Forum eCoal.pl v3.5 Pompa Co nie wyłącza się po nagrzaniu Subskrybuj | ||||
|
||||
JaMiBu2003
|
Od kilku dni walczę z ustawieniami pieca żeby to miało ręce i nogi. Piec to OGNIWO EKO PLUS M i do tego ECOAL 3.5. Układ jest bardzo prosty pompa CO na kaloryfery pompa CO na podłogówkę oraz CWU i o ile na CWU działa to wyśmienicie nagrzewa do 50° natomiast obie pompy CO nie wyłączają się. temperatura wewnętrzna jest ustawiona na 21° a po osiągnieciu jej pompa pracuje dalej i robi się za ciepło już, a nocy jest ustawione 19° a grzeje dalej tak samo jak w ciągu dnia
|
|||
|
||||
rj1972
|
Możesz udostępnić sterownik?
Jest kilka możliwości. Może masz za wysoką histerezę w regulatorze pokojowym. Osiąga zadaną temp wew ale nie osiąga +/- zadanej histerezy. Może masz ustawione na NIE wyłączenie temp CO po nagrzaniu pomieszczenia. Praca ciągła. Gdzie jest wpieta pompa na podłogówkę? Masz siłownik na zaworze mieszającym? |
|||
|
||||
JaMiBu2003
|
Sterownik jest publiczny Link_sterownik .
Histereza jest na 0.5 tak zrobił poprzedni właściciel Jest ustawione żeby pompa się wyłączała Pompa podłogówki jest wpięta na zasilaniu a pompa z kaloryferów na powrocie Nie wiem kto wykonywał instalacje ale są tylko dwa zawory trójdrożne jeden na kaloryfery drugi na podłogówkę Poprzedni właściciel miał ustawione że piec się przełączał zima/lato wtedy kiedy miał grzać i nie a jak do mnie to głupie skoro sterownik sam mógłby utrzymywać temperaturę w domu Narysowałem schemat patrząc jak idą rury w kotłowni |
|||
|
||||
rj1972
|
Masz ustawiony tryb autolato wg programatora godzinowego. W czasie kiedy kocioł jest w trybie lato pompy nie będą działać a kiedy są w trybie zima będą działać o ile pomieszczenie sa niedogrzane. Pytanie czy chcesz to zmieniać i ustawiać tylko na pracę w trybie zima?
Należy się domyślić ze zawory 3D są sterowane ręcznie i nie mają siłowników a instalacja podłogówki nie ma żadnego zaworu odcinajacego ATV? dodane 2025-01-09 21:49A jaki masz popiół przy obecnych ustawieniach i jakie zużycie opału? |
|||
|
||||
JaMiBu2003
|
Z tym auto lato i programatorem godzinnym to jest burdel po poprzednim właścicielu docelowo ma być w zimę cały czas zima żeby jednak kaloryfery w miarę utrzymywały tą temperaturę a nie tak jak było że raz grzeją raz nie grzeją.
ATV chyba jednak jest tylko pomylił mi się z trójdrożnym Na zdjęciu pompa od podłogówki oraz CWU |
|||
|
||||
rj1972
|
Instalacja nie jest aż tak zła. Brakuje Ci tylko siłownika na 3D o ile też się z nim nie pomyliłeś.
Zmień autolato na zima. Nie do końca będzie jak chcesz bez siłownika ale pompy pójdą częściej. Jakoś mam wrażenie że dmuchawa w grzaniu jest ciut za wysoko i wystarczyłaby 40% albo mniej. A podawanie w grzaniu 8s też na początek byłoby lepiej. Ale jak pali dobrze to zostaw to na później. |
|||
|
||||
faco
|
Jak to CWU działa wyśmienicie to ja jestem łódź podwodna. Do czego to CWU jest po resztą podłączone?
|
|||
|
||||
JaMiBu2003
|
Jednak zaszła mała pomyłka w schemacie zawór od kaloryferów jest na powrocie
Na dole zaworu jest rura która idzie od zasilania Teraz Pali się tak że w szufladzie jest praktycznie sam pył na mniejszych ustawieniach albo piec się bardzo długo grzał albo powstawały zlepy Co do CWU to jak nikt nie korzysta z wody to po nagrzaniu do 50stopni pompa włączy się dopiero za 4 godziny także uważam że to akurat dobrze działa |
|||
|
||||
rj1972
|
Sterownik niedostępny, brak wizji.
Zrób zdjęcie całego kotła z szerszej perspektywy. Również z tyłu. Wizualnie to nie bardzo pasuje to tego co opisujesz. |
|||
|
||||
JaMiBu2003
|
||||
|
||||
rj1972
|
Moja propozycja jest taka.
W parametrach kotła zmień autolato na zima. W ustawieniach zaawansowanych ustaw ochronę powrotu na CWU. Temp powrotu 56st Temp cwu 55st Temp kotla 58st Dmuchawa w grzaniu 42%. Kup i zabuduj na zaworze 3D siłownik aby uruchomić pełne funkcj automatycznej regulacji zaworu mieszajacego. Zabuduj czujnik temp dla obwodu CO1-CO2 żeby wiedzieć jaka temperatura leci na instalację. Wyczyść kocioł I czujnik spalin chyba że to już jest systematycznie ogarnięte. dodane 2025-01-10 13:53W oparciu o obecny uklad pompy CO1-CO2 I tak będę się wyłączać w oparciu o regulator pokojowy ale już w innym cyklu jaki sobie sam ustawisz. Pełną funkcjonalność i ciągłą pracę pompy CO1 zapewni dopiero obsługa zaworu z siłownikiem. Żeby pompa podłogowa pracował non stop musiałbyś ja podpiąć do gniazda pompy dodatkowej i uruchomić jako pompę kotłową. Wszystko to wymaga żmudnej pracy i obserwacji. |
|||
|
||||
JaMiBu2003
|
Właśnie chciałbym żeby Pompy wyłączały się tylko że to się nie dzieje nawet jak się ustawi np 16 stopni czyli dużo mniej niż jest nagrzane to dalej będą pracować
|
|||
|
||||
rj1972
|
No to napisałem co musisz dobudować.
Można spróbować inaczej ale nie wiem czy to rozsądne bez czujnika temp T1 I siłownika. Niestey nie podpowiem bo to może być niebezpieczne bez siłownika. Po prostu wyłączy ci pompę, przegrzeje kocioł przy takich ustawieniach i będzie problem na sztywnym zaworze. Nie wiadomo jaki masz duży zbiornik CWU. Na razie wykorzystaj co masz. Ustaw sobie inaczej czas pracy i postoju pomp w obw. CO1-CO2. Uruchom ochronę powrotu przez CWU. Ustaw tryb zima na stałe. |
|||
|
||||
JaMiBu2003
|
Dobra na razie dzięki za pomoc wrócę jak kupie i zamontuje siłownik a CWU mam 150L
|
|||