| Forum eCoal.pl Temperatura spada o 14stopni poniżej zadanej. Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
PietrasV90
|
Hej. Posiadam kocioł Ogniwo Eko plus 25kw z 2014roku.
Mój problem polega na tym, że temperatura na kotle potrafi spaść o 14-15stopni poniżej zadanej. Przez co kocioł będzie ja dobijać przez jakieś 2godziny żeby stanąć na jakieś 15minut, i schemat się powtarza. Mam załozony zawór trojdrogowy z siłownikiem. Dom 160m² nie ocieplony. Sterownik dodany do platformy. "Piotrek dom Malukie".Można podejrzeć. Czy da się coś z tym zrobić? Czy po prostu tak ma być? Paliwo sobianek tygrys. Piec w tym roku zamontowany. dodane 2025-11-20 07:51
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Witam, jak na taką powierzchnię i nie ocieplony dom, wg mnie problem tkwi w złych ustawieniach parametrów spalania . Ustaw czas podawania 7s , przerwa 30s i dmuchawa 38% . Podnieś również temp.zadaną kotła na 65st .
Nie widzę jak masz ustawiony zawór 3D , jaka temp." leci" w obieg CO1 ? Jak sterujesz tym siłownikiem na zaworze 3D , bo ten sterownik nie ma takiej opcji ? Brak ochrony powrotu również nie pomaga w ustabilizowaniu temp. w instalacji
|
|||
|
|
||||
|
PietrasV90
|
leON22 napisał » 2025-11-20 15:41 Witam, jak na taką powierzchnię i nie ocieplony dom, wg mnie problem tkwi w złych ustawieniach parametrów spalania . Ustaw czas podawania 7s , przerwa 30s i dmuchawa 38% . Podnieś również temp.zadaną kotła na 65st . Nie widzę jak masz ustawiony zawór 3D , jaka temp." leci" w obieg CO1 ? Jak sterujesz tym siłownikiem na zaworze 3D , bo ten sterownik nie ma takiej opcji ? Brak ochrony powrotu również nie pomaga w ustabilizowaniu temp. w instalacji Dzięki za odpowiedź. Ustawiłem tak jak napisałeś. Do tego sterownika jest wpięta również pompa Co. Ustawiam na sterowniku jaka temperatura ma iść na grzejniki. Aktualnie ma zadane 47stopni i on sobie sam steruje. Jak za mało, to otwiera i analogicznie w drugie stronę. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Opisz dokładnie swoją instalacje , nie ustawiłeś tak jak napisałem dmuchawę masz na 35 ja napisałem 38st , zadana kotła 65st a Ty dałeś 65st na instalację
47st to masz zadaną temp.CWU , nie CO , to że masz pompę CO nie musisz pisać bo widać na zdjęciu , nie widać pompy CWU , na jakich biegach działają pompy ? Na jakiej zasadzie działa ten zawór 3D sterowany tym siłownikiem , na sterowniku nie widzę temp.zadanej za tym zaworem . Pytam bo mam nowszy sterownik , a tam wszytko widać jak na dłoni ![]() dodane 2025-11-20 16:59Najlepiej wrzuć fotki jak się to pali , jak wygląda popiół ? Tak na marginesie to polecam lekturę instrukcji obsługi Twojego sterownika
|
|||

47st to masz zadaną temp.CWU , nie CO ,