Forum Pello v3.5 Podłączenie pomp Subskrybuj | ||||
|
||||
maka777
![]() |
Witam wszystkich
Od niedawna użytkuje kocioł Ogniwo Eko Pellet 14kW. Mam w związku z tym pytanie odnośnie podłączenia pomp do sterownika. Instalator zrobił to tak: Pompa CWU - wiadomo...pompa z kotła do bojlera Pompa mieszająca - podłączona pompa kotłowa (mały obieg) Pompa 1 - pompa CO za zaworem 4D Pompa 2 - pompa cyrkulacyjna CWU. Obecnie kocioł jest w trybie letnim więc priorytetem jest dogrzewanie bojlera. Sęk w tym ze pompa cyrkulacyjna w ogóle nie chce teraz pracować. Załącza się dopiero jak przełączę na tryb zimowy. Czy moglby mi ktoś powiedzieć czy można coś zmienić w kolejności połączeń pomp do sterownika? Ewentualnie czy zmienić jakieś ustawienia, żeby pompa cyrkulacyjna pracowała w trybie letnim? Instalator mówił że najlepiej by było podłączyć ją bezpośrednio do gniazdka. Ja osobiście wolałbym nią sterować przy pomocy sterownika. Sterownik pello. Z góry dziękuję.
|
|||
|
||||
mnich
![]() |
Witam
Pompa cyrkulacyjna jest obsługiwana z gniazda pompy mieszającej, żeby korzystać z opcji programatora to właśnie tam musi być podłączona. W parametrach zaawansowanych ustawiamy funkcję pompy dodatkowej jako cyrkulacyjna. Pytanie czy praca pompy krótkiego obiegu jest konieczna do grzania CWU ? Jeżeli nie to można pompę kotłową spiąć razem z pompą CO. |
|||
|
||||
maka777
![]() |
Dziękuję za informację.
Pompa krótkiego obiegu jest wykorzystana do ochrony powrotu. A gdybym pompę cyrkulacyjną wpiął w gniazdo pompy mieszającej a pompę kotłową z krotkiego obiegu do gniazda pompy 2? Miało by to sens? Czy gdybym jednak spiął pompę kotłową z pompą CO w gnieździe 1 to czy może to miec jakiś negatywny wpływ na ich pracę? Czy trzeba coś wtedy zmieniać w ustawieniach? Pozdrawiam |
|||