Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5  Ustawienie pracy zaworów 3d Subskrybuj
2025-10-05 17:40
  MichalK1 Posty: 0 Ostrzeżenie: 0
Cześć wszystkim,

To mój pierwszy sezon z pelletem więc mam nadzieję, że ktoś mnie nakieruje. Sterownik udostępniony.

Evopell 8kw, dwa obwody grzejnikowe + obwód cwu. Wszystko spięte za pomocą afriso azb555, dwa sterowniki pokojowe bt5b. Na jednym obwodzie 5 grzejników, na drugim 3, dom 120m2. 

Kiedy kocioł odpala się by grzać c.o. pracuje praktycznie cały czas z pełną mocą a i tak nie dobija do zadanej temperatury (65), kręci się w okolicy 55 stopni. Czy powinno to działać właśnie w ten sposób czy kocioł powinien zbliżyć się do temperatury zadanej, obniżyć moc i delikatnie utrzymywać temperaturę? 
Ogólnie to mam wrażenie, że pompy działają z taką wydajnością, że woda nie nadąża ani się nagrzewać w kotle ani oddawać ciepła w grzejnikach - na wbudowanych termometrach w azb555 temperatura powrotu z obiegu jest taka sama jak temperatura wychodząca na obieg. 
W jaki sposób powinny być ustawione parametry zaworów? Maksymalne otwarcie na 100%? W takim przypadku nie ma szans na osiągnięcie przez kocioł wyższej temperatury

Użytkownicy online: klecka, kowalk04, menu, ssiiwwyyy1992, stefan77