Forum eCoal.pl v3.5 ustawienia pieca Ogniwo 10kw plus+ Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
faco
|
Ciekawe ze na dom zapodaje tylko 35°C, gardziel zaworu otwarta na ponad 60% i 170°C na kominie. Ciekawsza kombinacja niż ten niedopalony węgiel
|
|||
|
||||
galmar
|
mała aktualizacja.
W sobotę wyczyściłem piec dosyć dokładnie w tym pierwszy raz podniosłem płytę paleniska, gdzie było dosyć sporo tzw "hasia" (szczególnie po jednej stronie, tam gdzie nie dopalało mi groszku). Po tym zabiegu, zdecydowanie lepsze dopalanie ekogroszku. dodane 2024-12-16 10:45 faco napisał » 2024-12-12 16:00 Ciekawe ze na dom zapodaje tylko 35°C, gardziel zaworu otwarta na ponad 60% i 170°C na kominie. Ciekawsza kombinacja niż ten niedopalony węgiel czy coś wg ciebie z tego wynika? co do parametrów Na CO mam dosyć nisko ustawioną krzywą grzewczą (max 45stopni przy -10 na zew). Otwarcie zaworu 4d ze standardowych 100% zmieniłem na 70% po wyczyszczeniu pieca temp spalin obniżyły się |
|||
|
||||
faco
|
Ze coś gdzieś jest chyba przekombinowane
Bez dogrzewania CWU nie masz 50°C na powrocie? |
|||
|
||||
galmar
|
też się nad tym zastanawiałem - było czasem tak, że CWU nagrzane, na CO 35 stopni , na piecu 60 a woda na powrocie 35 stopni.
|
|||
|
||||
faco
|
Na pewno temu można jakoś zaradzić, jak wszystkiemu. Obecnie robię podobny bardzo ciężki przypadek ale walkę wygrywam
Podłogówkę masz podłączoną za 4D czy przed? |
|||
|
||||
galmar
|
Musiałem sprawdzić i jeśli dobrze połączyłem "kropki" a właściwie rurki to podłogówka jest za zaworem 4d.
|
|||
|
||||
faco
|
Stąd ten przepływ na 4D i dogrzewanie CWU a za tym idzie coś więcej węgla jak i prądu na pompę
|
|||
|
||||
galmar
|
co z tym zrobić?
|
|||
|
||||
faco
|
Jak nie masz chłodno w domu a masz takie tylko spalanie to chyba tak to zostawić. Chyba ze na upartego coś pokombinować
Termostaty na grzejnikach masz? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||