Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eSterownik.pl  czy kociol na pelet moze isc 24/h Subskrybuj
2024-12-26 16:25
  Emilpasa Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
WITAM
czy kociol moze chodzic caly  czas 24/h czy lepiej wyl. go na pare godzin ?
2025-02-20 12:53
  Rudi24 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Chodzi tu o ekologię i powinien się wygasić po nagrzaniu (kotła, bufora lub budynku) i jak jest zapotrzebowanie, to ponownie rozpalić. Jeśli kocioł grzeje z niższą mocą niż nominalna, osiąga niższą sprawność, co ma wpływ na zużycie opału i większą emisję. Co nie znaczy, że się nie da. W PELLO nie ma podtrzymania, można jedynie ustawieniami histerezy i zredukowanej mocy wymusić do pewnego stopnia podtrzymanie
2025-02-20 15:46
  karoka65 Posty: 2050 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Emilpasa napisał » 2024-12-26 16:25
WITAM
czy kociol moze chodzic caly  czas 24/h czy lepiej wyl. go na pare godzin ?

Jeśli dobrze dobierzesz mocą kocioł do strat jakie generuje budynek to można uzyskać pracę ciągła palnika co jest najlepszą opcją jeśli kocioł pracuje cały czas. Według obecnych przepisów badania kotłów, kocioł na 100% mocy i na 30% musi mieścić się w dozwolonych emisjach.
2025-02-21 12:20
  Rudi24 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Karoka65, masz rację z tymi 30%, tylko czy nie cierpi na tym stan komina - bardzo niska temp. spalin, kotła - korozja niskotemperaturowa (jeśli uda się obniżyć temp. wody)? Testowałem i spaliny u mnie miały 70-80st. , odbiór ciepła mocno zredukowany - na podtrzymanie temp., moc zredukowana do 3kW, a i tak kocioł się grzał, aż w końcu wygasił się. No i co z grzaniem nocą? No chyba, że ktoś grzeje z temp. komfortową całą dobę.
2025-02-21 13:55
  karoka65 Posty: 2050 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ja nie pisze o obniżaniu temp. kotła a mocy, przecież kocioł na 30% mocy może utrzymywać temp. zadaną 60 czy 65 stopni, czyli nie ma tu mowy o korozji niskotemperaturowej. Do obniżenia temp. służą inne rzeczy ale już poza samym kotłem czyniąc go bezpiecznym. Co zaś do kominów to byli tu kiedyś mądrzejsi ode mnie i nie potrafili jednoznacznie określić przy jakiej temp. spalin komin jest bezpieczny jeśli chodzi o wytrącanie kondensatu. Możesz mieć 130 czy 140 i komin Ci przesiąknie, ja kiedyś paliłem groszkiem i przy 70 nic się nie działo. Z mojego doświadczenia zawodowego znam chyba dwa przypadki gdzie kominy zostały zniszczone ale to było na tzw. życzenie samych klientów którzy nie chcieli słuchać co się do nich mówi ( za duże mocą kotły ) to tak po krótce.
2025-02-21 14:14
  wuwok Posty: 62 Ostrzeżenie: 0
To i ja się wtrącę odnośnie komina. Mam 16kw i pale w systemie ciągłym [ekogroszek, tylko zawsze suchy]. Kocioł przy -10 ma zapotrzebowanie poniżej 4kw/h . Spaliny mam niskie, kocioł systemowy. Z racji wymuszonej ciągłej pracy i 72 stopniach na kotle jakoś to daje rady. Palę tak już 13 rok ... Czy to fajne palenie? nie. Za dużo czasu zmarnowałem w kotłowni.
Użytkownicy online: aw50, DarekCiesla, Marysia789, Przemo1979, ThwSterownik