Forum eCoal.pl v3.5 Dziura w podajnik pomocy. Subskrybuj | ||||
|
||||
Jarek_Sieradz
|
Witam.
Dzisiaj zauważyłem że w komorze spalania mam dużo dymu. Okazało się że w podajniku mam dziurę i powietrze ucieka bokiem. Macie jakieś doświadczenie w temacie. Piec OEP 10 ogniwo. Teraz jest jego 10 sezon. Czy lepiej zamówić korpus i wszystko przekładać czy zamówić gotowy poskładany palnik. Ślimak i sprzęgło mam kupiony nowy w zeszłym roku. My#lałem że ślimak wcześniej padnie Ma ktoś pomysł jak to zatkać żeby pochodziło do przyjścia nowego elementu? I gdzie najlepiej kupić palnik. Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
|
|||
|
||||
marena
|
Opaskę zrób na forum możesz podpatrzeć.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Trochę tych awarii już było na tym forum.
Najlepij wyszukać .... dziura w podajniku Wstawiam dwa linki ... https://esterownik.pl/forum/posty,4898/korpuspodajnika?m=129520#129520 https://esterownik.pl/forum/posty,3773/dziura-w-korpusie-podajnika-burner-s?m=110254#110254 |
|||
|
||||
Jarek_Sieradz
|
Zamówiłem nowy kompletny podajnik plus ostatni człon motoreduktora. Poprzedni w tej chwili chodzi bez zawleczki i ma luzy na przekładni .
Mam nowy ślimak i nowe sprzęgło. Komplet nowych uszczelek Podajnik 2200zł Ślimak 450zł Sprzęgło z uszczelką 130zł Uszczelki podajnika zasobnika i wentylatora 60zł. Ostatni człon motoreduktora 745zł - mogę zwrócić. 3585zł cała impreza. Nowy piec OEP+ 10Kw 12000zł. Jak by była wiosna kupił bym chyba nowy, albo kocioł gazowy i butlę. Pytanie czy zakładać uszczelkę, w ogniwie twierdzą, że później już nie zakłądali bo to się zacierało wszystko. Nie wiem jak z pierścieniem uszczelniającym, tym aluminiowym, pewnie będzie do wyrzucenia i poprostu dam silikon. Jak wy to robicie? Jutro biorę się za wymianę. Piec mam 9 rok. Nigdy tam nie zaglądałem. Obecnie ślimak chodzi bez zawleczki bo się wszystko zapiekło i ślimak się zatrzymywał a zawleczki nie zerwało mi nigdy. Zawleczkę wybiłem i chodzi dalej. dodane 2024-12-15 00:35Nowy podajnik ma inne wycięcia w palniku. W starym miałem dwa otwory niżej i jeden wyżej. W nowym jest na odwrót. Zszedłem z powietrzem do 32 % bo podbija mi temperaturę. |
|||