Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  eCoal.pl v3.5 / v4.0  Ustawienia nowego kotła OGNIWO - EkoPlusM 26kw - dom 220mkw Subskrybuj
2025-11-03 20:26
  xumme92 Posty: 5 Ostrzeżenie: 0
Cześć koledzy i koleżanki
Po przeszło 20 latach przyszedł czas na wymianę kotła - jako, że zrobiłem sobie przed sezonem zapas ekogroszku na ponad 10t - nie brałem pod uwagę zakupu gazu ani pelletu (bo gdzies musze to spalić).
Starałem się prześledzić forum jak tylko się da (po cichu liczę na niektórych aktywnych użytkowników, że tutaj też się odezwą i doradzą).
W skrócie:
Dom 1990r.
Ocieplony (oprócz dachu)
Powierzchnia grzewcza - ok. 220mkw
Ilość grzejników 14 + 2 małe przedpokojowe, więc liczmy 15szt.
Zainstalowany zawór 4D + pompa mieszająca + druga pompa (ale zupełnie nie ogarniam która jest mieszająca/kotłowa/cyrkulacyjna - jakby się komuś chciało to może na chłopski rozum wytłumaczyć).

Właśnie zainstalowałem moduł WiFi, połączyłem sterownik i udostępniłem go do wglądu dla Was

Mógłby mi ktoś pomóc z ustawieniami? Są takie, które ogarniam i są takie których boje się tykać. Aktualnie w domu jest za gorąco, w pokojach jest po 21.5-23st

Czy moge zejść z temperaturą <60st. ? Czy to niezalecane?
Czy mógłbym prosić o określenie +/- ile czasu zajmuje opróżnienie pełnego (120kg) zbiornika? Jak to ustawić, żeby wykres pokazywał prawdę

Proszę o pomoc!
Chyba, że jest tu ktos ogarnięty, kto rozumie co robi z okolić Torunia i miałby chwile, żeby podjechać?

Aktualnie piec pracuje w trybie Ecoal i boje się to tykać bo nie rozumiem różnicy pomiędzy trybami.. 
Mam też zainstalowane przewodowe czujki zew/wew ale nie włączałem tej funkcji bo nie do końca rozumiem krzywą i jak to analizować..
Chciałbym, żeby było ciepło w domu, piec mało palił i węgiel się ładnie dopalał a piec pracował efektywnie.

+ dorzucam zdjęcia pieca i instalacji:

2025-11-04 14:55
  marena Posty: 92 Ostrzeżenie: 0
Cześć co do zbiornika wpisujesz zasypałeś 120 kg i określasz czas do opróżnienia zbiornika na 700 min,u mnie a kocioł taki sam to działa na ustawieniach które ja mam.Zbiornik zasypuję do pełna.
2025-11-04 17:02
  leON22 Posty: 6431 Ostrzeżenie: 3
@marena takie wpisywanie z czapy nie ma sensu , @xumme92 musi sobie wyliczyć czas do opróżnienia zasobnika ( współczynnik kg/min ) i wpisać go w odpowiednie miejsce w opcji zakup paliwa w statystykach . 
2025-11-04 18:14
  MateoKoc Posty: 506 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie. Nie wiemy, jaki opał ma.
Różnica w wielkości ziaren między opałami jest spora.
Drobniejszego wejdzie więcej do zasobnika.
2025-11-04 18:24
  rj1972 Posty: 1275 Ostrzeżenie: 0

Dla trybu ecoal to ja proponuję zmienić typ kotła na "ECO PLUS M 26E"
Na początek 8s podawania by mu wystarczyło i dmuchawa 0 ale do tego byłoby dobrze wiedzieć co to za opał.
Pompa dodatkowa ustawić jako kotłowa żeby pracowała non stop. Pompa kotłowa czyli ta dolna na 1 biegu lub najniższej mocy ze stałą charakterystyką.
Pompę CO czyli tą na grzejniki ustaw na 2 biegu bo chyba lecia na max.
Później by trzeba trochę opanować siłownik. Czy na pewno ma czas otwierania 120s? Czas reakcji siłownika też bym proponował zmniejszyć na początek do 40s.
Siłownik trochę dziwnie dla oka zabudowany ale tym się można zająć później.
Z ostrożności zmień dmuchawę w trybie podtrzymania na 34% bo czasem to działa.
Instalacja nie posiada CWU jak widać na zdjęciach?

2025-11-04 18:39
 Pytanie gdzie jest zamontowany czujnik temp.za zaworem 4D , bo jakoś dziwnie ta temperatura faluje od 30 do 70 st  Żeby ustabilizować pracę kotła i zaworu proponuję zmienić tryb spalania za ecoal na ręczny
2025-11-04 19:58
Ekogroszek jest taki: 
A czujnik jest zamontowany w tym miejscu

Przejde na ręczny, tak jak mi kolega Leon podpowiedział - z wstępnym nastawem: 
Podanie 8s
Przerwa 30s
Dmuchawa 38s
dodane 2025-11-04 18:58
rj1972 napisał » 2025-11-04 18:24

Dla trybu ecoal to ja proponuję zmienić typ kotła na "ECO PLUS M 26E"
Na początek 8s podawania by mu wystarczyło i dmuchawa 0 ale do tego byłoby dobrze wiedzieć co to za opał.
Pompa dodatkowa ustawić jako kotłowa żeby pracowała non stop. Pompa kotłowa czyli ta dolna na 1 biegu lub najniższej mocy ze stałą charakterystyką.
Pompę CO czyli tą na grzejniki ustaw na 2 biegu bo chyba lecia na max.
Później by trzeba trochę opanować siłownik. Czy na pewno ma czas otwierania 120s? Czas reakcji siłownika też bym proponował zmniejszyć na początek do 40s.
Siłownik trochę dziwnie dla oka zabudowany ale tym się można zająć później.
Z ostrożności zmień dmuchawę w trybie podtrzymania na 34% bo czasem to działa.
Instalacja nie posiada CWU jak widać na zdjęciach?

Pompa CO leci na trybie AUTO bo jak chodziła mi kotłowa + CO to strasznie głośno grzejniki szumiały w domu

Dokładnie CWU nie ma w ogóle 

Co do siłownika, jest 120s

2025-11-04 20:21
No to teraz pytanie o lokalizację czujnika powrotu , bo teraz na powrocie jest wyższa temp.niż na zasilaniu 😕
2025-11-04 20:29
Czujnik powrotu jest w tym miejscu:

2025-11-04 20:34
Zonk , trzeba go przenieść na króciec niżej , ten który bezpośrednio wchodzi do kotła . Chcesz jechać na ecoal to ustaw temp.zadaną kotła na 55st , wg mnie powino wystarczyć na obecne warunki 😉
2025-11-04 20:44
leON22 napisał » 2025-11-04 20:34
Zonk , trzeba go przenieść na króciec niżej , ten który bezpośrednio wchodzi do kotła . Chcesz jechać na ecoal to ustaw temp.zadaną kotła na 55st , wg mnie powino wystarczyć na obecne warunki 😉

Ok - jutro go przeniose.. Spróbuje zaraz ustawić na trybie ręcznym podobne ustawienia, jakie masz Ty - zobaczymy co z tego wyjdzie...
2025-11-04 20:48
Chcesz korzystać z pogodówki za zaworem 4D, musisz dobrze skalibrować czujnik temp.zew.czy ma właściwe wskazania , wg pogody z netu u ciebie jest obecnie 8st . , twój czujnik wskazuje 9.4st 😕
dodane 2025-11-04 19:48U ciebie moje ustawienia mogą się nie sprawdzić , u mnie jest trochę mniej do grzania , jedną wspólna ściana z kuzynem bo to bliźniak , no i inny opał , kocioł , instalacja , chociaż ty nie grzejesz CWU , kombinuj , testuj i obserwuj , powodzenia 👍
2025-11-04 20:49

Przy tak mało otwartym siłowniku jak obecnie i takiej zabudowie pompy ochrony powrotu pod zaworem 4D może mieć chwilowo wyższą temp powrotu od temperatury kotła. Tak to miesza. Czasem nawet to będzie ta sama temperatura. Musiałby sprawdzić kalibrację czujników temp. 
A czujnik temp za zaworem 4D mógłby być dalej zabudowany za pompą CO.
2025-11-04 20:56
Roman , słuszna uwaga z tą odległością czujnika temp.za zaworem 4D mógłby być trochę dalej od siłownika . Proponuję również zmienić histerezę pracy kotła na 0st .
2025-11-04 20:56
rj1972 napisał » 2025-11-04 20:49

Przy tak mało otwartym siłowniku jak obecnie i takiej zabudowie pompy ochrony powrotu pod zaworem 4D może mieć chwilowo wyższą temp powrotu od temperatury kotła. Tak to miesza. Czasem nawet to będzie ta sama temperatura. Musiałby sprawdzić kalibrację czujników temp. 

Dzisiaj jest już wszystko zaizolowane pianką, więc nie powinno tak dogrzewać czujnika...
Mam jeszcze pytanie o kierunek otwierania zawowu - może to być przyczyna? jak określa się kierunek?
+ co to jest współczynnik wzmocnienia? Jak to rozumieć?
2025-11-04 21:01
Chyba musisz zrestartować sterownik ,żeby załapał czujnik temp.wew. tymi parametrami się nie przejmuj , kierunek masz OK
2025-11-04 22:21
leON22 napisał » 2025-11-04 21:01
Chyba musisz zrestartować sterownik ,żeby załapał czujnik temp.wew. tymi parametrami się nie przejmuj , kierunek masz OK

Kabelek był wypięty, juz poprawilem 

+

Skopiowałem ustawienia kolegi Marena bo ma ten sam kocioł, bede nanosic poprawki w trybie retorowym-recznym.
Poczekam z godzine aż im wykres odda, czy ta zmiana jakakolwiek korzysc przyniosla i bede kombinować dalej.
Problem mam troche z tym, że płomień wchodzi za gleboko paleniska i poziom paleniska też opada "za nisko". Dodalem troche podawania, zobaczymy czy nie przygasnie 
dodane 2025-11-04 20:26Zastanawiam się cały czas nad ustawieniami pompy dodatkowej (jako jaka?) oraz ochrony powrotu (jaką wybrać?)

Jaką temp. załączenia pomp ustawić?
dodane 2025-11-04 21:21
rj1972 napisał » 2025-11-04 20:49

To mam kolego Romanie przenieść czujnik temp. powrotu bliżej pieca + czujnik za zaworem 4D dać gdzieś dalej od zaworu? załóżmy bliżej pompy CO?

Mam jeszcze pytanie - jak ustawiam prace pompy jako kotłowa (praca ciągła) + włączy się pompa CO to hałasuje mi na grzejnikach, słychać taki "szum", który przy zasypianiu baardzo drażni ucho. Jest jakaś rada na to?
2025-11-05 01:09
Temperaturę załączania pomp ustaw na taką jaka była fabrycznie czyli 42st , co do pracy pomp to tą kotłową / mieszającą ustaw na najniższym możliwym biegu , a pompę CO ustaw na pierwszy bieg charakterystyka stała , jakby nie dogrzewało najdalej oddalonych grzejników daj drugi bieg. Pytanie czy na grzejnikach masz zawory termostatyczne ? Może masz za wysokie ciśnienie w instalacji , przyczyn szumów w grzejnikach może być wiele .
2025-11-05 06:11
Czujnik temp CO powinien być dalej. Na razie zawór się uspokoił więc można obserwować co będzie dalej. Jeśli czytałeś DTR kotła to masz chyba zaleconą do gwarancji temp kotła 65st. Nie duś go bo na opale 28Mj bo szybko go osmolisz. Ale do tego dojdziesz z czasem.
Pompy mogą szumieć bo może jest powietrze w układzie a może za mało wody ale też i pompy mogą być za mocno ustawione co już dwukrotnie wyżej masz opisane.
Użytkownicy online: bili, inapi7, JP1976, Justyna1992