Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
Forum  eCoal.pl v3.5  Zawór 4D głupieje raz 100% raz 0% Subskrybuj
2025-05-22 17:58
  DBury Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Czołem.  Mam taki problem . Już trzeci raz  w tym sezonie, coś sterownik świruje .  
Od wczoraj od godziny 8:00 zawor się otwiera i zamyka  co skutkuje tym że w domu jest za ciepło. 
Wcześniej był w trybie auto lato-zima . Dziś przełączyłem na lato i dalej to samo . Pomimo że temp. Za zaworem ustawiona na 35°C .  Momentami dochodzi do 70°C . Tyle dobrze że obieg na podłogówkę ma zawor 3d bez siłownika  więc teoretyczn więcej jak 33°C nie puści.  Już wyłączałem mu zasilanie w celu resetu ale dalej to samo . Poprzednio po jakimś czasie (ok 1.
5 doby)  sam  zaczął chodzić normalnie . Ale nie dziś.  Mało tego ustwiony na max otwarcia 80% a robi co chce . 

dodane 2025-05-22 15:58
2025-05-22 20:38
  MateoKoc Posty: 490 Ostrzeżenie: 0
To efekt działania zabezpieczenia kotła przed przegrzaniem.
Przy 80 stopniach otwiera zawór na 100%, aby kocioł schłodzić.
2025-05-22 20:55
Ale żeby tak robił przez 30 h ?  Ja rozumie że przez 2h próbuje się ustabilizować, no ok  . Bywały cieplejsze dni i nie było problemu. Przełączyłem znów na auto lato zimą i dalej to samo ....  grzejnik coś tam odbierają a on im dowala na 70°C  
2025-05-22 21:02
Wszystko widać na wykresach.
Najpierw sterownik zrzuca nadmiar ciepła na CWU.
Jednak jest pewien haczyk. Temperatura CWU musi być niższa niż 60 stopni.
Przy zrzucaniu na CWU podgrzewa wodę do maksymalnie 63 stopni.
Spójrz na zadaną temperaturę CWU. Widzisz przerwy w lini?
To momenty, kiedy sterownik chciałby wykorzystać CWU do redukcji temperatury kotła.
Jednak temperatura CWU jest zbyt wysoka i nie może tego zrobić, więc przy 80 stopniach otwiera zawór.
Twój kocioł wpada w huśtawkę. Najpierw się przegrzewa, a potem zalany zimną wodą z grzejników rozgrzewa się zbyt mocno i tak w kółko.
Masz ustawiony tryb spalania eCoal na 60 stopni. To oznacza, że kocioł grzeje do 65 stopni.
To dobrze z punktu widzenia ochrony kotła przed korozją i z punktu widzenia komina, ale powoduje to teraz przegrzewanie, bo nie masz odpowiedniego odbioru ciepła. Dodatkowo strzelam, że masz mały bojler.
Duży byłby w stanie zebrać nadmiar ciepła i wyhamować wzrost temperatury kotła. Tak jak u nas się dzieje.
Widzę, że ochronę powrotu masz przez pompę mieszającą. Czy jest ona fizycznie w układzie zamontowana?
Jeżeli tak, to zmień opcję pompy dodatkowej na "Pompa kotłowa". Wtedy dodatkowa pompa będzie działała cały czas i zbijała temperaturę kotła dogrzewając powrót. Tak, jak u nas. Możesz też trochę obniżyć temperaturę zadaną kotła.
2025-05-22 21:54
Fakt... bojler 120l tylko .... 
Tak pompa jest zamonotwana .  Spróbuję zaraz ją przestawić . Rozumie że wtedy tylko będzie regulował temp. powrotu przez zawor 4d . A nóż coś to da .... 

dodane 2025-05-22 19:53A teraz zagwostka .... skąd te przerwy w temp
 Zadanej  na CWU ....  Tak patrzę na dni wstecz i póki te przerwy się nie robiły to wszytko hulało jak trzeba ....
dodane 2025-05-22 19:54
2025-05-23 07:47
Przerwy w zadanej CWU pojawiają się, kiedy temperatura kotła przekracza 75 stopni.
Wtedy sterownika nie interesuje, jaką zadałeś temperaturę CWU, bo chce zrzucać ciepło na bojler.

Ps.
Oczywiście przerwa będzie też wtedy, kiedy harmonogramie pracy wyłączysz sobie grzanie CWU w danych godzinach.

Użytkownicy online: bersmo69, Casablanka, Pepaplzak, Tomek0816