| Forum Pello v3.5 Defro Evopell 8kW Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
duzy_777
|
Witam, Jestem w miarę szczęśliwym posiadaczem kotła evopell 8kW. Pierwszy sezon, że tak powiem był testowy. Instalator uruchomił kocioł i w zasadzie to tyle. Nic nie było robione. Mieszkanie nie było przystosowane. Spalanie wyszło potężne lekko ponad 3t, na mieszkanko 50m2. W drugim sezonie doszło do gruntownych zmian, obniżono sufit, wyciągnięto kaloryfery z wnęk pod parapetami, ocieplono wewnątrz jedną ścianę wełną mineralną (brak możliwości ocieplenia na zewnątrz) Mieszkanie w bloku, stare po niemieckie budownictwo, parter, od spodu piwnica. Przeważyłem pellet, zmniejszyłem póki co, moc pieca na 60%, histereza załączenie jest na maksa. 20 stopni Nie podoba mi się komora spalania, jest czarna, a nawet można dojrzeć zalążki smoły. W co tygodniowy czyszczeniu w popielniku są resztki niedopalonego pelletu. Popiół nie jest do końca czarny, nie jest zbrylony, powiedział bym że brązowawy z elementami szarych drobinek. Płomień jest dziwny, nie pali się punktowo, jest dosyć szeroki, wysoki, na pewno poszarpany. Co mógłbym zmienić w ustawieniach ? |
|||