Forum Pello v3.5 Problem z rozpalaniem ogniwo 18Kw pelet Subskrybuj | ||||
|
||||
BRAVAMW
![]() |
Mam problem z rozpalaniem pieca po wymianie grzałki oryginalnej płaskiej 400W na okrągłą 350W którą przysłał servis. Na pelecie Lava, Olczyk wszystko było ok dopóki nie padła grzałka po 10 miesiącach od zakupu pieca. Mam też nowy pelet dębowy taki twardy ok 300K już spaliłem i było ok. Od kilku dni piec nie chce się rozpalać. Piec wyczyszczony,nowa grzałka palnik czysty i otwory czyste nawet te przy grzałce wyczyściłem. Pelet suchy. Piec zaczyna rozpalanie podaje dawkę ( próbowałem już różne czasy i za każdym razem to samo ,rozpala płomień długo zanim się pojawi . Jak się pojawi to rośnie ,piec przechodzi do grzania podaje dawkę i po chwili płomień maleje i spada do zera po czym po chwili piec przechodzi do wygaszania. Podczas wygaszania zaczyna rosnąć płomień aż sie wypali to co na palniku i tak w kółko. Kombinowałem z dawkami,czasami nadmuchem czasem stabilizacji i już nie wiem ci jeszcze. Komin i piec drożny.Dodam jeszcze że z poziomu sterownika jak zrobię stop i potwierdzę zeby zaczął rozpalanie bez czyszczenia palnika jak jeszcze jest płomień to rozpala ale już bez dawki startowej i jest ok. Sąsiad ma ten sam piec i ten sam pelet z jednej dostawy bo razem zamawialiśmy jednym autem i na takich samych ustawieniach jemu rozpala się normalnie u mnie jest problem. Szkoda że mam zastawiony ten poprzedni pelet bo bym sprawdził czy na tamtym rozpala normalnie.ostatnio była jakaś aktualizacja i takie cuda się zaczęły ,grzałka padła i nie chce się rozpalać taki to automat ze recznie rozpalam.Jak zgaśnie to 10 razy próbuje i nic tylko pelet muszę wybrać.
|
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
ustaw dawkę tak aby zakryła zapalarke jak na tym wideo:
https://youtu.be/qYlWkwqfzjc?si=qF4WWUvsTZNyMwLj&t=121 Najlepiej jakbyś widział ile realnie podsypało ja tam wkładałem rękę z telefonem z włączonym nagrywaniem wideo Czas stabilizacji daj na 2min |
|||
|
||||
BRAVAMW
![]() |
Spróbuję tak zrobić Filmik już oglądałem ,dawkę podaje dobrą i dobrze przysypuje wydaje mi się ,że ten pelet potrzebuje dłuższego czasu grzania grzałką tylko nie wiem jak to zmienić i piec za szybko przechodzi do grzania. Dosypie i zdławi, robi wygaszanie a paręnaście sekund potem płomień rośnie ,ale jest w trybie wygaszania już. czas stabilizacji już dawałem nawet 240s i nic taki sam efekt. Ustawię 120s zobaczymy. W moim palniku nie widać tej grzałki tak jak na filmiku są tylko 2 takie dziurki ok 3-mm. podawanie dawki startowej nawet 35,30,25 sekund nie zmienia nic tylko potem przy wygaszaniu dłużej dopala to co na palniku.
dodane 2025-10-17 14:16Jest minimalna poprawa ale dalej ma nieudane restarty zmniejszyłem dawkę startową na 18s i wydłużyłem czas stabilizacji do 3 min oraz próg detekcji płomienia na max 60% zobaczymy albo to wina peletu lub grzałki bo była orginał płaska 400W a ta ma 300W. A nigdzie nie widzę żeby były w sprzedaży 400w tylko 300-350. Jutro kupię ze 2 worki innego peletu bo prawie pusty zbiornik będzie. |
|||