Forum Pello v3.5 Evopell 8kW bład pozycjonowania rusztu Subskrybuj | ||||
|
||||
Siewiaszczyk
|
Post będzie przestrogą i informacją jak najczęściej poradzić sobie z tą przypadłością kotła, która sporadycznie może być spowodowana jakims upierdliwym spiekiem. U mnie natomiast spowodowana była brakorubstwem, niedbałym montażem pieca przez producenta i moim zdaniem wadą fabryczną bo chyba ktoś ppstanowił udziwnić i skomplikować konstrukcję. Początkowo ten błąd pojawiał się sporadycznie, ale przyszedł czas kiedy błąd pojawił się permanentnie. Przyczyną był obluzowany czujnik rusztu,a nie obluzował się samoistnie tylko przez ewidentny bład montażu czujnika,nie dosyć że defro poskąpiło podkładek to jeszcze osoba montująca wykazała się siłą fizyczną a nie intelektem bo po demontażu czujnika okazał się że jedna z nakrętek jest pęknięta. Po wymianie nakrętek i ustawieniu czujnika kocioł zaczął normalnie pracować. Ale sielanka nie trwał zbyt długo bo ok miesiąc, ponownie zaczęło walić błędem pozycjonowania rusztu. Tym razem inna "niespodzianka" o ile czujnik nawet nie drgną to okazało się że "wysypał" się magnesik do inicjowania czujnika... Generalnie moim zdaniem ktoś przekombinował instalując czujnik halla zamiast zwykłego czujnika indukcyjnego,a druga sprawa że zastosowany magnes neodymowy był bardzo delikatny,z dziurką w środku i wklejony jakimś "glutem"...chyba w defro muszą poprawić kadrę zajmującą się projektowaniem...jako że nie miałem na już odpowiedniego czujnika indukcyjnego to zamontowałem oryginalny tylko zapodałem nowy magnes zabezpieczony przed wypadnięciem |
|||