Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  Pello v3.5  Nowy dom - Pellet i podłogówka Subskrybuj
2025-01-19 14:06
  Kdrabik Posty: 27 Ostrzeżenie: 0
Witam 
Jestem w fazie wyboru rodzaju ogrzewania w nowym domu ( podłogówka vs grzejniki). 
Jako paliwo został wybrany pellet i to nie podlega już żadnym negocjacją. Poniżej parametry:
 - Dom parterowy, płyta fundamentowa, pustak ceramiczny 25 cm + 20 styropian 
- Piec Ogniwo EkoPellet 18kW 
 - Powierzchnia grzania ok 110 m2 w przypadku podłogówki ( poniżej rzut, brak podłogówki w garażu , tam chce dać 1 grzejnik ) 

Rzut domu

Pytania : 
- Czy mógłby ktoś podzielić się wiedzą jak wygląda mniej więcej zużycie pelletu w przypadku podłogówki + grzejnik na łazienki ? 
- Jak wygląda spalanie pelletu w lato tylko do ogrzewania C.W.U ? ( Obecnie palę ekogroszkiem , cały rok piec hula ) 
- Jeżeli pellet nie kalkuluje się do ogrzewania w lato C.W.U , czym grzejecie wodę w sezonie letnim ? Obecnie zastanawiam się nad montażem 2-3 paneli wraz z małym magazynem energii by grzać tylko wodę. 

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi   
2025-01-19 14:33
  kubanos Posty: 104 Ostrzeżenie: 0
Jak zainstalujesz panele jakieś 3,2kW magazynem do 10kW, z dotacja z mojego prądu, to zapłacisz za to około 15tys. Z tego latem nagrzejesz wodę CWU i zostanie Ci jeszcze zapasu na dom. Piec masz za duży jak na tą powierzchnię. Pompę ciepła z grupy Midea założysz na gotowo za ok 10 tys jeśli masz zbiornik CWU pod pompę. Ogolnie masz nowy dom z dobrą izolacją... pellet na piecu 18kW to trochę strzał w kolano. Jesteś zdecydowany na 100% co do jego wyboru? 

2025-01-19 14:44
Jestem gorącym przeciwnikiem pomp ciepła i braniu wszelakich dotacji na cokolwiek. Paneli na liczniku dwukierunkowym nie założę , bo Tauron odrzuca wszystko w rejonie a na pełny magazyn mnie nie stać. 
Nie ma innej dla mnie alternatywy niż pellet, jestem zadowolony z piecy ogniwo ale widzę że moc faktycznie mogę obniżyć do 14 kW. 
2025-01-19 17:53
  3218 Posty: 21 Ostrzeżenie: 0
Witam jak kolega pisze piecyk za duży na taki domek ja mam ogniwo eko plus 18kw ale stare budownictwo i do ogrzania około 240m.a ja do ogrzewania wody latem mam solary już parę lat i to był strzał w dziesiątkę że je zamontowałem 
2025-01-19 19:51
  karoka65 Posty: 2044 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ogniwo Bio Duo 8kW nie będzie miał co robić a ja bym brał pompe ciepła, obecnie 7my rok ogrzewam swój stary poniemiecki dom z instalacją 100% na grzejnikach pompą
2025-01-19 20:04
  oxalis3 Posty: 261 Ostrzeżenie: 0
O Jezusku, ja mam dom, o podobnym metrażu (słabo ocieplony) i przez 10  lat moje OEP nie chodził więcej niż 5 kW. 
Kdrabik napisał » 2025-01-19 14:44
Jestem gorącym przeciwnikiem pomp ciepła i braniu wszelakich dotacji na cokolwiek. Nie ma innej dla mnie alternatywy niż pellet, jestem zadowolony z piecy ogniwo ale widzę że moc faktycznie mogę obniżyć do 14 kW. 

Kolego i dobrze, nie bierz dotacji. Pompa ciepła, Haier7,8 kW, jeszcze wczoraj kosztowała 3000PLN. Co Ci szkodzi mieć zapasowe źródło ciepła. 
2025-01-20 11:14
oxalis3 napisał » 2025-01-19 20:04
O Jezusku, ja mam dom, o podobnym metrażu (słabo ocieplony) i przez 10  lat moje OEP nie chodził więcej niż 5 kW.

dokładnie... 
oxalis3 napisał » 2025-01-19 20:04

Kolego i dobrze, nie bierz dotacji. Pompa ciepła, Haier7,8 kW, jeszcze wczoraj kosztowała 3000PLN. Co Ci szkodzi mieć zapasowe źródło ciepła. 

Monoblok Kaisai 6kW to koszt koło 6 tys...

Z jakiego rejonu jesteś, że mówisz ze Tauron nie pozwala na przyłączenia? 

14kW to i tak za dużo na ten dom...

2025-01-20 16:51
Pogranicze śląska i małopolski , robiłem już rozeznanie w tym temacie. 
Nie uzyskałem w sumie najważniejszej odpowiedzi dla mnie , czyli co z grzaniem pelletem w lato na samo CWU

Nie rozumiem fascynacji pompami ciepła, ale jeśli możecie podzielcie się Waszymi kosztami , i instalacjami fotowoltaiki czy na nowych czy na starych warunkach , czy z własnym magazynem.
2025-01-20 18:02
Widzę że Ty też jesteś z tych co naczytali się w internecie że pompa ciepła bez paneli nie będzie pracować i grzać Ja zapytam Cię inaczej? czy pellet do kotła dostaniesz za darmo? myślę że będziesz musiał jednak kupić.
Ja zamiast kupować pellet kupię sobie prąd do pompy, nie muszę nosić i  składować worków, czyścić kotła, wynosić popiołu a mam tak samo ciepło jak i Ty. Masz tutaj zapiski  od początku jak mój dom ogrzewany jest pompą od kiedy została uruchomiona, mam nadzieję że pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję.
Dodam że instalację foto miałem jeszcze zanim była podłaczona pompa ale ta instalacja też nie była za darmo, trzeba było za nią zapłacić, ja po prostu zapłaciłem za prąd kilka lat do przodu.
dodane 2025-01-20 18:02
2025-01-20 18:26
Jestem raczej z tych którzy nie wierzą w cuda i zdaje sobie sprawę z tego, że energię trzeba kupić tak jak i opał  
Nie widzę żadnej ujmy by raz na tydzień zasypać podajnik. 
Tu chodzi o czystą kalkulację , skoro nie będę mieć i inwestować w panele to ile realnie zapłacę za ogrzewanie pompą a pelletem, porównanie cen zakupu , instalacji itd 

Ja też się Ciebie o coś zapytam , jak ogrzejesz dom w przypadku braku zasilania czy to przez awarię sieci czy blackout ? 

Bo mi osobiście 2 razy po wichurach zdążyła się taka nieprzyjemna sytuacja, tylko że ja odpalam agregat i spokojnie piec i pompy uciągnie  
dodane 2025-01-20 18:26Dodatkowo , mówisz że masz już instalację PV kilka lat , nie uwierzę, ze nie straciła na wydajności
2025-01-20 20:10
  leON22 Posty: 6389 Ostrzeżenie: 3
Mam instalację PV już 8 rok i nie zauważyłem spadku wydajności paneli , jak już mniejsza produkcja to tylko z powodu braku słońca 😉 Panele od nowości nie myte , tylko naturalnie przez deszcz i nie widzę różnicy w produkcji , co rok instalacja robi swoje czyli 5MWh 🙂
dodane 2025-01-20 20:10PS. Proponuję sobie samemu zrobić symulację , jakiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom, na stronie - > Ciepło właściwe
2025-01-21 09:39
  wuwok Posty: 55 Ostrzeżenie: 0
Kdrabik napisał » 2025-01-20 16:51
Pogranicze śląska i małopolski , robiłem już rozeznanie w tym temacie. 
Nie uzyskałem w sumie najważniejszej odpowiedzi dla mnie , czyli co z grzaniem pelletem w lato na samo CWU

Nie rozumiem fascynacji pompami ciepła, ale jeśli możecie podzielcie się Waszymi kosztami , i instalacjami fotowoltaiki czy na nowych czy na starych warunkach , czy z własnym magazynem.

Patrząc to jaki masz dom, czym byś nie grzał to będziesz miał tanio. Sam zastanawiałem się nad PC. Cwu grzeję prądem cały rok. Idę w pelleciaka bo kupię opał i nie myślę czy cena idzie w górę czy dół. Węgla spalam 2t na sezon grzewczy. To i pelletu max spalę 3t. 
2025-01-21 11:04
Kdrabik napisał » 2025-01-20 16:51

ale jeśli możecie podzielcie się Waszymi kosztami , i instalacjami fotowoltaiki czy na nowych czy na starych warunkach , czy z własnym magazynem.

Na temat grzania pelletem się nie wypowiadam bo nie grzałem - ale grzałem ekogroszkiem. 

Co do kosztów przy PC - dom 160m ocieplony 12cm i wełny 20cm na stropie betonowym, lokalizacja Częstochowa: CO+CWU - listopad 250kW, grudzień 650kW, styczeń do teraz 500kW. 
Mam taryfę G12W bo taka mi odpowiada więc fizyczny rachunek za ogrzewanie CO+CWU np w grudniu jest mniejszy niż 650kW z pompy - na rachunku podają średnią cenę za kW z danego rachunku - obecnie za listopad i grudzień wyszło 0,88zł brutto, bo właśnie z uwagi na pompę mam więcej zużycia w tanich godzinach. 
Na lato pompa dziennie bierze 1-2kW na ogrzanie CWU 300l - pelletem taniej na bank nie nagrzejesz CWU dla rodziny np 4 os.

Ja nie będę przekonywał bo to jest ważna decyzja - dla mnie pompa wychodzi taniej niż 2,7t ekogroszku w sezonie i dogrzewanie CWU latem prądem z paneli - system netbiling - na magazyn czekam z projektu finansowanego z Urzędu Marszałkowskiego - w toku.

Decyzję trzeba podjąć z chłodną głową, przyjmując pewne rozliczenia a nie negując je, na bazie własnych przekonań.

Pozdrawiam
OEP RULEZ

2025-01-21 11:42
  wuwok Posty: 55 Ostrzeżenie: 0
Kubanos, jaki koszt grzania miałeś za 2024 rok. Całkowity koszt prądu. 
2025-01-21 12:18

Pompę mam od 28 lutego 2024 - podam koszty od 1 marca 2024 do 31/12/2024 - całość 2738 pln
Energię podaję Ci po zbilansowaniu międzyfazowym(istnieje w tauronie i działa)

dodane 2025-01-21 12:14
dodane 2025-01-21 12:18A dodam, że mam w domu jeszcze mały grzejnik na ręczniki na prąd, wszystko gotujemy na prądzie a mam dwa maluszki, które prawie codziennie się bawią w wannie - jakoś szczególnie nie oszczędzamy...
dlatego :

Kdrabik  

temat do naprawdę mocnego przemyślenia...
Pozdrawiam
2025-01-21 12:32
Kdrabik napisał » 2025-01-20 18:26

Tu chodzi o czystą kalkulację , skoro nie będę mieć i inwestować w panele to ile realnie zapłacę za ogrzewanie pompą a pelletem, porównanie cen zakupu , instalacji itd 

Ja też się Ciebie o coś zapytam , jak ogrzejesz dom w przypadku braku zasilania czy to przez awarię sieci czy blackout ? 

Bo mi osobiście 2 razy po wichurach zdążyła się taka nieprzyjemna sytuacja, tylko że ja odpalam agregat i spokojnie piec i pompy uciągnie  
dodane 2025-01-20 18:26Dodatkowo , mówisz że masz już instalację PV kilka lat , nie uwierzę, ze nie straciła na wydajności

Podałem  Ci dane z prawie 7-miu lat, co jeszcze chcesz wiedzieć? pomnóż sobie x cenę prądu i masz wszystko tyle że ja grzeję stary poniemiecki dom 135m.
Nie jestem lekkoduchem który nie myśli co będzie jak braknie prądu chociaż na  szczęscie u mnie zdarza się to bardzo rzadko i jak już sie przydarzy to na bardzo krótko. Grzejąc smrodogroszkiem miałem inwerter 12V500W i aku. Kiedy zamontowana została pompa, w skrzynce zamontowany został przełacznik agregat-sieć i na zewnątrz mam zrobiony wtyk do podpięcia agregatu, także nie  szukaj dziury w całym
Co zaś spadku sprawności paneli jak dotąd nie zauważyłem, są lata że jest trochę więcej słońca a są takie gdzie jest ciut mniej  ale nie ma to nic do rzeczy ile pompa przepali prądu do ogrzania czy masz panele czy ten prąd weźmiesz prosto ze słupa
Użytkownicy online: Amik, lobo169, Michal_S, pershing83, Radek64