| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Ustawienia nowego kotła OGNIWO - EkoPlusM 26kw - dom 220mkw Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
leON22
|
No to sobie pomyśl , kotły na paliwo stałe mają swoją bezwładność jak się coś nagrzeje, a potem nie ma odbioru ciepła , bo się wyłączy jakiś obwód to ta temperatura się nie zatrzyma w miejscu , podobnie jak rozpędzony samochód czy pociąg musi sobie jeszcze trochę pojechać zanim wyhamuje . Dlatego wszelkiego rodzaju wodotryski typu temp.obniżona wg mnie nie działają tak jak powinny , powiedzmy działają inaczej .
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
No i teraz juz wszystko wiem - wracam do tego co sprawdzone! dziękuje
![]() dodane 2025-11-06 21:51Lepiej ochronę powrotu mieć ustawioną jako zawór 4D czy pompę mieszającą?? |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Przy ochronie powrotu zaworem 4D, priorytetem zaworu jest ochrona powrotu , więc zawór ma w 4 literach temperaturę potrzebną na ogrzanie CO , jeśli chodzi o mieszającą , to już chyba przerabialiśmy temat .Chyba nie po to montowałeś pompę do ochrony powrotu , żeby teraz chronić powrót zaworem 4D , ale wybór należy do Ciebie , nie moje małpy nie mój cyrk , pozdrawiam .
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
leON22 napisał » 2025-11-07 04:25 Przy ochronie powrotu zaworem 4D, priorytetem zaworu jest ochrona powrotu , więc zawór ma w 4 literach temperaturę potrzebną na ogrzanie CO , jeśli chodzi o mieszającą , to już chyba przerabialiśmy temat .Chyba nie po to montowałeś pompę do ochrony powrotu , żeby teraz chronić powrót zaworem 4D , ale wybór należy do Ciebie , nie moje małpy nie mój cyrk , pozdrawiam . Pytałem z czystej ciekawośći dzięki!
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Odpowiedzi na większość Twoich pytań znajdziesz na forum , a z czystej ciekawości , możesz sobie przetestować taką opcję i podzielić się swoimi spostrzeżeniami 😉
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||

dzięki!