Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  Pello v3.5  Mokry komin Subskrybuj
2024-12-16 18:20
  shizzer Posty: 23 Ostrzeżenie: 0
Cześć wszystkim, walczę ostatnio z piecem, a mianowicie bardzo poci mi się komin i nie mam pomysłu od czego to może być. Mógłby ktoś zobaczyć moje parametry które mam w piecu? Zawsze jakaś podpowiedź się liczy. Posiadam piec Evopell 8 i aktualnie opalam sylva
2024-12-16 19:35
  rj1972 Posty: 1162 Ostrzeżenie: 0
Udostępnij swój sterownik. 
Mokry komin najczęściej z powodu niskiej temperatury spalin.
Z czego ten komin jest wykonany?
Trudny temat.
2024-12-16 20:01
rj1972 napisał » 2024-12-16 19:35
Udostępnij swój sterownik. 
Mokry komin najczęściej z powodu niskiej temperatury spalin.
Z czego ten komin jest wykonany?
Trudny temat.

Dodałem uprawnienia na publiczne, myślę, że teraz możesz sprawdzić. Aktualnie komin jest wykonany z cegły, a wykonany jest tak jak robili za czasów pgr i z tego co się orientuje ocieplony nie jest. Temperatura spalin z tego co zaobserwowałem oscyluje pomiędzy 150-120 stopni 
2024-12-16 20:11
W ustawieniach nie pomogę. Na to musi rzucić okiem ktoś od pelletu. Jednak można powiedzieć że komin możesz mieć nie wygrzany bo masz zbyt mało tego grzania.
Walcz z tym bo jak cegły i fugi przegryzie smolista wilgoć to smrodu nie wytępisz bez kucia tynków. 
2024-12-16 20:37
rj1972 napisał » 2024-12-16 20:11
W ustawieniach nie pomogę. Na to musi rzucić okiem ktoś od pelletu. Jednak można powiedzieć że komin możesz mieć nie wygrzany bo masz zbyt mało tego grzania.
Walcz z tym bo jak cegły i fugi przegryzie smolista wilgoć to smrodu nie wytępisz bez kucia tynków. 

Wiem, a powiedz mi w jaki sposób mogę zwiększyć dawkę podawanego peletu?
2024-12-16 20:59
Ja palę ekogroszkiem więc nie podpowiem nic w kwestii ustawień.
Możliwe że będziesz musiał pomyśleć nad wkładem do komina.
2024-12-16 21:00
  kurek95 Posty: 4 Ostrzeżenie: 0
Daj wyższą temp. na kotle. . W twoim przypadku może tylko bufor pomóc. Po prostu będzie dłużej działał i jest szansa że będzie dogrzewał komin.
Dawkę pelletu zmieniasz kalorycznością lub wagą którą wpisujesz przy kalibrowaniu palnika.
2024-12-16 21:43
kurek95 napisał » 2024-12-16 21:00
Daj wyższą temp. na kotle. . W twoim przypadku może tylko bufor pomóc. Po prostu będzie dłużej działał i jest szansa że będzie dogrzewał komin.
Dawkę pelletu zmieniasz kalorycznością lub wagą którą wpisujesz przy kalibrowaniu palnika.

Zwiększyłem na 70, będę obserwował
2024-12-16 22:26
  Animuss Posty: 15 Ostrzeżenie: 0
Kup RCK i zamontuj w wyczystce, albo na czopuchu.

RCK
2024-12-17 08:23
  kubanos Posty: 98 Ostrzeżenie: 0
"Strażak" na komin i RCK...
2024-12-17 11:58
No okej, tylko teraz pytanie na jakiej zasadzie będzie działał ten regulator i co powinienem uzyskać poprzez zamontowanie. Przejrzałem trochę internet na temat tego rck i wnioskuję że chcecie abym po prostu zredukował cug poprzez ten regulator ale średnio rozumiem co to ma do pocenia się komina. Zmniejszenie temperatury spalin? 
2024-12-17 16:34
  kubanos Posty: 98 Ostrzeżenie: 0
Po pierwsze, RCK spowoduje, że zmniejszy ciąg kominowy, który może ingerować w wysokość kopczyka na palniku na postoju;
po drugie- przy niedziałającej dmuchawie, będzie się delikatnie otwierać wg ustawienia ciągu w kominie co spowoduje, że komin będzie "wentylowany" i będzie w nim ciągle "przewiew". 
2024-12-17 19:12
  djmagelan Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
temat jest mi znany zbyt dobrze. 3x budowałem na nowo komin..raz ponownie z cegły, potem szamot, potem szamot z zacierką szamotową i było to samo. Spaliny wychładzały się zbyt szybko na piętrze. Co prawda dziadki budowały chatę to kolano im się wymyśliło w 1/3 komina ale cóż, darowanemu koniowi.... Kurek95 ma trochę racji że temperatura jest ważna. Czym niższa tym gorzej, jednakże problem to przestoje pieca w podtrzymaniu. czym niższa temperatura kotła tym kocioł nie musi podtrzymać temperatury. więc to co wywala musi być w podobnej temperaturze utrzymane a nie co chwila w innej - niższej. Na końcu komina spaliny są najchłodniejsze- co spowodowało w moim przypadku przeżeranie się mokrej mazi przez fugi na zewnątrz komina - tym samym wyszły plamy na ścianie w pokojach. śmierdziało spalinami na całym piętrze. Temat rozwiązałem wkładem kominowym z rury kwasowej a tynk usunąłem i resztę nasączyłem poprzez nawierty w cegle- szkłem wodnym. Temat zażegnany ok 10lat i nadal jest git. U każdego co innego. Pisze jak ja załatwiłem i co wg. mnie było winne.
2024-12-17 19:20
  wlodek02 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
shizzer napisał » 2024-12-16 18:20
Cześć wszystkim, walczę ostatnio z piecem, a mianowicie bardzo poci mi się komin i nie mam pomysłu od czego to może być. Mógłby ktoś zobaczyć moje parametry które mam w piecu? Zawsze jakaś podpowiedź się liczy. Posiadam piec Evopell 8 i aktualnie opalam sylva

Temperatura spalin nie ma nic do rzeczy....
Miałem to samo, z wyczystki wyciekało po paru godzinach palenia ok 0,5L wody - komin ceramiczny.
Powiedz jaki masz nadmuch dla mocy maksymalnej oraz minimalnej?
2024-12-17 22:26
djmagelan napisał » 2024-12-17 19:12
temat jest mi znany zbyt dobrze. 3x budowałem na nowo komin..raz ponownie z cegły, potem szamot, potem szamot z zacierką szamotową i było to samo. Spaliny wychładzały się zbyt szybko na piętrze. Co prawda dziadki budowały chatę to kolano im się wymyśliło w 1/3 komina ale cóż, darowanemu koniowi.... Kurek95 ma trochę racji że temperatura jest ważna. Czym niższa tym gorzej, jednakże problem to przestoje pieca w podtrzymaniu. czym niższa temperatura kotła tym kocioł nie musi podtrzymać temperatury. więc to co wywala musi być w podobnej temperaturze utrzymane a nie co chwila w innej - niższej. Na końcu komina spaliny są najchłodniejsze- co spowodowało w moim przypadku przeżeranie się mokrej mazi przez fugi na zewnątrz komina - tym samym wyszły plamy na ścianie w pokojach. śmierdziało spalinami na całym piętrze. Temat rozwiązałem wkładem kominowym z rury kwasowej a tynk usunąłem i resztę nasączyłem poprzez nawierty w cegle- szkłem wodnym. Temat zażegnany ok 10lat i nadal jest git. U każdego co innego. Pisze jak ja załatwiłem i co wg. mnie było winne.

Ogólnie mam w planach wstawić wkład kominowy, sam piec mam od bodajże lutego i do tego okresu nie było problemu, a w piecu nie bawiłem się parametrami. Po prostu montując ten czujnik pokojowy można powiedzieć że zaszkodziłem sam sobie bo dobijając zadaną temperaturę kocioł się wyłączał.
Czyli wychodzi na to, że lepiej byłoby jakby po prostu chodził cały czas np. 12-23

wlodek02 napisał » 2024-12-17 19:20
shizzer napisał » 2024-12-16 18:20

Temperatura spalin nie ma nic do rzeczy....
Miałem to samo, z wyczystki wyciekało po paru godzinach palenia ok 0,5L wody - komin ceramiczny.
Powiedz jaki masz nadmuch dla mocy maksymalnej oraz minimalnej?

Na minimalnej mam 25%, a na maksymalnej 58%
Użytkownicy online: akacjowa3, bruno62, CzornyGG, heniekwi, krzysiek2450, ondrej00, piobie, piotrek1982, piwnica, Rafal_87, Szymon1, zibi20061