...gdzie tu sens?

Chodzi ci ten piec przez większość doby na max mocy...gdzie tu sens?

No własnie o to chodzi - kocioł nie jest przewymiarowany przez co nie musi się rozpalac po 15 razy dziennie. Inni kupują kocioł np. 15kw gdy potrzebują 8kw i własnie włacza im się po kilakanaście razy albo moduluje moc na minimalną, przez oc traci efektywność. Tu mam niżsża moc kotła by mniej rozpaleń robił  i pracował głównie na mocy maksymalnej aby zapewnić efektywność. 

Ustaw sobie temperaturę za zaworem która zapewni komfort w domu,

no to własnie jest. Pryz 55 za zaworem pracując cały czas na max nie dobijał zadanych 22 stopni na regulatorze pokojowym. Chałupa niby ocieplona, ale jednak stare budownictwo i zapotrzebowanie na energię widać, że jest spore. Do niższej temp trzeba by zapewne zwiększac powierzchnię grzejników. 

zatrzymanie pomp po dogrzaniu pomieszczenia na nie

No to miałem ustawione, ale po przejściu w wygaszanie sterownik zakręca zawór 4D, więc w kotle zostaje sobie 60 stopni, których nie da się wypompować na grzejniki. Tu by się przydało aby esterownik w aktualizacji zrobił programator tej funkcji - w dzień niech nie wypompwuje wody z kotła bo kocioł będzie zimny i dłuzej będzie się nagrzewał do zadanej przy kolejnych rozpalanieach, ale na noc niech wypompuje wodę, bo do rana i tak się wystudzi.

, zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia na nie i niech sobie chodzi 24/7

Po co ma przepalać pellet w nocy? Jak o 22:00 regulator pokojowy robi przejscie z 22° na 19° na noc, to po co kocioł ma w tym czasie pracować? Rano i tak w domu jest powyżej zadanej temperatry nocnej (19)°. 
2kW to nadal jakieś 0.4kg pelletu czyli przez noc z 3kg pelletu by grzac kotłownię.
2025-12-28 17:42

No własnie o to chodzi - kocioł nie jest przewymiarowany przez co nie musi się rozpalac po 15 razy dziennie. Inni kupują kocioł np. 15kw gdy potrzebują 8kw i własnie włacza im się po kilakanaście razy albo moduluje moc na minimalną, przez oc traci efektywność. Tu mam niżsża moc kotła by mniej rozpaleń robił  i pracował głównie na mocy maksymalnej aby zapewnić efektywność. 

Czy w twoim mniemaniu masz odpowiednio dobrany kocioł kiedy przy temperaturach w okolicy zera musi nap... pełną mocą nieprzerwanie przez ładnych kilka godzin żeby ci ogrzać dom? Co będzie kiedy trafi się kilka dni pod rząd po -15 stopni?

no to własnie jest. Pryz 55 za zaworem pracując cały czas na max nie dobijał zadanych 22 stopni na regulatorze pokojowym. Chałupa niby ocieplona, ale jednak stare budownictwo i zapotrzebowanie na energię widać, że jest spore. Do niższej temp trzeba by zapewne zwiększac powierzchnię grzejników. 

Powtórzę się - do czego ty zamontowałeś to 8kw? Jaki metraż? Jakie ocieplenie? Bo nawet przy mojej 70 letniej chałupie z powierzchnią zabudowy ok. 136 m2, gdzie strop jest praktycznie nieocieplony ósemka pyrka sobie właśnie na 4-5kw, zresztą sterownik masz udostępniony to sobie możesz podejrzeć.

No to miałem ustawione, ale po przejściu w wygaszanie sterownik zakręca zawór 4D, więc w kotle zostaje sobie 60 stopni, których nie da się wypompować na grzejniki. Tu by się przydało aby esterownik w aktualizacji zrobił programator tej funkcji  - w dzień niech nie wypompwuje wody z kotła bo kocioł będzie zimny i dłuzej będzie się nagrzewał do zadanej przy kolejnych rozpalanieach, ale na noc niech wypompuje wodę, bo do rana i tak się wystudzi.

Tu by się przydało żebyś miał dedykowany sterownik a nie jakiegoś salusa albo inne badziewie - bo przy dedykowanym sterowniku wszystko dobrze działa...pomijając oczywiście jakieś podziały "na dzień/na noc" bo to już trochę absurd.

Po co ma przepalać pellet w nocy? Jak o 22:00 regulator pokojowy robi przejscie z 22° na 19° na noc, to po co kocioł ma w tym czasie pracować? Rano i tak w domu jest powyżej zadanej temperatry nocnej (19)°. 
2kW to nadal jakieś 0.4kg pelletu czyli przez noc z 3kg pelletu by grzac kotłownię. 

A po co ma przepalać pellet bez sensu w dzień pracując ciągle na maksymalnej mocy skoro mógłby ją modulować? 
BTW czy ja dobrze rozumiem z twoich wykresów (bo temperatur oczywiście naniesionych nie ma z wiadomych przyczyn), że żeby dźwignąć temperaturę z tych 19+ jakie masz po nocy do zadanej 22 piec potrzebował pracować np. dzisiaj od 6 do 14 a wczoraj 6-16?
2025-12-28 18:12
MichalK1 napisał » 2025-12-28 17:42

Powtórzę się - do czego ty zamontowałeś to 8kw? Jaki metraż? Jakie ocieplenie? Bo nawet przy mojej 70 letniej chałupie z powierzchnią zabudowy ok. 136 m2, gdzie strop jest praktycznie nieocieplony ósemka pyrka sobie właśnie na 4-5kw, zresztą sterownik masz udostępniony to sobie możesz podejrzeć.

dom lata 80, 15cm styropianu, 20cm wełny na stropie. 70m2 powierzchni grzewczej + piwnica przez którą biegna rury CO by utrzymać temeraturę dodatnią.

A po co ma przepalać pellet bez sensu w dzień pracując ciągle na maksymalnej mocy skoro mógłby ją modulować? 

Ale nie rozumiem co ma dać mu praca w nocy. Że przez noc będzie utryzmywac 20 stopni? To trochę za ciepło na noc, własciwie w nocy powinno być 18, a i tak mu dałem 19. 

Tu by się przydało żebyś miał dedykowany sterownik a nie jakiegoś salusa albo inne badziewie - bo przy dedykowanym sterowniku wszystko dobrze działa...pomijając oczywiście jakieś podziały "na dzień/na noc" bo to już trochę absurd.

Domyślam się, ze chodzi o regulator pokojowy?
Niestety nie mam dedykowanego BT4/5, ale to raczej ma znaczneie w kontekście wygody, dostępu zdalnego i gromadzenia danych. No chyba, że sterownik pello center potrafi modulowac moc względem odczytu temperatury. 

Ale tu odbiegamy za ardzo od tematu.  J mam problem z tym, że Pello Center nie potrafi ogarnąć ochrony powrotu za pomocą 4D, robi huśtawkę. Muszę ręcznie go kontrolować. 
dodane 2025-12-28 17:10

dom lata 80, 15cm styropianu, 20cm wełny na stropie. 70m2 powierzchni grzewczej + piwnica przez którą biegna rury CO by utrzymać temeraturę dodatnią.

Ale nie rozumiem co ma dać mu praca w nocy. Że przez noc będzie utryzmywac 20 stopni? To trochę za ciepło na noc, własciwie w nocy powinno być 18, a i tak mu dałem 19. 

Niestety nie mam dedykowanego BT4/5, ale to raczej ma znaczneie w kontekście wygody, dostępu zdalnego i gromadzenia danych. No chyba, że sterownik pello center potrafi modulowac moc względem odczytu temperatury. 

Ale tu odbiegamy za ardzo od tematu.  J mam problem z tym, że Pello Center nie potrafi ogarnąć ochrony powrotu za pomocą 4D, robi huśtawkę. Muszę ręcznie go kontrolować. 
dodane 2025-12-28 17:12

Ale tu odbiegamy za ardzo od tematu.  Ja mam problem z tym, że Pello Center nie potrafi ogarnąć ochrony powrotu za pomocą 4D, robi huśtawkę. Muszę ręcznie go kontrolować.
2025-12-28 18:20

Ale tu odbiegamy za ardzo od tematu.  Ja mam problem z tym, że Pello Center nie potrafi ogarnąć ochrony powrotu za pomocą 4D, robi huśtawkę. Muszę ręcznie go kontrolować.

Problemem nie jest pello center tylko twoja instalacja zrobiona po najmniejszej linii oporu. To co możesz zrobić od ręki i ma szansę trochę pomóc to zmniejszenie wydajności pompy kotłowej i co na minimum
dodane 2025-12-28 17:20

Stała praca ma mu dać stabilizację a właśnie tego mu brakuje. Ustalić stałą temperaturę za zaworem i niech sobie spokojnie działa. 
2025-12-28 18:21
MichalK1 napisał » 2025-12-28 18:18

Problemem nie jest pello center tylko twoja instalacja zrobiona po najmniejszej linii oporu. To co możesz zrobić od ręki i ma szansę trochę pomóc to zmniejszenie wydajności pompy kotłowej i co na minimum

W takim razie po co sterownik ma funkcję ochrony powrotu, skoro nie ptorafi nad nią zapanować. Ale nawet wyłaczając ochronę powrotu to i tak pello dziwnie steruje - nie otworzy dorbrze 4D na grzejniki, a już moduluje moc w momencie gdy jej trzeba najwięcej. 

Instalacja - fakt, nie jest wybitna, ale standardowa powszechnie stosowana. Pompy sa na minimum, tylko może same w sobie są za mocne na ten dom. 
2025-12-28 18:44

Pompy sa na minimum, tylko może same w sobie są za mocne na ten dom. 

Może warto pomyśleć nad zmniejszeniem przepływów w instalacji w inny sposób. Przymknąć zawory na obiegach o ile jakieś są zamontowane albo zmniejszyć przepływ na grzejnikach na dolnych przyłączach. 

W takim razie po co sterownik ma funkcję ochrony powrotu, skoro nie ptorafi nad nią zapanować. 

Sterownik nad nią świetnie panuje w normalnych warunkach. Normalnych czyli takich, gdzie temperatura zadana za zaworem nie jest bliska temperaturze zadanej kotła. 

BTW przy układzie który masz powinieneś mieć pompę dodatkową ustawioną jako mieszającą a nie kotłową. 

2025-12-28 18:58

MichalK1 napisał » 2025-12-28 18:44

Może warto pomyśleć nad zmniejszeniem przepływów w instalacji w inny sposób. Przymknąć zawory na obiegach o ile jakieś są zamontowane albo zmniejszyć przepływ na grzejnikach na dolnych przyłączach. 

Spróbuję.
MichalK1 napisał » 2025-12-28 18:44

BTW przy układzie który masz powinieneś mieć pompę dodatkową ustawioną jako mieszającą a nie kotłową. 

Poważnie? Ta pompa jest bezposrednio przed powrotem kotła, a za wyjściem z 4d. 

2025-12-28 18:59

"Poważnie? Ta pompa jest bezposrednio przed powrotem kotła, a za wyjściem z 4d."

Chronisz powrót 4d = pompa mieszająca.
2025-12-28 18:59

A1 wg tego schematu: https://esterownik.pl/gfx/upload/55004707.jpg
2025-12-28 19:16
Powinieneś mieć ustawione pompa mieszająca. 
2025-12-28 23:00

przestawienie na pompę mieszającą powoduje również otwieranie zaworu 4D do oporu mimo ustawionego ograniczenia do 43%. Od zielonej kreski zadana za zaworem: 58° i 77°, a jak widac nadal sterownik zdąży zbić moc kotła zanim zacznie wpuszczac zasilanie na grzejniki. Zmiana czasu rekacji pewnie też nie pomoże, bo już wczęsniej próbowałem różnych ustaweń z tym parametrem i nadal było za późno. 

dodane 2025-12-28 22:00Znowu na tym forum nie działa wstawianie obrazkow po modyfikacji posta: wykres
2025-12-29 00:57
  leON22 Posty: 6487 Ostrzeżenie: 3
Stary, skoro w swojej instalacji masz pompę kotłową/mieszającą zamontowaną na powrocie za zaworem 4D, to ochronę powrotu ustaw właśnie przez tą pompę i problem z głowy 😉 Ustawienie ochrony przez zawór 4D skutkuje właśnie taką niestabilną pracą instalacji , bo zawór 4D ma gdzieś zadaną temp.na grzejniki, pilnuje zadanej temp.powrotu, bo to dla niego priorytet , tyle w temacie 😉

dodane 2025-12-28 23:57PS. Max rozmiar fotki żeby można ją było wrzucić do tematu na forum ES to 2MB .
2025-12-29 01:09
leON22 napisał » 2025-12-29 00:57
Stary, skoro w swojej instalacji masz pompę kotłową/mieszającą zamontowaną na powrocie za zaworem 4D, to ochronę powrotu ustaw właśnie przez tą pompę i problem z głowy 😉 Ustawienie ochrony przez zawór 4D skutkuje właśnie taką niestabilną pracą instalacji , bo zawór 4D ma gdzieś zadaną temp.na grzejniki, pilnuje zadanej temp.powrotu, bo to dla niego priorytet , tyle w temacie 😉

Tylko czy ustawienie ochrony powrotu na pompę nie jest przewidziane do instacji która ma bypass zasilania do powrotu? U mnie z zasilania idzie na 4D, a potem na powrót. Innej opcji nie ma. Ta pompa chyba powinna pracować cały czas i tak właściwie jest w trybie ochrony powrotu przez 4d i ustawieniu jako pompa kotłowa. 
2025-12-29 01:14
  leON22 Posty: 6487 Ostrzeżenie: 3
Najpierw zmień , sprawdź później zadawaj pytania , bo już za dużo ich w tym temacie .
Użytkownicy online: Justyna1992, petrzycha, pswaczyna