| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Jak ograniczenczyć stopień otwarcia 4D? Spadek mocy na kotle Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
charleskarol
|
Dzień dobry,
Mam kilka pytań co do ustawień zaworu 4D w Defro Evopell 8kW z pello center 3.5. Instalacja to wyłącznie grzejniki + cwu oparta o nieszczęsny zawór 4D, który teoretycznie służy jako zabepziecznie powrotu. Pompki są na obiegu kotłowym, CO i CWU. Zamontowany jest regulator pokojowy załącz/wyłącz. Niewielki stary dom, ale świeżo po dociepleniu. Kocioł podgląd: https://esterownik.pl/device/35347 (w wykresach stworzyłem przjerzystszy o nazwie "MOJE") Niestety mam problem z wysterowaniem zaworu 4D i spadającą mocą grzania - zwłaszcza gdy rozpalanie startuje z zimnego kotła. Otóż gdy powrót po rozpaleniu już się wygrzeje następuje otwracie zaworu 4D na obwód grzejników. I tu powstają dwa problemy: 1. Zawór 4D chyba za dużo się otwiera na raz przez co wpuszcza za dużo ciepłej wody do grzejników, a w efekcie po chwili temperatura powrotu spada do prawie 40 stopni.... Oczywiście sterownik po ogarnięciu faktu zamyka 4D, dogrzewa powrót, zwięsza moc i tak to się zapętla. Paliwo się spala, a domu za bardzo nie grzeje. Wydaje mi się, ze zawór powinnien wolniej się uchylac by nie wpuszczać od razu tak dużej ilości na grzejniki aby za syzbko nie wystudzić powrotu do kotła. W ustawieniach nie widzę gdzie by to można ustawić. 2. Kocioł zaczyna schodzić szybko z mocą w momencie otwarcia 4D na grzejniki. I nagle z 65-70 stopni na kotle robi się 50...Przecież po wpuszczeniu ciepła na grzjeniki następuje gwałtowny odbiór mocy, więc powinien jeszcze chwilę pracować na maksymalnej mocy. Rozumie, że "boi się" przekroczenia zadanej, ale chyba jakoś lepiej powinna współpracowac modulacja mocy z otwieraniem 4D. Jako że jestem świezym użytkownikiem to jeszcze kilka pytań: 1. Jak ustawić by CWU dogrzewała się do zadanej temp przy okazji rozpalenia kotła? Chodzi mi o to by zmniejszyć liczbę rozpaleń kotła, kiedy rozpala się tylko by podgrzać CWU. 2. Czy w "Tryb CWU Załączone" działa programator by w nocy nie grzał CWU? Czy trzeba zmienić tryb na "Programator"? Czy na platofrmie esterownik.pl zostanie dodana opcja przybliżania wykresów i ewentualnie eksport danych do np. csv? Z góry dziękuję za pomoc |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Tak na otwarcie tematu bardzo ogólnie wydaje mi się, że masz dwa sprzeczne parametry ustawione a mianowicie funkcja pompy dodatkowej na kotłową a jednocześnie ochrona powrotu przez zawór 4D. W sumie można ale po co i być może coś tu się kłóci. Fizycznie jednak nie wiemy co jest prawdziwe. Jak jest jakakolwiek pompa kotłowa do ochrony powrotu to niepotrzebnie jest włączona opcja ochrony przez zawór 4D i na odwrót. Aby dopowiedzieć na pytanie z tematu jak ograniczyć otwarcie zaworu 4D trzeba by ustalić czy masz tę pompę kotłową i do czego jest wykorzystana. Widać, że już masz ograniczony kąt otwarcia zaworu do 90% więc chyba coś wiesz w temacie. Może zrezygnuj z ochrony powrotu przez 4D i włącz ochronę przez pompę mieszającą a jeśli masz pompę dodatkową ustawioną jako kotłową to poleci cały czas bez reakcji na zawór 4D. Aczkolwiek pompa kotłowa to i tak uruchamia tę pompę na stałe czyli pracuje nonstop. Masz tę pompę dodatkową? Głupawka zoworu 4D występuje również kiedy włącza się pompa CWU. Jeśli CWU pracuje intensywnie to warto ograniczyć kąt otwarcia zawory 4D ale to trzeba przetestować ile żeby sobie nie ograniczyć dostawy ciepła na grzejniki. Jeszcze można skorzystać z histerezy 2 do szybkiego dogrzania CWU. Ale to też sobie musisz potestować albo poczytać o tym a tylko okres zimowy się do tego nadaje. Latem zapomnisz o problemach które niestety nie znikną Co do CWU to jeśli chcesz korzystać z różnych godzin grzania CWU to oczywiście ustaw PROGRAMATOR zamiast ZAŁĄCZONE i zaprogramuj sobie programator czasowy i zakres temperatury obniżonej oraz histerezę 1. Poczytaj na forum w tym temacie. Trudno ocenić czy masz to dobrze tam ustawione bo nie wiadomo jaki masz zbiornik CWU. Co do palnika pelletowego to pewnie ktoś inny zaopiniuje. Przybliżanie wykresów? Po co z ciekawości? |
|||
|
|
||||
|
charleskarol
|
Dzięki.
Co do pompy - jak dobrze pamiętam to ie pracuje cały czas, chyba jest załączana ze sterownika, a zasilanie z kotła idzie do zaworu 4D, a z niego jest pompka na powrót do kotła. Raczej tak jak na tym schemacie: https://obrazki.elektroda.pl/8316050200_1637602101.png, nie jest to moja kotłownia, więc teraz nie sprawdzę jak wygląda to dokładnie. "Jak jest jakakolwiek pompa kotłowa do ochrony powrotu to niepotrzebnie jest włączona opcja ochrony przez zawór 4D i na odwrót." <- a to nie musi zawór 4D chronić powrotu, a pompka po prostu robi za obieg? dodane 2025-12-13 20:50Przybliżanie wykresów? Po co z ciekawości? Aktualnie sa słabo czytelne. Za dużo na małym obszarze |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Nie podawaj przykładowych schematów tylko swój. Prześlij zdjęcia. Kumam co chcesz przekazać i jeśli masz pompę dodatkową na powrocie z zaworu 4D to wyłącz ochronę powrotu przez zawór 4D. Dla czystości opisu. Dodatkowe pytanie gdzie masz zamontowany czujnik temperatury powrotu. Pompa kotłowa nie robi za obieg bo obieg to raczej nazewnictwo przypisane do obiegu CO. Pompa kotłowa może robić co najwyżej za tzw. krótki obieg.
dodane 2025-12-13 21:03A na marginesie to oznaczenie lub opis pomp na schemacie którym się posiłkujesz jest niepoprawne. Sam schemat może być OK, Osobiście preferuję pompę kotłową na krótkim obiegu bypass a nie na powrocie 4D ale to moje zdanie. |
|||
|
|
||||
|
charleskarol
|
Tak, chodizło mi o krótki obieg.
Jak się wyłączy ochronę przez powrót 4D to co będzie chronić? Bo ATV w tej instalacji nie ma. Tu raczej 4D musi o to zadbać. |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Kolego jeśli schemat który pokazałeś przykładowo odpowiada Twojej instalacji to zawór ATV nic do tego nie ma no chyba, że zaraz napiszesz że jednak go masz . Jeśli aż tak bardzo nie znasz swojej instalacji to pomiń porady na tym forum i skonsultuj się ze swoim instalatorem chyba że tylko ktoś podłączył ci kocioł a wtedy współczuję i zakładam, że znajdziesz tu pomoc o ile kumasz co zostanie ci zaproponowane. Na razie w ciemno. Oświetl nas zdjęciami swojej instalacji. To proste. Twój wykres nie wskazuje obaw o których piszesz ale to nie my siedzimy w Twoim domu ![]() Masz dodatkową pompę ??? |
|||
. Jeśli aż tak bardzo nie znasz swojej instalacji to pomiń porady na tym forum i skonsultuj się ze swoim instalatorem chyba że tylko ktoś podłączył ci kocioł a wtedy współczuję i zakładam, że znajdziesz tu pomoc o ile kumasz co zostanie ci zaproponowane. Na razie w ciemno. Oświetl nas zdjęciami swojej instalacji. To proste. Twój wykres nie wskazuje obaw o których piszesz ale to nie my siedzimy w Twoim domu