Forum eCoal.pl v3.5 Spadająca temperatura spalin. Subskrybuj | ||||
|
||||
lukaszledwon
|
Witam. Od dwóch dni mam problem. Piec Rbr-k 15kw. Bardzo niska temperatura spalin, spada do 75 stopni jak piec jest szczelnie zamknięty. Dziwne jest to że jak uchylę drzwiczki temperatura spalin pięknie rośnie do 130 stopni pr, y tych samych ustawieniach. Zamknę drzwiczki to momentalnie spada i pojawia się sadza. Zwiększanie nawiewu mało daje bo pojawiają się spieki a temp spalin nie rośnie. Po oględzinach znalazłem małą dziurkę po korozji w zasobniku paliwa. Za kleiłem ją lecz to nic nie pomogło. Dodam że piec bardzo wolno teraz osiąga temperaturę zadaną. Bardzo proszę poradzicie coś.
|
|||
|
||||
leON22
|
Jak wygląda palnik , może korona Batorego się rozszczelniła ? 🤔
|
|||
|
||||
lukaszledwon
|
Mam palnik od żeliwnego. Jakiś czas temu stara korona się przepaliła. Kupiłem zamiennik od Karoki.miesisc dzialalo ok. Dopiero od 2 dni problem
|
|||
|
||||
gwarek
|
Czy jest możliwość aby kanał powietrzny od dmuchawy do palnika był zawalony ????
W moim kotle M-ka jest kanał i trzeba go czyścić może w Twoim też jest .... |
|||
|
||||
leON22
|
Moim zdaniem kiepsko dobrane parametry spalania w grupowym 😕
|
|||
|
||||
toriman
|
Takie pytanie - a masz na pewno całkowicie drożny przewód kominowy?
|
|||
|
||||
gwarek
|
Dokładnie tak samo miał mój kolega.
Łączmik komina z kotłem całkowicie był zabity sadzą. Rozpalał kocioł i było super dopuki miał otwarte drzwiczki. Zamykał drzwiczki i kocioł po godzinie całkowicie się gasił z kupą niespalonego opału w środku. Wcześniej było ok przez cały rok. Przychylam się do @Torimana. |
|||