Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  ustawienia pieca Ogniwo 10kw plus+ Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
2024-12-10 14:35
  galmar Posty: 12 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry,

Piec Ogniwo 10kw Plus+ ogrzewa dom ok 100 m2 w tym 50 m2 podłogówka z własnym układem mieszającym i 50m2 grzejniki. Dodatkowo zawór 4d z siłownikiem sterowany z czujnika temp zewnętrznej. Zaporzebowanie na ciepło wg ciepła wlasciwego to ok 8,5 kW.

Grzeje ekogroszkiem Karolina z PGG (29 kJ) - temp ustawiam na ok 60 stopni

W trypie automatycznym Retortowy-ecoal (czas podawania 3 sekundy, korekta testowałem od 0do 10%) - wynik  - temp zwykle przekracza zadaną temperaturę - ale co mnie martwi - wyciągam z popielnika niedopalony ekogroszek. Czasu podawania nie mogę już obniżyć. Chyba że parametry w podtrzymywaniu są za to odpowiedzialne. Zużycie wydawało mi się wyższe.

W trybie Retortowym  Recznym - podawania 4 sek, czas postoju 60 sek, dmuchawa 48% - efekt - mniej ekogroszku w popielniku ale tez występował. Zużycie ekogroszku było w miarę OK

Zużycie liczę w kg na tydzień zwykle oscyluje w granicach 100 kg na tydzień.
Popiół jest różnej frakcji - od bardzo drobnego po łatwo rozpadające się kawałki spalonego ekogroszku  + martwiące mnie niespalone kawałki.

Martwi mnie też temp powrotu bo jest wg zaleceń producenta powinna być 50 stopni a u mnie schodzi do 30-40 stopni..

Proszę o zerkniecie w moje ustawienia oraz informację co może być źle i co ewentualnie poprawić. 

Edit: po przeczytaniu komentarzy do innego posta - zmieniłem Otwarcie zaworu 4d ze 100% na 70%
2024-12-10 16:26
  rj1972 Posty: 1162 Ostrzeżenie: 0
Ustaw mu w trybie ręcznym czas podawania 5s czas postoju 45s i dmuchawa 40%.
Histereza kotła 0s.
Masz uszczelniony palnik?
Podłogówka jest na oddzielnym obwodzie czy na tym samym co grzejniki?
Masz pompę ochrony powrotu? 
Ecoal mógłby być dobry ale czas pracy 5s i dmuchawa +3%. Jednak zostaw sobie ten ręczny na teraz a później sobie potestujesz.
Bardzo nisko grzejesz za zaworem jak i nisko ustawiona pogodowka czyli regulator pogodowy dla zaworu 4D. Raczej Raczej do regulacji bym go wyłączył.
2024-12-10 16:42
  faco Posty: 1018 Ostrzeżenie: 0
Pokaż instalację.
2024-12-10 18:16
dziekuję za odpowiedzi

W odpowiedzi na powyższe posty.
Zmieniłem dane wg zaleceń
Nie uszczelniałem palnika.
Podłogówka jest na tym samym obwodzie co CO ale posiada własny układ mieszający.

"Masz pompę ochrony powrotu? "  - nie. 

jedna pompa jest do CWU, druga do CO, umiejscowiona za zaworem 4d z siłownikiem Afriso. 

zdjęcia kotłowni, układu mieszającego podłogowke oraz palnika w czasie paletnia załączone

dodane 2024-12-10 18:16

2024-12-10 19:08
W tym kociołku palnik raczej powinien być uszczelniony ale bez silikonu też poleci ale to mize mieć wpływ na dopalanie opału.
Za mocno dmuchasz ale nie przenosi się to na temp spalin.
Obniż dmuchawę do 42 a nawet 40%.
Masz  czysty czujnik spalin?
Komora nawrotna za szufladą jest czyszczona ?
Gdzie masz czujnik temp CWU?
Wyłącz funkcję ochrony powrotu przez pompę mieszającą oraz w funkcji pompy dodatkowej też to wyłącz bo daje mylny obraz. 
2024-12-10 19:49
rj1972 napisał » 2024-12-10 16:26

Bardzo nisko grzejesz za zaworem jak i nisko ustawiona pogodowka czyli regulator pogodowy dla zaworu 4D. Raczej Raczej do regulacji bym go wyłączył.

Czy chodzi ci o krzywą grzewczą?  Przy temp na zewnątrz ok 0 stopni, temp 35 na CO jest wystarczająca. Jak daję wyżej to jest za ciepło. Czy dobrze rozumiem, że czym niższa temp na CO to "więcej" ciepłej wody bedzie na małym obiegu wracającym do pieca (czym steruje zawór) - co w konsekwencji powinno zmniejszać zużycie paliwa? 

dodane 2024-12-10 19:49
rj1972 napisał » 2024-12-10 19:08
W tym kociołku palnik raczej powinien być uszczelniony ale bez silikonu też poleci ale to mize mieć wpływ na dopalanie opału.
Za mocno dmuchasz ale nie przenosi się to na temp spalin.
Obniż dmuchawę do 42 a nawet 40%.
Masz  czysty czujnik spalin?
Komora nawrotna za szufladą jest czyszczona ?
Gdzie masz czujnik temp CWU?
Wyłącz funkcję ochrony powrotu przez pompę mieszającą oraz w funkcji pompy dodatkowej też to wyłącz bo daje mylny obraz. 

Czujnik spalin wyczyściłem własnie.

Czujnik CWU jest na zasobniku (wciśnięty pod "izolacje")

Komorę czyszczę co tydzień na szybki, raz na sezon odkurzaczem.

Ochrona i pompa wyłączone.

2024-12-10 21:48
Spalaniem na razie bym się nie martwił.
Czystość to podstawa. Widzisz co się stało z spalinami po wyczyszczeniu czujnika. 
Czyść kocioł częściej najlepiej raz w tygodniu co najwyżej co 2 tygodnie. Ruszać zawirowaczami i czyścić popiół za szufladą.
Jest problem z twoim czujnikiem cwu ale można to przerobić na zaletę. 
Ustaw ochronę powrotu przez cwu na 55st.
Cwu ustaw na 50st.
Temp kotla 60st.
Pokaż jeśli możesz gdzie masz czujnik CO za pompą na grzejniki.

dodane 2024-12-10 21:48Ustaw temp obniżoną na CWU na 0 oczywiście jeśli chcesz korzystać z ochrony powrotu przez CWU. 
2024-12-10 23:15
  toriman Posty: 123 Ostrzeżenie: 0
cześć, co do niedopałków - miałem coś takiego z jednej strony palnika w OEPM14. Zatrzymałem kocioł i dokładnie wyczyściłem wszystkie otwory nawiewu. Co najmniej 3 otwory miałem zatkane na amen...

Pozdrawiam
2024-12-11 00:07
rj1972 napisał » 2024-12-10 21:48
Spalaniem na razie bym się nie martwił.
Czystość to podstawa. Widzisz co się stało z spalinami po wyczyszczeniu czujnika. 
Czyść kocioł częściej najlepiej raz w tygodniu co najwyżej co 2 tygodnie. Ruszać zawirowaczami i czyścić popiół za szufladą.
Jest problem z twoim czujnikiem cwu ale można to przerobić na zaletę. 
Ustaw ochronę powrotu przez cwu na 55st.
Cwu ustaw na 50st.
Temp kotla 60st.
Pokaż jeśli możesz gdzie masz czujnik CO za pompą na grzejniki.

dodane 2024-12-10 21:48Ustaw temp obniżoną na CWU na 0 oczywiście jeśli chcesz korzystać z ochrony powrotu przez CWU. 

zmiany wprowadzone.

zdjęcie umiejscowienia czujnika w załączniku

czujnik temp na powrocie do pieca zamontowany przy samym wejściu do pieca.

Dzieki za dotychczasową pomoc rj1972  i pozostali
2024-12-11 07:09
Teoretycznie czujnik CO przy kącie otwarcia zaworu 4D ponad 60% powinien wskazywać wiecej jak 35st.
No pisałeś że to jest ciepło i OK.
Nie wiem czy warto ruszać temat.
Ale sprawdź jaką masz kalibrację czujnika T1 w aplikacji. 
Jaki masz czas otwierania siłownika na jego obudowie?
Teraz możesz zająć się spalaniem i jego oceną. 
Ocena przez podgląd palnika i popielnika. 
Karolinka na tym palniku przy czystym kotle powina dobrze się spalać przy dmuchawie 38-40%.
Jak się trafi jeden, dwa koksy w szufladzie to trudno. To też jest prawdopodobnie opał mieszany z dodatkiem substancji antysmogowych. Popiół wcale nie będzie pyłem z papierosa. 
Możesz dać foty palnika w grzaniu w postoju i szufladę.
2024-12-11 11:54

rj1972 możesz zerknąć na parametry podtrzymywania ?

Temperatura T1 ---> Poprawka kalibracyjna czujnika za zaworem T1 - 0,0 st. C

Czas otwierania siłownika 120s.

Zdjęcia wstawie jak piec trochę pochodzi w nowych ustawieniach.   
2024-12-11 12:43
Parametry podtrzymania są ustawione na lato. 
Czas postoju 55min obecnie zimą nie ma szans na zadziałanie. 
Czas pracy 3s też strasznie mało nawet na lato.
Raczej 5s, czas krótkiej przerwy 25s, ilość powtorzeń x2 i dmuchawa 36%.
Ale to dopiero na Lato.
Obecnie kocioł stoi w podtrzymaniu zbyt krótko aby miał potrzebę pracować w podtrzymaniu chyba że z powodu kiepskiego opału by gasł a u Ciebie to raczej nie ma miejsca.
Teraz tylko doprecyzowanie parametrów w grzaniu ale na podstawie obrazu palnika i hasia.
2024-12-11 20:21
  oxalis3 Posty: 247 Ostrzeżenie: 0
galmar zwróć uwagę na montaż naczynia wzbiorczego w Twojej instalacji, czy jest prawidłowo zamontowane?
2024-12-12 08:40
oxalis3 napisał » 2024-12-11 20:21
galmar zwróć uwagę na montaż naczynia wzbiorczego w Twojej instalacji, czy jest prawidłowo zamontowane?

montaż robił instalator, a nigdy się nie zastanawiałem na tym. Naczynie jest za zaworem 4d a przed pompą. 

dodane 2024-12-12 08:40Zdjęcia palnika i szuflady.

Spalone kawałki węgla są raczej kruche i po zgnieceniu ulegają rozpadowi ale jest tego dużo. 
Natomiast bardziej martwią mnie te niedopalone kawałki węgla.

2024-12-12 09:19
Powoli ale skutecznie dzienna korekta aż dojdzie do perfekcji.
Czas postoju w grzaniu 50s i dmuchawa 40%.
Jutro jak trzeba będzie to 52s. 
Oproznij szufladę i obserwuj. 
2024-12-12 10:23
Czyli zwiększać tylko czas postoju podajnika? korektę dmuchawy też zmieniać?  

co z tymi niedopałkami ekogroszku ? 

jeszcze mysle o wyczyszczeniu kanałów dolotowych powietrza do paleniska - czy mogę to zrobić bez wyciągania paleniska ? 
Gdzieś na youtube wiedziałem taki obrazki - czy to są kanały dolotowe powietrza i je trzeba wyczyścic? 

2024-12-12 11:05
Ustawienia które proponuję mają wyeliminować niedopałki.
Generalnie palnik nie dopala z przodu palnika.
Raczej normalne bo zbiornik opału masz z lewej strony a ślimak wykręca więcej paliwa z przodu a mniej z tyłu.  Widzisz to pewnie po szufladzie gdzie jest więcej i szybciej zawalone popiołem.
No ten typ tak ma.
Czyszczenie palnika?
Kiedy robiłeś?
Sam przedmuch nie wymaga demontażu korony. Wystarczy przełączyć w tryb ręczny i odpalić 100% dmuchawy przez 60s przerwa i jeszcze raz 100% a najlepiej  w międzyczasie ręcznie włączać na krótko ślimak ze 2 razy albo bez podawania. Nawet nie trzeba studzić specjalnie kotła.
Powinieneś jednak od czasu otworzyć wyczystkę palnika i wyczyścić co tam jest.
Również wystudzić kocioł, rozegrać koronę i wyklupać nagar na kolanie palnika który pewnie tam się gromadzi.
Nie masz uszczelnionego talerza więc to jest moment  tylko trochę wystudzić palnik.
2024-12-12 12:03
Palnik z resztek czyściłem przed sezonem grzewczym, ale polegało to na wyciągnięciu ze środka wszystkiego co tam było odkurzaczem.

Spróbuję przedmuchać i w miarę możliwość poczyścić co się da.

Czy wydłużanie postojów podajnika robić bez korekty innych parametrów (czasu podawania, nadmuchu) ? 

2024-12-12 12:13
Korekty rób etapami. Po jednej abyś wiedział co pomaga a co szkodzi. 

Na razie widać że 50s jest ok i dmuchawa 40% też. 
Dziś wieczorem albo jutro ocena i czas postoju 52s a kolejny etap to dmuchawa 39%.
Musi być kopczyk z ładnym żarem.
Możesz też spróbować nawet dzisiaj po obserwacji za jakies 2 godziny ustawić histerezę kotła 1st.
Karolinka musi sobie poleżeć. 
2024-12-12 12:44
Dzieki póki co
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: dgrabarek, gunsher18, heniekwi, malina321, marena, mario-speedway, ondrej00, piec14, tomaszstan