Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  eCoal.pl v3.5 / v4.0  Ustawienia nowego kotła OGNIWO - EkoPlusM 26kw - dom 220mkw Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
2025-11-05 12:17
  rj1972 Posty: 1277 Ostrzeżenie: 0
Przy zaworze 4D  masz ładne podmieszanie rozdział temperatury 2 obwodów kotła i grzejników szczególnie na jednym obwodzie. Stosuj wysoką temp kotła i jednocześnie spalin a odwdzięczy ci się czystością zarówno kocioł jak i komin a na dom puść sobie krzywą grzania na poziomie 32-34 st dla + 10st. albo ręcznie wysteruje 32 st w dzień I żona nic nie będzie skręcać a będzie ciepło. Po południu i na noc programator regulatora pokojowego wykorzystać. Obwód kotła poleci swoim życiem a obwód grzejnikowy swoim życiem tym bardziej że nie ma CWU.

dodane 2025-11-05 11:17A do regulatora pokojowego to warto zainwestować w czujni bezprzewodowy. Nie trzeba latać z kablami żeby ustalić właściwą lokalizację pomiaru dla jednego obwodu CO1.
2025-11-05 12:20
  xumme92 Posty: 9 Ostrzeżenie: 0
No właśnie ja kable pociągnąłem bo akurat miałem starą dziurę na kabel antenowy w ścianie i stropie, więc sobie wykorzystałem.. ale chyba faktycznie dokupie czujnik bezprzewodowy

Bawić się w regulacje temp obniżonej w danych godzinach dnia? Czy ustawić stałą temperature i  opierać się tylko na krzywej grzania?

+ 32-34st to nie jest za mało na grzejniki? Ile w takim wypadku ustawić dla -10 na dworze?

Jak moge podbić temperature spalin? Lekko podkręcic nadmuch? Czy to pójdzie wraz ze zwiekszeniem temp kotła?
2025-11-05 13:40
  rj1972 Posty: 1277 Ostrzeżenie: 0
Krzywą grzania to eksperyment indywidualny dla każdego każdego. Ja dla -10 mam 42st.. Ale jak się okaże że komuś zimno w domu to te temperatury się podnosi i koryguje. Na pewno to nie jest jakiś myślący automat. Jest to jednak wygodne. 
Możesz się pobawić programem i po jakimś czasie poznasz swoje preferencje a aplikacja pozwala zdalnie reagować na potrzeby mieszkańców. 
Spaliny podbijesz dmuchawą oczywiście ale równoległe z podawaniem i postojem. Fajny jest regulator spali. Warto popróbować. 
A z czego masz komin i jak wysoki?
2025-11-05 14:13
  macko72 Posty: 63 Ostrzeżenie: 0
Witam każdy z nas kiedyś zaczynał Proponuję przy każdej zmianie W sterowniku dłuższy czas na obserwację bo tak to się pogubisz Pozdrawiam
2025-11-05 14:43
  leON22 Posty: 6434 Ostrzeżenie: 3
Tak myślałem, że masz termostaty na grzejnikach i to one powodują takie szumy ( mniejszy przepływ ) mam podobnie , na zwykłych zaworach nie było tego problemu ale da się to ustawić . Co do ustawienia krzywej to bardzo ważną rolę odgrywają w niej czujniki , muszą być odpowiednio skalibrowane i umiejscowione , szczególnie czujnik temp.zew. ( najlepiej od strony północnej tak aby nie był narażony na działanie promieni słonecznych ) podobnie rzecz ma się z czujnikiem temperatury wewnętrznej odpowiednia wysokość montażu , z dala od źródła ciepła . Osobiście polecam zestaw bezprzewodowy zarówno czujnik zewnętrzny jak i wew. nie trzeba ich kalibrować , oczywiście do ich działania musisz dokupić moduł radiowy , wszystko znajdziesz w sklepie eSterownik , polecam 😉
2025-11-05 14:47
Wlasnie w sklepie znalazłem tylko czujnik temperatury zew. A który jest bezprzewodowy wewnętrzny? :p

Komin jest ceramiczny, bez wkładu..  12m 
2025-11-05 14:52
https://sklep.esterownik.pl/produkt/114 albo tańszy https://sklep.esterownik.pl/produkt/120
Do tego musisz dokupić moduł radiowy - https://sklep.esterownik.pl/produkt/63 , chyba że już Twój sterownik jest w niego zaopatrzony 🤔
2025-11-05 15:23
Dziękuje Leon

macko72 napisał » 2025-11-05 14:13
Witam każdy z nas kiedyś zaczynał Proponuję przy każdej zmianie W sterowniku dłuższy czas na obserwację bo tak to się pogubisz Pozdrawiam

To fakt... jestem w gorącej wodzie kąpany i za szybko nanosze poprawki przez co ten wykres wyglada troche jak szalony haha.
Nie wiem do konca, jak podbic sobie temperature spalin - jak zaczynam mieszac z zadaną temperaturą za 4D (przy włączonej pompie w funkcji kotłowej) to temp. wody. na powrocie mam praktycznie taka samą jak pieca.. nie moge tego zbic
2025-11-05 15:37
Po co zbijać , tak ma być w tej opcji , chyba że ustawisz funkcję mieszającą i temp.powrotu min 55st  ( wg instrukcji DTR Ogniwo ) wtedy pompa będzie się wyłączała jak osiągnie żądaną wartość i załączała jak ta wartość spadnie i tak w koło Macieju. Niektórzy w ogóle nie dbają o ochronę powrotu i nie przyjmują się prostymi kreskami na wykresie chcąc na tym zaoszczędzić parę kg opału nie zważając na utratę gwarancji . 
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: domera1109, Fela, iendrus, Jan46