Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5  Pompa mieszająca bufor nie wyłącza się Subskrybuj
2025-10-09 23:14
  Slawek87 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Jestem posiadaczem pieca ogniwo na pellet ze sterownikiem pello V4. Niestety instalator zostawił mnie samego z problemem i czy jest możliwość uzyskania pomocy u Was?
Opiszę krótko sytuację:
Piec na pellet jest podłączony do bufora ciepła. Jest tylko jeden obieg który grzeje grzejniki i cwu.
Po ustawieniu temperatur piec dogrzewa bufor a następnie się wyłącza. Jednak pompka która pompuje wodę pomiędzy piecem a buforem ciągle pozostaje włączona co przez dłuższy czas powoduje wychładzanie się bufora. Rozumiem że chodzi tutaj o funkcje ochrony na powrocie, ale pomimo zmian temperatury gdzie mimo wszystko ta pompka powinna się wyłączyć, to ciągle działa.
Na ekranie widać po ikonkach, że pompka pracuje i się wyłącza (po korekcie temperatury) ale fizycznie ciągle pozostaje w ruchu.
Zmiana na tryb lato powoduje jej wyłącznie.
Próbowałem już chyba wszystkie ustawienia i nic nie pomaga.
Czy coś jest źle podłączone? Czy może być jakaś inna przyczyna?
Mogę prosić o jakieś rady?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam 

2025-10-10 09:48
  wuwok Posty: 94 Ostrzeżenie: 0
Udostępnij kocioł. Popatrzy się co masz tam namieszane. 
2025-10-11 17:42
  ag3ag Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
U mnie podobna sytuacja . Ochrona ochroną ale prąd zjada.
2025-10-12 12:04
  Pellolud Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Slawek87 napisał » 2025-10-09 23:14
Witam.

Jestem posiadaczem pieca ogniwo na pellet ze sterownikiem pello V4. Niestety instalator zostawił mnie samego z problemem i czy jest możliwość uzyskania pomocy u Was?
Opiszę krótko sytuację:
Piec na pellet jest podłączony do bufora ciepła. Jest tylko jeden obieg który grzeje grzejniki i cwu.
Po ustawieniu temperatur piec dogrzewa bufor a następnie się wyłącza. Jednak pompka która pompuje wodę pomiędzy piecem a buforem ciągle pozostaje włączona co przez dłuższy czas powoduje wychładzanie się bufora. Rozumiem że chodzi tutaj o funkcje ochrony na powrocie, ale pomimo zmian temperatury gdzie mimo wszystko ta pompka powinna się wyłączyć, to ciągle działa.
Na ekranie widać po ikonkach, że pompka pracuje i się wyłącza (po korekcie temperatury) ale fizycznie ciągle pozostaje w ruchu.
Zmiana na tryb lato powoduje jej wyłącznie.
Próbowałem już chyba wszystkie ustawienia i nic nie pomaga.
Czy coś jest źle podłączone? Czy może być jakaś inna przyczyna?
Mogę prosić o jakieś rady?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam 

A masz zastosowaną jakąś ochronę powrotu w postaci np ATV ? 

Sprawdź czy masz dobrze podłączone zasilanie do pomp, miałem podobnie  

Pompa ładująca bufor ma być podłączona do gniazda P2 w sterowniku a pompa obwodu CO1 do gniazda P1 
2025-10-12 22:45
  Slawek87 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Nie mam zainstalowanego żadnego zaworu powrotu.
Są dwie pompki: jedna z zasilania pieca idzie do bufora i ona jest podłączona pod wyjście P1 a druga co tłoczy wodę z bufora do domu (na CO oraz CWU) i ona jest podłączona na P2. 
Coś chyba jest w sterowniku zle podpięte bo druga pompa pod P2 ona powinna się wyłączyć jak naładuje bufor ale chodzi ciągle.
Jak przerobie zdjęcia na mniejszy rozmiar to wrzucę tutaj.
2025-10-14 14:49
  ludakk Posty: 1 Ostrzeżenie: 0

Slawek87 napisał » 2025-10-12 22:45
Nie mam zainstalowanego żadnego zaworu powrotu.
Są dwie pompki: jedna z zasilania pieca idzie do bufora i ona jest podłączona pod wyjście P1 a druga co tłoczy wodę z bufora do domu (na CO oraz CWU) i ona jest podłączona na P2. 
Coś chyba jest w sterowniku zle podpięte bo druga pompa pod P2 ona powinna się wyłączyć jak naładuje bufor ale chodzi ciągle.
Jak przerobie zdjęcia na mniejszy rozmiar to wrzucę tutaj.

Wygląda na to, że masz źle podłączone pompy w sterowniku. Pompa ładująca bufor powinna być podłączona do wyjścia P2, a pompa obiegu CO1 (czyli ta, która tłoczy wodę z bufora do domu) do wyjścia P1. W Twoim przypadku są podłączone odwrotnie, dlatego pompa na P2 pracuje cały czas, mimo że bufor jest już naładowany.
Zalecam sprawdzenie podłączenia i ewentualną korektę. Dodatkowo warto rozważyć zastosowanie ochrony powrotu, aby zapobiec wychładzaniu bufora.
Użytkownicy online: OEPM26-Marcin, S540520m, waldemarpyda, xgrandsquadx